שתף קטע נבחר

גפני מזהיר מהורדת מכסים גורפת: "נטרפד צווים"

ועדת הכספים הזמינה לדיון את מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, שעמד בראש הוועדה לבדיקת מחירי המזון והשפעת המכסים על המחירים. חברי הכנסת הזהירו מפיטורים עובדים בתעשייה. באוצר טענו לעומת זאת: גם אם יפצלו את שופרסל לשלוש חברות - ייפגעו עובדים

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הזהיר היום (ב') את שר האוצר, יובל שטייניץ, לבל יחתום על צווים להפחתת מכסים באופן גורף ללא התייעצות מוקדמת עם הוועדה, אחרת הוא יפעיל את סמכותו כדי לטרפד את הצווים שלא ייראו לו. החוק הקיים אמנם לא מחייב את השר לקבל את אישור הוועדה להפחתת מכסים אלא רק להעלאתם. גפני הבהיר לשר שהוא כבר הגיש לכנסת הצעת חוק שתחייב את האוצר באישור הוועדה לצווי מכס מכל סוג שהוא.

 

 

גפני הודיע זאת הבוקר לוועדה בפתח דיון על השלכות הפחתת המכסים על התעשייה המקומית, שעלולה לסכן מפעלים ולהביא לפיטורים של מאות ואולי אלפי עובדים עקב פתיחת השוק ליבוא מתחרה וזול. החוק שהגיש גפני מסתמך על חוות דעת של היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד שגית אפיק. את הגיבוי הפוליטי לרעיון הוא קיבל מביקורת חברי הוועדה על ההשפעה השלילית של ההפחתה.

 

ועדת הכספים הזמינה לדיון את מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, שעמד בראש הוועדה לבדיקת מחירי המזון והשפעת המכסים על המחירים. גפני אמר לקדמי: "הפחתת מכסים גורפת היא שינוי מדיניות שמחייב חקיקה. צריך לשקול אותה בזהירות תוך שמירה על איזונים בין הדאגה לצרכן לפגיעה בתעשייה שתפגע רק בחלשים, כי העשירים יפנו למקומות אחרים. הפחתת מכסים לא ניתנה למשה בסיני אלא רק בוועדת קדמי".

 

ברוורמן: הבעיה היא לא המכסים אלא הריכוזיות

קדמי השיב: "אף אחד לא משלה עצמו שהורדת מכסים שתביא להוזלת מחירי המזון לא עלולה להוביל לצמצום התעסוקה. אין כאן משחק על סכום אפס. עם זאת, גם אם שר האוצר יאמץ את המדיניות הזאת, היא תיושם על פני 3 שנים בהתחשב בהסכמי הסחר הבינלאומיים. מצד שני רק שמונה מתוך מאות תעשיות הביעו חשש מההפחתה, בפנייה לשר האוצר. זה אומר משהו ברור שההפחתה לא ממש תשפיע על רוב התעשיות".

 

גפני יעץ לו להקשיב לחברי הוועדה. ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) אמרה: "אני לא בטוחה שהורדת המכסים תגולגל לטובת הצרכן. היא תפגע בחקלאות ובייצור המזון ותגביר את התלות שלנו בעולם שבו כבר צופים מחסור במזון". ח"כ שי חרמש (קדימה) אמר: "על תה וקפה אין מכס ועדיין יותר זול לייבא אותם מאשר לקנות בארץ. הבעיה היא ברווחי השיווק. אם ההפחתה תוזיל מחירים ב-30 אגורות ותפטר עובדים, מחירה יהיה יקר מהתועלת למשק".

 

ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה), אמר: "הבעיה היא לא המכסים אלא הריכוזיות. אי שבירת המונופולים והתיאום בין היצרנים והמשווקים הגדולים שלא מאפשרים לקטנים להתמודד, זה הכשל של המשטר בישראל". ח"כ מירי רגב (ליכוד), הוסיפה, כי "לא מספיק להפחית מכסים. הוזלה רצינית של מחירי המזון תהיה רק אם יורידו את המיסוי העקיף. אם לא נדע כמה מפוטרים חדשים יהיו במשק מההפחתה, לא נוכל לאשר פה דבר".

 

מנכ"ל התאחדות התעשיינים ציין בדיון: "אני בעד הורדת מכסים אבל תוך הדדיות והתחשבות בהסכמי הסחר, שלא נהיה הפראיירים היחידים בעולם ונייבא אבטלה כשהמדינות האחרות לא יפתחו את השווקים". אריה זייף מאיגוד לשכות המסחר, הוסיך: "תמיד הפחידו אותנו שהפחתת מכסים תייצר אבטלה, אבל קרה בדיוק ההיפך כשהמחירים ירדו".

 

הגיבוי היחיד בדיון שקיבל קדמי היה של יאיר זילברשטיין מאגף התקציבים באוצר שאמר: "גם אם יפצלו את שופרסל לשלוש חברות ייפגעו עובדים, כי המחירים ירדו. ועדת קדמי החליטה על הורדת מכסים הדרגתית על-מנת לאפשר לתעשייה להשתלב בשינויים ולא תהיה ברירה. היא תצטרך להתאים את עצמה".

 

גפני הודיע בסיכום כי הדיאלוג עם הוועדה רק התחיל וטרם נאמרה בו המלה האחרונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
המכס בנתב"ג
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים