שתף קטע נבחר

סרקוזי ניצח רק בישראל: "לפקח על ההגירה"

מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת לה פן זכתה ל-20% תמיכה והפכה באופן מעשי ללשון המאזניים ולכוח הפוליטי שיכריע את גורל הנשיאות. הנשיא המכהן והולנד כבר החלו לחזר אחר תומכיה. סרקוזי קיבל 82% מקולות אזרחי צרפת שהצביעו בישראל

בצרפת הוא אכזב, בישראל ניצח בהפרש גדול. נשיא צרפת המכהן ניקולא סרקוזי מביע "ביטחון גדול" לקראת הסיבוב השני, ולפחות מהתוצאות בישראל הוא יכול להיות מרוצה. 82% מאזרחי צרפת שהצביעו בתל-אביב, חיפה, באר שבע, אילת, עפולה, אשדוד ונתניה נתנו לו את קולם. מנהיג הסוציאליסטים, פרנסואה הולנד, זכה בארץ רק ל-7.5%, אבל הוא ניצב ניצב "במקום הטוב ביותר" כדי לקרוא תיגר על הנשיאות. מאחור ניצבת מחייכת ההפתעה העיקרית של יום הבחירות, מנהיגת הימין הקיצוני בצרפת, מרין לה פן.

 

לה פן גנבה אמש (יום א') את ההצגה לאחר שהגיעה למקום השלישי בבחירות לנשיאות עם כ-20% מהקולות - שעשויים להכריע את הקרב בסיבוב השני בין הולנד לסרקוזי. "אנחנו האופוזיציה היחידה לשמאל האולטרה ליברלי, המתירני והליברטריאני", הכריזה לה פן לאחר פרסום התוצאות הראשוניות. בארץ, אגב, היא זכתה ל-4% מהקולות. הנתונים מישראל לא מתייחסים לקלפיות בירושלים, שטרם נספרו.

 

צרפת מצביעה - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

"המאבק של צרפת רק מתחיל", הוסיפה. "חברים יקרים, העם הצרפתי, שום דבר לא יהיה שוב אותו הדבר. משום שנגד המערכת כולה, נגד כל השקרים והסקרים המוטעים, ביחד פירקנו את המונופול של שתי המפלגות של הבנקים, של הכלכלה". סקרי דעת קהל בצרפת הראו באחרונה כי מחצית מתומכיה יצביעו לסרקוזי בסיבוב השני, וכי חמישית מהם יתמכו בהולנד.

 

עקפה את האבא. לה פן חוגגת יום בחירות מוצלח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עקפה את האבא. לה פן חוגגת יום בחירות מוצלח(צילום: AFP)
 

הולנד ניצח בסיבוב הראשון עם 27.5% מקולות הבוחרים, בהשוואה לסרקוזי שקיבל 26.6%. השניים צפויים להתמודד בסיבוב השני שייערך ב-6 במאי. המנצח ייבחר לנשיא ויכהן במשך חמש שנים, אך עם כל הכבוד להולנד וסרקוזי, התמיכה שקיבלה לה פן הוגדרה כבר כסנסציה בצרפת.

 

בשנת 2002, גרם אביה ומנהיג המפלגה בעבר, ז'אן מארי לה פן, לרעידת אדמה פוליטית בצרפת, לאחר שעקף בסיבוב הראשון (16.86%) את ראש הממשלה הסוציאליסטי ליונל ז'וספן, עלה לסיבוב השני מול ז'אק שיראק (17.79%) ואילץ את המצביעים מהשמאל הקיצוני להצביע בהמוניהם ליריבו. הערב, עברה בתו, מנהיגת "החזית הלאומית", את הרף הגבוה שהציב.

 

לה פן נטלה את ההובלה על "החזית הלאומית" בתחילת 2011. היא דוגלת ביציאה מגוש האירו ובשליטה של צרפת במטבע ובמדיניות הכספית. לשם כך היא הבטיחה בקמפיין לפתוח את ההסכמים הבין-אירופיים ולהבטיח למדינות ריבונות רבה יותר.

 

ההגירה מילאה תפקיד מרכזי במסע הבחירות שלה והיא אמרה שהיא מתכוונת להעניק עדיפות לצרפתים במציאת עבודה ובהטבות סוציאליות על רקע שיעור האבטלה הגבוה ביותר זה 12 שנה. היא גם מצדדת בפיקוח על מחירי מוצרי מזון בסיסיים ובשילוב בני 45 ומעלה בשוק העבודה.

 

מנהיג הסוציאליסטים הולנד, שעל פי הערכות צפוי לנצח את סרקוזי ברוב גדול בסיבוב השני, אמר הערב בנאום בפני תומכיו בטול כי "הצרפתים השיבו לי והציבו אותי במקום הטוב ביותר כדי להפוך לנשיא הרפובליקה".

 

נושא נוסף, מרכזי לא פחות, שהעסיק את הצרפתים במערכת הבחירות הזו הייתה הכלכלה. שיעור האבטלה בצרפת, הכלכלה השנייה בגודלה באירופה, הגיע לשיא של 12 שנים. הולנד, בן 57, הבטיח בקמפיין לצרפתים תוכנית קיצוצים דרסטית פחות מזו של סרקוזי, ורוצה להשית מסים כבדים יותר על העשירים. אם ינצח, הוא יהיה הנשיא הסוציאליסטי הראשון של צרפת מאז פרנסואה מיטראן, שניצח בבחירות ב-1981.

 

סרקוזי וקרלה ברוני. קריצה לימין הקיצוני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סרקוזי וקרלה ברוני. קריצה לימין הקיצוני(צילום: EPA)
 

סרקוזי בן ה-57 כבר חושב ודאי על הסיבוב הבא, ולא שכח לקרוץ לתומכיה של לה פן. בדברים שנשא לאחר פרסום התוצאות הראשוניות, אמר הנשיא המכהן כי הן מראות את החשיבות שבפיקוח על ההגירה ושמירה על מקומות העבודה.

לדבריו, הוא מגיע לסיבוב השני מול הולנד "עם ביטחון גדול".

 

הוא קרא לקיום שלושה עימותים לפני הסיבוב המכריע, ואמר כי הוא מכיר בחששות אזרחי צרפת לאבד את אורח החיים שלהם.

 

ומה לגבי יתר המועמדים במרוץ לנשיאות? ז'אן לוק מלנשון מהשמאל הקיצוני הגיע למקום הרביעי עם 10%, פרנסואה ביירו מהמרכז הגיע אחריו עם 9%. על פי המדגמים, אווה ג'ולי מ"הירוקים" קיבלה כ-2.3% מהקולות, ניקולא דופון-אניו הגוליסט כ-2.1%, פיליפ פוטו הטרוצקיסט כ-1.3%, נטלי ארטו מהקומוניסטים כ-0.6% והמועמד האנטי-קפיטליסטי ז'אק שמינאד הגיע אחרון, עם 0.3%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניקולא סרקוזי
צילום: רויטרס
מרין לה פן
צילום: EPA
פרנסואה הולנד
צילום: MCT
מומלצים