שתף קטע נבחר

האסירים יפסיקו לשבות רעב? "השב"ס ישיב מחר"

כ-1,550 אסירים ועצירים מינהליים שובתים רעב כבר 26 ימים, יו"ר מועדון האסיר מאמין כי השב"ס כבר גיבש תשובה לדרישות - הפסקת הבידוד, חזרה ללימודים, הוספת ערוצי טלוויזיה והגדלת תקציב הקנטינה. החשש בישראל: מות אסיר ייצור הד בינלאומי

לקראת סיום שביתת הרעב של האסירים הפלסטינים? אחרי 26 ימים של שביתת הרעב, בה נוטלים חלק כ-1,550 עצורים בתי הכלא בישראל ודורשים שיפור בתנאי כליאתם, מגיעה ככל הנראה השביתה לישורת האחרונה. יו"ר מועדון האסיר הפלסטיני, כדורה פארס, אמר ל-ynet כי מחר (יום א') יעביר כנראה השב"ס את תשובתו בנוגע לדרישות האסירים.

 

כתבות נוספות בנושא האסירים הפלסטינים:

 

לדברי פארס, השב"ס כבר גיבש תשובה, אך אף גורם רשמי מטעמו לא העביר עד כה הצעה לסיום השביתה. הוא העריך כי ההצעה תעלה בפגישה פורמלית בין נציגי השב"ס להנהגת האסירים, שתתקיים כנראה מחר. לדבריו, אם תהיה היענות לבקשות האסירים הם ישהו את השביתה מיידית, הפסקה רשמית של שביתת הרעב תתקיים אם האסירים יראו כי ההבנות מיושמות בפועל.

 

שליחו של אבו מאזן למצרים, עזאם אל-אחמד, הנמצא בקהיר ודן עם בכירים במודיעין המצרי בנושא, אמר מצידו כי הוא מעריך שהחתימה על הסכם בין שב"ס לאסירים צפויה "בקרוב מאוד, וכרגע נתפרים הקצוות האחרונים של ההסכם".

 

מבין השובתים, 15 מאושפזים במרכז הרפואי של שב"ס, שם הם זוכים לטיפול ונמצאים תחת השגחה. שלושה אסירים ביטחוניים מאושפזים בבית החולים אסף הרופא. שאר שובתי הרעב שלא מאושפזים הועברו לאגפים מיוחדים ולא שוהים עם שאר העצירים באגפים הרגילים. מהתאים שבהם נמצאים שובתי רעב נשללו פריבילגיות כגון טלוויזיה, קנטינה, קבלת ביקורים ועוד.

 

בשבוע שעבר נערך דיון בעקבות עתירה שהגיש ארגון "רופאים לזכויות אדם", שדרש לאשפז בבתי חולים אזרחיים את כל השובתים שנמצאים כעת במתקן האשפוז מחשש לחייהם. בינתיים קבע בית המשפט ששירות בתי הסוהר אמון על שמירת בריאותם, וביום שלישי צפוי שב"ס להגיש את תגובתו לעתירה.

 

הפגנה לשחרור אסירים פלסטינים בזמן ביקור מזכ"ל האו"ם בישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה לשחרור אסירים פלסטינים בזמן ביקור מזכ"ל האו"ם בישראל(צילום: AFP)

 

בין השובתים גם עצירים מנהליים, שחלקם החלו למחות עוד קודם לכן: בילאל דיאב ותאיר חלאחלה שובתים רעב כבר 76 ימים; חסן אל-ספדי שובת רעב 70 ימים; עומר אבו שלאל שובת רעב כבר 68 ימים, ואחרים שובתים רעב למעלה מ-50 ימים.

 

לא צפוי שחרור אסירים המוני

שביתת הרעב הגדולה החלה ביום האסיר הפלסטיני, שצוין ב-17 באפריל. הנהגת האסירים הכריזה עליה עוד קודם לכן, עם סיום שביתת הרעב של אחד ממנהיגי תנועת הג'יהאד האיסלאמי, חאדר עדנאן, ששוחרר מהכלא לאחר 66 ימי שביתה. לאחריו שוחררה גם הנאא שלבי, אסירה פלסטינית ששבתה רעב במחאה על מעצרה בחשד כי שבה לעסוק בטרור לאחר שחרורה במסגרת עסקת שליט. היא גורשה לרצועת עזה למשך שלוש שנים.

 

הנהגת האסירים נוכחה לדעת כי ישראל מתקשה להתמודד עם לחץ בינלאומי נרחב כמו זה שהופעל בעקבות המקרה, והחליטה לנצל זאת כדי להשיג את מטרותיה. מוות של אחד האסירים או שחרור - יעורר תהודה בינלאומית מצד אחד ויגרור הבערה של השטח מצד שני, באופן שישראל תתקשה להתמודד איתו.

 

נוכח מספרם הרב של השובתים ברור לאסירים שלא צפוי שחרור המוני, אך הם בהחלט מקווים שישראל תיטיב את תנאי הכליאה והמחייה שלהם. הם העבירו להנהלת שב"ס מספר רב של דרישות, בין השאר: הפסקת מדיניות הבידוד של אסירים, מתן אפשרות ביקור למשפחות אסירים מרצועת עזה, השבת האפשרות ללימודים בבתי הכלא (סנקציה שננקטה עוד לפני עסקת שליט כדי להפעיל לחץ על חמאס להסכים לעסקת חילופי שבויים), הפסקת המעצרים המנהליים, הוספת ערוצי טלוויזיה והגדלת מכסת הכסף החודשית לקנייה בקנטינה של הכלא.

 

סוגיית האסירים: פילוג פנים פלסטיני

לכאורה, כל הפלגים הפלסטינים מאוחדים בעניין סוגיית האסירים, אך למעשה כל אחד מהצדדים נוקט במהלכים משלו להביא לסיומה בהסכם עם ישראל. בפתח מנהלים קמפיין דיפלומטי בינלאומי כדי למצוא פתרון. הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, מינה את ראש צוות המו"מ סאיב עריקאת לנהל את המגעים מול גורמים בינלאומיים וגם מול ישראל במטרה לקדם את הנושא.

כל ההנהגה הפלסטינית התגייסה גם לניהול ההסברה.

 

בחמאס ובג'יהאד האיסלאמי, לעומת זאת, נוקטים בדרך אחרת, כשהקריאה לחטוף עוד חיילים ישראלים מושמעת יותר ויותר על ידי חלק מהמנהיגים. בפלגים הפלסטינים מנצלים את הסוגיה גם כדי לנגח את פתח. כך, לדוגמא, לפני שבועיים, כששני אנשי מילואים ישראלים נכנסו בטעות לשטח A שבשליטת הרשות הפלסטינית באזור טול כרם, הם נתפסו על ידי מנגנוני הביטחון והועברו חזרה לצה"ל. אתרי החדשות המזוהים עם הפלגים הפלסטינים בחרו להדגיש כיצד הרשות משתפת פעולה עם ישראל ומשיבה חיילים ישראלים בזמן שבכלא נמקים אלפי אסירים ששובתים רעב.

 

מעבר להצהרות, מנסים בחמאס להיעזר בשלטונות המצריים כדי להביא לפתרון הסוגייה. בימים האחרונים הגיע לקהיר ראש הזרוע הצבאית של חמאס, אחמד ג'עברי, וקיבל שם מבכירים במודיעין המצרי הבטחות בנוגע לטיפול בעניין מול ישראל. לפניו היו שם גם בכירי הלשכה המדינית ובראשם חאלד משעל, שהעלו את הנושא בפני בכירים מצריים וביקשו את התערבותם.

 

בנוסף, נפגשה קבוצה של אסירים שהשתחררו בעסקת שליט עם מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, וביקשה ממנו להפוך את סוגיית האסירים לבינלאומית. אך כאמור, בימים האחרונים ניכר שישנה התקדמות במשא ומתן בין הצדדים גם הודות לתיווכה של מצרים בנושא.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפלסטינים מקווים להביא ללחץ בינלאומי
צילום: AP
חאדר עדנאן. שביתת הרעב שהצליחה
צילום: AFP
ג'עברי (מימין) ומחמוד א-זהאר. הבטחה ממצרים
מומלצים