שתף קטע נבחר

טקס הגלובוס הירוק: קלון לרפורמה של נתניהו

ברשימת הזוכים ב"אוסקר" של ארגוני הסביבה לשנת 2012 נמצאים אביחי שלי, עיוור שבזכותו תתאפשר תחבורה ציבורית לנגב; ח"כ חנין, שנושא את הדגל הסביבתי בכנסת; בתי ספר ירוקים במשולש והלוחמים נגד בנייה בחופים. "הגלובוס השחור" מוענק בפעם השנייה לחוק התכנון והבנייה החדש

הרפורמה בחוק התכנון והבנייה שמוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו, מקבלת בפעם השנייה מארגוני הסביבה את אות "הגלובוס השחור"-  ציון גנאי לגורם שפגע בסביבה. האות יוענק בטקס הגלובוס הירוק 2012, שיתקיים במסגרת אירועי "שעת כדור הארץ", ביום ראשון הקרוב. 

 

שעת כדור הארץ - עמוד מיוחד ב-ynet

 

את הטקס, שמתקיים זו השנה ה-9 ברציפות, מוביל "חיים וסביבה" – ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל. במהלכו יוענקו אותות הוקרה ל-9 זוכים על מצוינות בפעילות ציבורית, עסקית או התנדבותית למען הסביבה, וכן גלובוס אחד שחור. אז מי הזוכים בפרס? 

 

הגלובוס הירוק - לאיגוד ערים בית נטופה

באות המכובד של הגלובוס הירוק, זוכה השנה איגוד ערים לאיכות הסביבה אגן בית נטופה, המשרת אוכלוסייה של כ-75 אלף נפשות בשישה יישובים: כאוכב, סח'נין, עראבה, דיר חנא, עילבון ובועינה-נג'ידאת. על פי השופטים, "האיגוד נחשב כיום לאחר מהארגונים המובילים בארץ בעשייה הסביבתית שלו".

  

מבקרים במרכז הסביבתי סחנין שעת כדור הארץ (צילום: ארגון חיים וסביבה) (צילום: ארגון חיים וסביבה)
מבקרים במרכז הסביבתי סחנין שעת כדור הארץ(צילום: ארגון חיים וסביבה)

 

בתוך כך, האיגוד הקים מרכז סביבתי אזורי ממש ליד המזבלה ובריכות טיהור השפכים של סח'נין, במטרה להפוך את המקום ממפגע סביבתי למוקד חינוכי וחברתי. במרכז מתבצעות הדגמות לטכנולוגיות סביבתיות לטיפול בשפכים, שימור אנרגיה ומחזור, והוא גם מסייע לתושבי האזור, באמצעות התקנת פאנלים סולריים על גגות בתים, שילוב אלמנטים סביבתיים בבניה ועוד. 

 

הגלובוס הירוק מוענק בקטגוריות נוספות. את האות של קיימות מקומית קוטף השנה "תל אופן" - פרויקט השכרת האופניים העירוני של עיריית תל-אביב-יפו, שמוגדר על ידי השופטים כ"הצלחה מובהקת בתחום התחבורה בישראל, אפילו בסטנדרטים בינלאומיים: מעל 12% מהנסיעות היום-יומיות במרכז העיר נעשות כיום באופניים, ומעל ל-16 אלף מנויים שנתיים כבר נרשמו לפרויקט". עוד מצוין כי הפרויקט, שהושק רק לפני שנה, חסך עד היום יותר ממיליון נסיעות ברכב מזהם.

 

תל אופן - פרויקט השכרת האופניים של ת"א (צילום: ארגון חיים וסביבה) (צילום: ארגון חיים וסביבה)
תל אופן - פרויקט השכרת האופניים של ת"א(צילום: ארגון חיים וסביבה)

 

האות על פעילות סביבתית מוענק לאביחי שלי, שעובדת היותו עיוור לא עצרה בעדו מלנהל מאבק ארוך ומוצלח למען תחבורה ציבורית ישירה למערב הנגב, ביחד עם פעילי הארגון הסטודנטיאלי "מגמה ירוקה". מאבקם נשא לאחרונה פירות לאחר שמנכ"ל משרד התחבורה התקשר בעצמו לשלי והודיע לו על פתיחתו של הקו החדש. 

 

"כתושב הנגב שעובד בתל-אביב, סבל אביחי מהיעדרו של קו אוטובוס ישיר לתל אביב", ציינו השופטים. "לכן החליט לסמן בחייו עוד מטרה, והיא פתיחת קו ישיר ראשון מסוגו המחבר בין אופקים, נתיבות ושדרות למרכז הארץ, המקל על חייהם של 100 אלף תושבים במערב הנגב וסטודנטים במכללת ספיר".

