שתף קטע נבחר

אבי גלאט

אבי דג'אטי ממשיך את המסורת בה החלה משפחתו בסוריה ומאכיל את הקהילה היהודית הקרובה והרחוקה כאחד

ב-8:45 בערב, רבע שעה לפני שהדלתות ננעלות, הטלפון בסופר-מרקט הכשר בברוקלין, "אבי גלאט", התחיל לצלצל. "בבקשה תעזרו לי!" אשה לחשה לשפופרת, כשזו הורמה לבסוף. "בעלי הזמין אלינו הביתה 30 איש לארוחה עסקית, ושכחתי מזה לגמרי! הם תיכף יגיעו ואין לי מה לתת להם. הצילו!"

 

"כבר היינו סגורים", מספר אבי דג'אטי, מייסד ומנהל רשת הסופרמרקטים הכשרה, "אבל בשביל לשמור לה על שלום הבית שילמתי לצוות שלי שעות נוספות כדי שיעשו את הקייטרינג. הגענו וסידרנו מהר ובשקט שולחן עמוס ל-30 איש, כדי שבעלה והאורחים לא ידעו שלא היא זאת שעשתה את העבודה. אף אחד לא ידע שהיינו שם בכלל, והיא קיבלה הרבה מחמאות על הבישולים שלנו".

 

עסק משפחתי. אבי דג'אטי עם אחיו ואביו ב "אבי גלאט" ()
עסק משפחתי. אבי דג'אטי עם אחיו ואביו ב "אבי גלאט"

 

הקהילה היהודית-הסורית הגדולה ביותר בעולם, 75,000 איש בקירוב, יושבת כיום בברוקלין. את הקהילה הזו ואת הקהילה היהודית והישראלית בארה"ב בכלל, משרתת הרשת הכשרה "אבי גלאט״ כבר קרוב ל-20 שנים. אבי הוא אחד הקמעונאים הוותיקים והידועים ביותר בעיר, כשבחנותו סחורה כשרה הכוללת דגים וסושי, גבינות ומוצרי חלב, מאפים, מוצרים קפואים, חמוצים תוצרת המקום, ארוחות מוכנות וקייטרינג. בנוסף הסופרמרקטים של אבי מציגים את אחד המבחרים המכובדים ביותר של מוצרים ישראלים בניו-יורק. כמו כן, הרשת מתגאה באחד מאתרי האינרנט המפותחים ביותר בנתח השוק הזה, דרכו אלפי אנשים ביום מזמינים תוצרת לכל רחבי ארה"ב, שירות יקר ערך עבור אלו שחיים רחוק ממרכזי אוכלוסיה יהודים, בהן המזון הכשר זמין יותר.

 

"בתור יהודיה שגדלה בניו-יורק, הייתי מאד מופתעת כשעברתי לנברסקה, אומהה, שהיא יצאנית בשר גדולה, וגיליתי שאי אפשר למצוא כאן בשר כשר בשום מקום", כתבה הלקוחה שרי טקסמן באתר החנות. "מצאתי את 'אבי גלאט' ברשת ומאז אני מזמינה מהם כבר שנים. הבשר תמיד מגיע בזמן וקפוא כהלכה. תודה, תודה, תודה!"

 

למרות ש"אבי גלאט" הוא סופרמרקט עמוס במחלקות מזון שונות, הוא מתמחה בבשר וידוע בתור ספק הבשר הכשר האיכותי ביותר בסביבה. הוא מוכר מוצרים, כמו בשר מיושן, שאין להשיג בסופרמקטים אחרים וגם לא בכל האיטליזים. "בשר מיושן", למי מאיתנו שאינו קצב, הינו נתח בשר שאוחסן בתנאים מיוחדים בחדר קירור לתקופה של שבועות. כתוצאה מהטיפול הזה הטעם שלו עשיר יותר והמרקם רך יותר. בגלל העלויות הכבדות של תהליך היישון, ניתן למצוא את הבשר הזה בדרך כלל רק בסטייקיות המובילות.

 

בנוסף, החנות מפורסמת בזכות הבשר והעופות המושרים. "הבשר מושרה כמה ימים בתערובת רטבים מקורית, שעושה אותו עסיסי ורך יותר ומלא בטעם", מסביר אבי. ״מתכון ההשריה הזה עבר במשפחה שלי מדור לדור, עוד מימיו של הסבא רבא של הסבא רבא שלי".

 

השורשים של אבי הם מסוריה, שם משפחתו הייתה ידועה במשך דורות כיצרנית הבשר הכשר המובילה במדינה. ״כדי להבטיח את תהליך הכשרות, היינו טובחים בעצמינו את הבקר", מספר אבי. "כמו אבי וסבי לפני, התחלתי להשתלב בעסק עוד כילד. בגיל 12 אבי התחיל לקחת אותי לבית המטבחיים, כדי שאלמד לזהות את הנתחים השונים של הבשר. בפעמים הראשונות קצת פחדתי ולא עזבתי את היד שלו כל הזמן שהיינו שם, אבל עם הזמן התרגלתי. היינו הולכים לשם מוקדם, באחת בבוקר, ונשארים עד מאוחר בלילה. לפעמים היינו נשארים לישון שם כמה שעות בצהריים".

 

ב-1982 סבו של אבי נפטר והוריש את העסק לאביו. העשורים האחרונים של המאה העשרים היו קשים במיוחד ליהודים בסוריה, וב-1992 המשפחה הלכה בעקבות רוב הקהילה והיגרה מסוריה לברוקלין. "ידענו שאנחנו הולכים לפתוח את העסק מחדש ולקח לנו קרוב לשנתיים למצוא את המיקום הנכון, היכן שהאוכלוסיה שלנו ממוקמת, ועוד שנה וחצי להביא את כל הציוד הנחוץ, כולל המכונות ליישון הבשר ולמרינדה, מהמהפעל שלנו בסוריה".

 

ב-1996, כשאבי היה רק בן 18, החנות הראשונה של "אבי גלאט" נפתחה והייתה לאטליז הסורי הכשר הראשון באיזור. המשפחה כבר הייתה מוכרת בקרב הקהילה האדוקה של יהודי סוריה, אך במהרה איכות הבשר שסיפקו עשתה להם שם בקרב כל תושבי האיזור. תוך שנים ספורות הם פתחו את המיקום השני בברוקלין והחלו לייצא את הבשר שלהם למדינות נוספות בארה"ב.

 

איך נראה יום העבודה בעסק שלך?

"אנחנו פותחים בשבע בבוקר וסוגרים בתשע בערב, חמישה ימים בשבוע. הבשר והעופות מגיעים כל בוקר, טריים מבית המטבחיים. בבוקר אנחנו עושים את המרינדה ומכינים את המאכלים לקייטרינג. יש לנו 15 סוגי מאכלים שאנחנו מכינים: בשר מבושל, צלוי, טרי, במרינדה, סושי, חמוצים ועוד. מאוחר יותר מכינים את ההזמנות לאינטרנט ומטפלים במשלוחים. יש לי שישה קצבים במקום, שלושה טבחים, שף לסושי ומספר קופאיות". אבי עצמו נמצא בעסק מבוקר ועד לילה, מפקח ומטפל בכל הבקשות המיוחדות. ״אני מתאמץ להיות חברותי וידידותי ולענות לצרכים המיוחדים ולבקשות של כולם בנושאי אריזה, משלוחים, חתכים מסויימים, קייטרינג של הדקה האחרונה ועוד". לחופש, מדווח אבי, הוא יוצא רק בפסח.

 

ב-2006 העסק השיק את אתר האינטרנט שלו, באמצעותו החלו למכור את המוצרים ברחבי ארה״ב. "אנחנו מחזיקים ליין גדול של מוצרים ישראלים, וישראלים זזים הרבה מניו-יורק ללוס אנג'לס לישראל ובחזרה. כדי להחזיק אותם איתנו, אנחנו צריכים להיות נגישים להם מכל מקום", מספר אבי. האינטרנט פתח אפשרויות שאיש לא העלה בדעתו לפני כן, והיום אחוז הולך וגדל של העסקים שלהם מתבצע דרך האתר, עם משלוחים בכל רחבי ארה"ב.

 

באתר כתוב שבקניה מעל ל-100$ משלוחי הקרקע בכל רחבי ארה"ב הם חינם. איך אתם עומדים בעלות של המשלוחים?

"יש עלות שאנחנו סופגים, אבל מכיוון שאנחנו מבצעים משלוחים באופן סיטונאי, ואנחנו לקוחות גדולים, יש לנו הנחות מאד משמעותיות מפד-אקס. את ההנחות האלה אנחנו שמחים להעביר לקונים שלנו". משלוחי הקרקע, יש לציין, אינם תקפים לבשר, אשר נארז בקרח יבש וחייב להגיע ליעדו תוך פחות מ-24 שעות. את הבשר שולח אבי ליעדים מרוחקים במשלוחי אוויר בלבד.

 

למרות ש"אבי גלאט" כבר הפך לעסק שמשווק בכל רחבי ארה"ב, הוא היה ונשאר ממוקד בקהילה שלו. ושולחנות השבת, החג והאירועים המיוחדים בברוקלין תמיד עמוסי בתבשילים של אבי גלאט. בתיאבון.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים