שתף קטע נבחר

"עתידו של האירו ייחרץ בשבועות הקרובים"

שר האוצר של ספרד לואיס דה גינדוס: "אני לא יודע אם אנחנו נמצאים על קצה צוק או לא, אבל אנחנו נמצאים במצב מאוד מאוד קשה"

"עתידו של האירו ייחרץ בשבועות הקרובים", כך הזהיר בסוף השבוע שר האוצר הספרדי לואיס דה גינדוס שצוטט בעיתון הבריטי "גרדיאן". "אני לא יודע אם אנחנו נמצאים על קצה צוק או לא, אבל אנחנו נמצאים במצב מאוד מאוד קשה", הוסיף.

 

האבטלה הספרדית זינקה בחודש אפריל לשיא של 24.3%, שר התקציבים כריסטובל מונטורו דיווח כי הממשלות האזוריות במדינה איזנו את תקציביהן ברבעון הראשון של השנה. עם זאת, הוא הודה כי האיזון נרשם רק משום שהממשלה המרכזית העבירה סכום כולל של 5 מיליארד אירו לאזורים במצוקה. מונטורו הזהיר במקביל מדינות אחרות באירופה, כי אם יאפשרו לספרד לקרוס מבלי שתפרע את חובותיה, גלי ההדף יתפשטו גם אליהן.

 

דה גינדוס. בחודש מאי הוציאו משקיעים מספרד 60 מיליארד אירו צילום: בלומברג

 

ספרד נדרשת לגייס 19 מיליארד דולר כדי להציל את הבנק הקורס בנקייה ולמימון נוסף לתמיכה בממשלות אזוריות, שכמה מהן הורדו לדירוג זבל ולא יכולות לגייס מימון בעצמן.

 

בתוך כך, סוכנות בלומברג דיווחה בסוף השבוע כי ספרד ביקשה מהבנק האירופי המרכזי לתמוך באיגרות החוב שלה ולמנוע את העלייה בתשואות, התשואה על האג"ח זינקה ביום שישי ב־0.5% והגיעה ל־6.62% תוך שהיא מתקרבת לרמה של 7% שאילצה מדינות כמו יוון, פורטוגל ואירלנד לוותר על גיוסים בשוקי ההון ולבקש חילוץ.

 

דה גינדוס הודיע שבחודש מאי הוציאו משקיעים מארצו 60 מיליארד אירו. משקיעים בניירות הערך של ספרד הפסידו השנה יותר מכל שאר המשקיעים בניירות ערך ממשלתיות אירופיות, להוציא יוון. ספרד, הכלכלה הרביעית בגודלה בגוש האירו, חייבת למחזיקי האג"ח 731 מיליארד יאירו, יותר מיוון, פורטוגל ואירלנד גם יחד. העלייה בתשואות דוחקת אותה אל מחוץ לשוק ההון.

 

מאריוס דאהיים, אסטרטג ראשי בבנק הגרמני ביירישה לנדסבנק, אומר שלקריאה פומבית של ספרד לבנק המרכזי לתמוך באג"ח הספרדיות אין כל ערך. "הבנק המרכזי מקבל את ההחלטות שלו ולא מפרסם אותן, מאחר שלמהלכים כאלה יש ערך רק כאשר הם נסתרים מעיני השוק", הוא ציין, בהוסיפו כי עדיף היה לו פוליטיקאים ספרדיים היו משאירים את ההחלטה לבנק המרכזי. אנליסטים נוספים מתחו ביקורת על המהלך הספרדי, תוך שהם מציינים כי הוא רק מבריח משקיעים מהשוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה חברתית בספרד
צילום: רויטרס
מומלצים