 

אביחי שלי. הצליח להביא אוטובוס לדרום (צילום: ארגון חיים וסביבה) (צילום: ארגון חיים וסביבה)
אביחי שלי. הצליח להביא אוטובוס לדרום(צילום: ארגון חיים וסביבה)

  

בקטגוריית ארגונים מקומיים זכו 3 ארגונים במשותף, הפועלים למען שמירה על החופים והגנה עליהן מפני יוזמות נדל"ן: הוועד להצלת חוף נחשולים, הוועד להצלת חוף בצת ועמותת כחול-ירוק. "שומרי החופים קובעים, כי חופי הים הם אוצר לאומי ולא משאב המיועד לסיפוק יוזמות עסקיות ועוד כמה "יחידות נופש". צדק חברתי וסביבתי מחייבים שמירת אוצר זה פתוח לכולם", ציינו השופטים.

 

 

חברי ועד הפעולה של חוף נחשולים (צילום: לירונה ארד) (צילום: לירונה ארד)
חברי ועד הפעולה של חוף נחשולים(צילום: לירונה ארד)

 

הזוכה באות הגלובוס בקטגוריית המגזר העסקי היא חברת תרמוקיר, שמפתחת ומייצרת מוצרי איכות לבנייה בטכנולוגיה מתקדמת. "תרמוקיר מקדמת זה מספר שנים את נושא הקיימות בתחומה והרוב המכריע של מוצריה נושאים את התו הירוק של מכון התקנים", ציינו השופטים.

 

בהחלטתם הדגישו השופטים את פעילותו של מנכ"ל החברה אלי כהן, שמשמש כיו"ר הוועדה המקצועית למוצרים ירוקים של התו הירוק במכון התקנים, יו"ר המטה לבניה ירוקה בהתאחדות התעשיינים וחבר הנהלה של המועצה הישראלית לבניה ירוקה. "כהן הציב את הקיימות כאחד הנדבכים העיקריים באסטרטגיה של תרמוקיר, ופועל להטמיע אותה בכל התהליכים הארגוניים, התפעוליים והשיווקיים של החברה".

 

אלי הכן, מנכ"ל תרמוקיר (צילום: ארגון חיים וסביבה) (צילום: ארגון חיים וסביבה)
אלי הכן, מנכ"ל תרמוקיר(צילום: ארגון חיים וסביבה)

 

בקטגוריית חינוך סביבתי זוכים השנה בתי הספר היסודיים "אלזהראא" שבקלנסווה ובכפר קאסם שבמשולש הדרומי. בתי הספר מובילים פרויקטים של חינוך סביבתי באזור, המאופיין בריכוז גבוה של מפגעים סביבתיים כמו אתרי פסולת פיראטיים, אזורי תעשייה לא מאושרים ועוד, לצד מודעות סביבתית נמוכה ורשויות מקומיות הטרודות בעיקר בהישרדות כלכלית.

 

את הפרויקט מובילים מנהלי בתי הספר, מאג'דה נאטור וצפוואת טהא. בכל אחד מבתי הספר מפותחות תכניות דומות שמשלבות מאפיינים מקומיים עם תכניות לימוד בנושאים דוגמת גינון אקולוגי, מיחזור, חקלאות מסורתית ועוד. "הפרויקט משפיע על מעגלי אוכלוסייה רחבים ואף על הרשויות המקומיות בנתונים מדידים כמו נטיעות, גינון, סילוק אשפה וחיסכון בשימוש במשאבים", ציינו השופטים.

 

נשים ותלמידות בפרוייקט אלזהראא  (צילום: ארגון חיים וסביבה) (צילום: ארגון חיים וסביבה)
נשים ותלמידות בפרוייקט אלזהראא (צילום: ארגון חיים וסביבה)

 

בקטגוריית מזון מקיים, מוענק הגלובוס הירוק לארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל, המונה כ-550 מגדלים מכל הארץ ושבראשו עומדת ד"ר אורנית רז. "במהלך 30 שנות פעילותו הצליח הארגון, בעקשנות ולמרות התנגדות מצד מקבלי החלטות ובעלי אינטרס, להוביל להתפתחותה של החקלאות האורגנית בארץ", צוין בנימוקי הבחירה.

 

"הארגון שוקד על הפחתת שימוש ברעלים, שמירת האיזון הביולוגי, אי שימוש בדשנים כימיים ופגיעה מופחתת באדם, בחי ובצומח, עצירת הפגיעה בסביבה ובפוריות הקרקע, חסכון במים והקטנה של פליטת גזי חממה, וההבטחה את יכולתנו להמשיך ולשמור על משאבי הטבע גם לדורות הבאים", הוסיפו השופטים. "סמל הארגון 'טוב השדה', מציין שיצרן המזון מלווה על ידי מדריך אורגני לאורך כל תהליך הייצור, ומשמש כתו איכות לתוצרת אורגנית".

  

האות בקטגוריה של אישיות ציבורית מוענק לח"כ ד"ר דב חנין (חד"ש), שכיהן בעבר כיו"ר הועד המנהל של חיים וסביבה. כיום הוא מכהן כיו"ר-עמית של השדולה הסביבתית-חברתית. השופטים ציינו כי מאז בחירתו לכנסת, חנין מוביל בה את העשייה הסביבתית ובתוך כך העביר וקידם חוקים סביבתיים רבים דוגמת "המזהם משלם", איסור נהיגה בחופים, התייעלות אנרגטית במבני ציבור ועוד.

 

ח"כ דב חנין. מצטיין בחקיקה סביבתית בכנסת (צילום: אלה ידעיה) (צילום: אלה ידעיה)
ח"כ דב חנין. מצטיין בחקיקה סביבתית בכנסת(צילום: אלה ידעיה)

 

את הגלובוס הירוק בעבור מפעל חיים סביבתי, קוטף השנה ד"ר מרטין וייל, מנכ"ל "קרן ברכה". בהחלטתם הדגישו השופטים, כי וייל הוא מי שהגה את התכנית לשיקום "הר הזבל" בחיריה בשלהי שנות ה-90. "במו-ידיו יזם, דחף והוביל רעיונות ויוזמות יצירתיים להטמעת הרעיון, ובהמשך לגיוס תמיכה ציבורית ופוליטית ואף מקורות מימון, כדי להפוך את המפגע – למשאב", נכתב בהחלטה.

 

חיריה לפני השיקום (צילום: ארגון חיים וסביבה) (צילום: ארגון חיים וסביבה)
חיריה לפני השיקום(צילום: ארגון חיים וסביבה)

 

"החל מתערוכת "חיריה במוזיאון" שהביאה את הר הזבל למוזיאון ת"א, ועד ביקורו של ראש הממשלה אריאל שרון על ההר – מרטין וייל ניצח על כל שלבי התהליך במשך שנים רבות", הוסיפו השופטים. "ניסיונו, והידע המקצועי שלו באומנות ועיצוב, ועמידתו העיקשת על פרטי התכנון, השיקום והתהליכים הסביבתיים הנוגעים בהם, הפכו את פרויקט שיקום ההר ופיתוח הפארק לפרויקט ייחודי ומעורר השראה בתחום אדריכלות הנוף בישראל ובעולם".

 

חיריה אחרי השיקום (צילום: ארגון חיים וסביבה) (צילום: ארגון חיים וסביבה)
חיריה אחרי השיקום(צילום: ארגון חיים וסביבה)

 

גלובוס שחור לרפורמה

"חוק הרסני ביותר" - כך מגדירים השופטים את חוק התכנון והבנייה החדש, שידוע בשם "רפורמת המרפסות" אותה מוביל נתניהו. החוק זוכה בפעם השנייה באות הקלון, לאחר שכבר זכה בו בשנת 2010.

 

פעילי סביבה מוחים נגד הולילנד (צילום: מגמה ירוקה) (צילום: מגמה ירוקה)
פעילי סביבה מוחים נגד הולילנד(צילום: מגמה ירוקה)

 

בנימוקי השופטים צוין כי "החוק מרסק את ההירארכיה הקיימת של מערכת התכנון, מפר את ההליכים שהגנו עד היום על הציבור ועל הסביבה על ידי איזונים ובלמים עדינים, ופותח פתח לכוחות של בעלי ההון ובעלי הכוח להשפיע על חיי כל אחד ואחת מאיתנו. על ידי הקמת עשרות ועדות עצמאיות חדשות, החלשת כוחו של המשרד להגנת הסביבה וביטול גופים ששמרו עד היום על האינטרס הציבורי, יוצר החוק בסיס לפגיעה בסביבה בכלל ובשטחים הפתוחים בפרט".

 

עוד מדגישים השופטים, כי החוק גם ימנע מהציבור מעורבות בהליכי התכנון ואפשרות להשפיע על החלטות מהותיות שנוגעות לבריאותו, אורח חייו ודמותה של הארץ. "נתניהו לא שעה ולא הקשיב לציבור לאורך כל הדרך, והתעלם לחלוטין מביקורת שהגיעה אליו מכל קצוות הקשת במשק הישראלי – מארגונים חברתיים וסביבתיים, דרך קבלנים ואנשי התכנון והבנייה במגזר הפרטי, ועד השלטון המקומי", ציינו השופטים.

 

אותות הגלובוס הירוק יוענקו בטקס שיתקיים ביום ראשון בערב ברחבת מוזיאון ת"א, בהנחייתו של הזמר קובי אוז ובמעמד השר להגנת הסביבה גלעד ארדן וראש עיריית תל-אביב-יפו רון חולדאי.


פורסם לראשונה 20/04/2012 12:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים