שתף קטע נבחר

 

מותר לקשיש להסיע עמו אחר בקלנועית בשבת?

שאלה:

 

האם מותר לסבא להסיע עימו נכד או נכדה לבית הכנסת? ואם כן - עד איזה גיל? האם מותר לו לאפשר לאדם אחר שמתקשה בהליכה, ואין לו קלנועית, לנסוע איתו?האם ניתן להתייחס לזה כאל הליכה בשבת, או שיש הגבלה על תכלית הנסיעה?

 

תשובה:

 

רחל שלום.

 

נסיעה בקלנועית הפועלת באמצעות מנוע חשמלי הותרה על-ידי פוסקים רבים בתנאי שיש בקלנועית התקן מיוחד (של מכון "צומת", למשל), המאפשר הפעלה בשבת.  התקן זה בנוי על עיקרון של הפעלת המנוע בדרך עקיפה המכונה "גרָמָא", בדרך שאינה אסורה מן התורה, אלא "מדרבנן" (דברי חכמים). איסור

כזה התירו רבנים רבים לאנשים מוגבלים בשימוש בשבת, ובין השאר גם לצורך נסיעה לבית כנסת, ואפשר לראות זאת בקיבוצים ומושבים רבים.

 

מכיוון שהנסיעה לאדם מוגבל מותרת, אין איסור גם לצרף אליו נכד/ה, מכיוון שתוספת המשקל של הילד אינה גורמת שום איסור חדש. בניגוד לנסיעה ברכב רגיל, שבו כל תוספת משקל גורמת לתוספת בערה, וצריכה נוספת של הדלק.

 

מבחינה זו, היה מותר לכאורה לכל אדם להצטרף לנסיעה המותרת, אולם משום חינוך, וכדי למנוע נסיעה של אנשים שאינם מוגבלים, רצוי להגביל ההיתר לילדים עד גיל חינוך (5-6), ואשר יכולים ללכת בכוחות עצמם. לפי זה, אדם אחר המתקשה בהליכה, יוכל גם להצטרף לנסיעה.

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים