שתף קטע נבחר

להשתזף בלי להיות בשמש - כל השיטות והמחירים

רוצים לתפוס קצת צבע בלי לשכב מתחת לקרני השמש הלוהטות? ממיטות שיזוף, דרך שיזוף בהתזה ועד איפור מיוחד למראה זהוב וקיצי - כל השיטות, החידושים והסכנות

מספרים שהייתה זו קוקו שאנל שנראתה כשגון עורה שזוף בשנת 1923 בשובה מהפלגה ביאכטה, והפכה את הגוון השזוף ל"דבר הנכון". עד אז השיזוף היה נחלתם של המעמד הנמוך, בעוד בני האצולה סגדו לגון העור הלבן ולא יצאו לרחוב ללא שמשייה. בשנות ה-70 של המאה ה-20, עם התפתחות המחקר על הקשר בין קרינת שמש לנזקים בעור, החלה תעשיית הקוסמטיקה לחפש פתרונות חלופיים.

 

קראו עוד על סכנות השיזוף :

 

אבל כמו בכל קיץ, רגע לפני ההתמסרות לצבע שלא מן הטבע, נשאלת השאלה: האם זה בריא להשתמש בתחליפי שיזוף? בדקנו עבורכם.

 

מיטת שיזוף: מסוכנת!

חסרונות: אף שהתוצאה אחידה והשיזוף נעשה בתהליך שמאפשר שליטה על זמן השיזוף ועל עוצמתו, הסיכון של מיטות שיזוף גדול יותר מחשיפה לקרני השמש. לאחר אזהרות ארגוני הבריאות בעולם מפני סרטן העור מקרני ה-UVB שבמיטות השיזוף, החלו להשתמש במכונות שיזוף המפיקות בעיקר קרניים אולטרה סגולות מסוג UVA. אבל מחקרים מראים כי גם קרניים מסוג UVA עלולות לגרום לסרטן העור ולהזיק למערכת החיסון.

 

מיטת שיזוף. סכנה לסרטן (ללא) (ללא)
מיטת שיזוף. סכנה לסרטן

 

לפי דו"ח שפרסמה רשות מחקר הסרטן הבינלאומית לפני שלוש שנים, מחקרים עדכניים רבים מוכיחים כי השימוש במיטות שיזוף מגדיל את הסיכון למלנומה, בייחוד לפני גיל 35. הסיכונים: הגוף קרוב למקור הקרינה ולא ברור

כמה קרינה נפלטת, השימוש התדיר של ה"מתמכרים" לשיזוף (פעם בשבוע לשימור הגוון), ומשך זמן השהייה במיטת השיזוף, שלא בכל מקום יש בקרה עליו.

 

מה חדש? מכונים רבים מגבילים את משך השיזוף ל-12-7 דקות ועובדים בפיקוח של משרד הבריאות. אך למרות הגבלת הזמן והשימוש במשקפי מגן ובקרם מיוחד להפחתת הנזק, מכונות שיזוף עדיין מסוכנות מאוד!

 

כמו כן, בחלק מהמכונות קיימים גם מנגנוני רטט שמאיצים את זרימת הדם במטרה למצק את העור ולשפר את מראה הצלוליט, אך אין הוכחה שזה יעיל.

 

מחיר: כ-70 שקל לטיפול

 

תגובתו משרד הבריאות: "משרד הבריאות מזהיר את הציבור מפני השימוש במיטות שיזוף וממליץ לא להשתמש בהן. מיטות שיזוף מסוכנות באותה המידה כמו חשיפה לשמש וגורמות לנזקים בריאותיים חמורים ביותר, בייחוד כאשר החשיפה מתחילה בגיל צעיר".

 

שיזוף בהתזה: אחיד ומחטב ועלול לסרטן

שיטת שיזוף חדשה יחסית החביבה על סלבריטאי ארצות הברית.

 

יתרונות: החומר הפעיל מכיל DHA, סוג של סוכר שבמגע עם החלבונים בשכבות החיצוניות של העור יוצר תרכובת המשנה את גון העור. החומר מאושר על ידי ה־FDA האמריקאי לשימוש בתעשיית הקוסמטיקה, שכן הוא אינו חודר לעומק העור ואינו גורם נזק. אפשר לשלוט על הריכוז של החומר הפעיל ולהקנות גוון חזק באופן מיידי.

 

שיזוף עמוק ואחיד תוך שתי דקות. שיזוף בהתזה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיזוף עמוק ואחיד תוך שתי דקות. שיזוף בהתזה(צילום: shutterstock)

 

כיום מנגנון ההתזה דומה לזה של צביעת מכוניות, כך שבהתזה בת שתי דקות אפשר להשיג גוון אחיד שמחזיק מעמד שבעה-עשרה ימים. חלק מהמכונים

עובדים עם אקדח התזה, המאפשר שליטה גבוהה יותר בפיזור אחיד של החומר על הגוף ומסוגל להקנות אפקט של הצרה, חיטוב והדגשת השרירים. האפקט ניכר מיד ומעמיק בתוך כמה שעות.

 

חסרונות: אצל חלק קטן באוכלוסייה חשיפה ל-DHA עלולה לגרום לאלרגיה עורית המתבטאת בגרד, אודם ונפיחות (לכן לפני השימוש מומלץ לנסות את התכשיר במקום נסתר). ריכוז החומר הפעיל שונה ממכון למכון: יש מכונים המדללים אותו במים ועל כן התוצאה עלולה לאכזב, ואילו מכונים אחרים משתמשים בריכוז גבוה (מעל 5%) שעלול להגביר אצל חלק מהאנשים את הרגישות.

 

רק לאחרונה פורסם מחקר שכדאי לשים אליו לב (ראו מסגרת). מחקר זה מצא שכימיקל שנמצא בתוך ספריי השיזוף על-ידי התזה עלול לשבש את ה-DNA ולגרום לגידולים סרטניים.

 

כמו כן, אף שהחומר הפעיל העיקרי (DHA) הוא טבעי והמכונים מתירים שימוש לנשים בהיריון, מומלץ להיוועץ תחילה עם הרופא המטפל.

 

מחיר: כ-150 שקל לטיפול

 

איך תעשו את זה בריא:

  • ודאו שהמכון בפיקוח של משרד הבריאות.

 

  • הימנעו מרחצה או מכניסה למים כשמונה שעות לאחר ההתזה.

 

  • בקשו לדעת מהו אחוז החומר הפעיל בחומר המותז, והעדיפו ריכוז הנמוך מ-5%, לפחות בהתזה הראשונה (אולי הגוון יהיה חיוור ממה שחשבתם, אבל הסיכוי לפתח אלרגיה לחומר נמוך יותר. להעמקת הגוון, אפשר לחזור על ההתזה לאחר כמה ימים).

 

  • בקשו מהמכון לבצע טסט לאלרגיה.

 

  • מומלץ להגיע להתזה בבגדים רפויים.

 

תכשירי מדף: שיזוף עצמי

תכשירי מדף לשיזוף עצמי נחלקים לשתי קבוצות: תכשירי שיזוף עמידים המכילים את החומר הפעיל DHA ונותרים על הגוף לכמה ימים, ואיפור משזף - תכשירים לא עמידים שמכילים פיגמנט (ללא DHA) ויורדים במים.

 

תכשירים עמידים לשיזוף ביתי:

כמו שיזוף בהתזה, גם תכשירי שיזוף מכילים DHA. בעברם היו תכשירי השיזוף מגושמים יותר, ריחם היה רע והם הקנו לעור גוון כתום־גזר. עם השנים הפורמולות שופרו משמעותית, וכיום רוב תכשירי השיזוף מריחים טוב וישנם גוונים רבים ממשפחת החומים. ככל שהפורמולה מוצלחת יותר, כך היכולת שלה לגבור על הגוונים הכתומים גבוהה יותר (בעמוד הבא: ניסינו בשבילכם את תכשירי השיזוף הביתיים). תכשירי המדף משנים את גון העור לחום בהדרגה בתוך כמה שעות. כדי להימנע מגוון כהה מהרצוי, מומלץ להמתין למריחה נוספת למחרת.

 

יתרונות: תכשירים לשימוש ביתי לגוף ולפנים מבוססים על רכיב טבעי, בטוחים לשימוש ואין בהם נזק בריאותי אפשרי.

 

חסרונות: אף ש-DHA הוא חומר טבעי, חלק מהאנשים עלולים להיות רגישים אליו. בנוסף, אי אפשר להסיר את הגוון במים אלא רק בתהליך הקילוף הטבעי של העור, שנמשך כשבועיים.

 

מה חדש? כחלק מהמגמה הכללית שאוחזת בשנתיים האחרונות בתעשיית הקוסמטיקה, גם תכשירים לשיזוף עצמי כבר לא מסתפקים בהקניית גוון ומכילים רכיבי טיפוח לעור במטרה להגביר את קצב ייצור הקולגן והאלסטין ולתרום למיצוק העור. תכשירים אלה מכילים יותר ויטמין C ונוגדי חמצון, תמציות פירות וצמחים ותמציות ארומתרפיות. חלק מהתכשירים מכילים גם פנינים, התורמות למראה זוהר.

 

המשזפים העמידים וגם אלה היורדים במהירות נמכרים במרקמים שונים:

 

1. ג'ל: מתאים יותר לעור שמן, בייחוד אם סובלים מאקנה בגב, או לכאלה שמעדיפים טקסטורה קלילה ולא שומנית.

 

2. תחליב: מתאים לעור מעורב עד שמן ולמי שלא אוהב קרמים שומניים.

 

3. ספריי: מתאים לכל סוגי העור ומאפשר פיזור חומר אחיד.

 

4. חמאה: מומלצת לבעלי עור יבש.

 

5. שמן: מקנה מראה זוהר ומבריק, לא מתאים לעור שמן.

 

6. פודרה: מקנה תחושה יבשה וקטיפתית.

 

7. מגבונים: מתאימים לעור שמן.

 

איך תעשו את זה בריא:

 

  • תכשירי שיזוף אינם מסנני קרינה, אינם מהווים תחליף למקדם הגנה ואינם מספקים הגנה מפני השמש. מרחו מקדם הגנה לפני כל יציאה לשמש.

 

  • בצעו טסט ראשוני במקום נסתר כדי לבדוק אם הגוון שמתקבל מוצא חן בעיניכם ולוודא שאינכם אלרגיים לתכשיר.

 

  • כדי למנוע כתמים על כפות הידיים מומלץ למרוח את המשזף בעזרת כפפות.

 

  • תכשירי המדף משנים את גון העור לחום בהדרגה בתוך כמה שעות. כדי לקבל את הגוון הרצוי מומלץ להמתין למריחה נוספת ביום המחרת, כדי שהגוון לא יהיה כהה מדי. שימוש יומיומי בתכשירי שיזוף גורם למראה שזוף יותר.

 

חשיפה ל-DHA עלולה לגרום לאלרגיה עורית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשיפה ל-DHA עלולה לגרום לאלרגיה עורית(צילום: shutterstock)

 

איפור משזף: שיזוף לערב אחד

פודרת שיזוף דחוסה (ברונזר) להשחמה חד פעמית של העור. לרוב, הברונזר מתאים לא רק לפנים אלא גם לכתפיים, לזרועות ולמחשוף, ולעתים מגיע במרקם מייק-אפ נוזלי.

 

יתרונות: הברונזר ניתן להסרה מהירה ואפשר להשתמש בו להטעיה אופטית (למשל, כשמפדרים בין השדיים יוצרים תחושה של הרמה, ואילו פידור בצדי האף מקנה לו מראה צר יותר).

 

חסרונות: יש צורך לחדש את הברונזר במהלך היום, והוא אינו עמיד בפני זיעה או מים.

 

מה חדש? ברונזרים רבים מכילים חלקיקי קריסטלים או אבקת פנינים כדי להקנות למראה השזוף גם זוהר ורעננות. להשגת מראה אחיד וטבעי יותר מרחו את הברונזר לאחר סרום ופריימר.

 

הסודות לשיזוף עצמי

המאפרת עדה לזורגן מלמדת איך משיגים שיזוף מושלם באמצעות תכשירי מדף

 

1. עשו פילינג: לפני המריחה הראשונה עסו את הגוף בעדינות בפילינג במקלחת, כדי להסיר את הצטברות התאים המתים וליצור אחידות במרקם העור, וגם כדי לאזן את רמת החומציות על העור.

 

2. מרחו את המשזף על עור לח: לאחר המקלחת הספיגו את המים בעדינות, בלי לייבש את העור, ומרחו את התכשיר כמו קרם לחות. אם אתם מורחים את התכשיר על הפנים, אל תשכחו גם את הצוואר.

 

3. בחרו בתכשיר המתאים ביותר לגון העור שלכם: כיוון שלא לכל המשזפים יש טסטרים, והגוון הסופי מתקבל בתוך כמה שעות, תמיד התחילו בגוון בהיר יותר ממה שאתם חושבים שצריך. לבעלי עור בהיר מאוד רצוי להתחיל עם הגוון הבהיר ביותר, ובמידת הצורך לחזור על הפעולה בכל יומיים או לעבור לגוון כהה יותר. כשמתכוננים לאירוע מסוים, כדאי להתחיל שבוע לפני המועד. לבעלי גון עור רגיל כדאי להתחיל עם גוון Medium, ולבעלי עור כהה - עם גוון Dark.

 

4. העדיפו תכשיר במרקם נוזלי קרמי. שימוש בתכשיר ללא שומן (כל תכשיר שכתוב עליו Oil Free) מחייב מריחת תכשיר לחות, מה שעלול למוסס את התוצאה. אם בכל זאת משתמשים בקרם לחות, המתינו עם מריחת המשזף כעשר דקות.

 

5. לשימור התוצאה מרחו את העור בקרם לחות מדי יום. במקלחת סבנו את הגוף בעדינות בלי לשפשף והתעטפו במגבת בזהירות.

 

ייעוץ מקצועי: ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור ויועצת מדעית ל"אלפא מדיקס"; ד"ר אכי פרידמן, מומחה לרפואת עור; גליה תורן־חן, יועצת למותגי יופי; נילי שוורץ, מדריכה ראשית בגרלן; ורדה שחף, מנהלת הדרכה, לנקסטר; יפית כהן, קוסמטיקאית ומנהלת פורום רוזיצאה; אביבית שפירא, קוסמטיקאית, בעלת מכוני פינג אנד בראון; צליל ביטון, מאפרת ומשזפת בהתזה


 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
לא חייבים לצאת לשמש כדי להיות שזופים
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים