שתף קטע נבחר

אלי ישי יגיע למשפחת ההרוג שתמכה בו בסרטון

בשעת פרסום דו"ח מבקר המדינה על אסון הכרמל, שיטיל על שר הפנים אלי ישי, ועל שר האוצר יובל שטייניץ אחריות מיוחדת, יבקר ישי בבית משפחת דיין, ששכלה את בנה. האב, שהופיע בסרטון למען ישי, אמר ל-ynet: "אנחנו יורים בכיוון הלא נכון. אלי ישי התריע"

שר הפנים אלי ישי, שעומד לספוג אש צולבת בדו"ח מבקר המדינה על אסון הכרמל, ממשיך להיערך לפרסום בשעה 16:00 אחר הצהריים (יום ד'). הבוקר הודיע כי יבקר בביתה של משפחת דיין, שהביעה בו תמיכה פומבית בסרטון שהפיק ופרסם לקראת הדו"ח. לאחר פרסום הדו"ח יעניק ישי הצהרה לתקשורת בבית משפחת דיין. 

 

דו"ח מבקר המדינה צפוי להטיל אחריות מיוחדת על השרים אלי ישי ויובל שטייניץ. הדו"ח צפוי להטיל אחריות גם על ראש הממשלה בנימין נתניהו ועל השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ'. במערכת הפוליטית ובלשכות השרים שומרים על אופטימיות ולא מאמינים שהדו"ח יוביל לטלטלות פוליטיות.

  

דוד דיין, אביו של הצוער יוחאי, שבביתו יבקר השר ישי אמר הבוקר ל-ynet: "אנחנו יורים בכיוון הלא נכון, אלי ישי היה הבן אדם שבמהלך השנים זעק והתריע על מצבם של שירותי הכיבוי. אני לא חושב שהוא אשם במצב. מ-2002 עד היום, בכל הדו"חות ובכל הישיבות רואים שהוא צעק והתריע. הוא גם זה שהצליח להביא מאה מיליון שקלים לשיפור מצב הכבאות אף שנדרשו עשרה מיליארד שקלים. את זה אף אחד לא היה נותן לו".

 

הנספים באסון הכרמל ()
הנספים באסון הכרמל
 

הוא סיפר כי הכיר את ישי לראשונה כשהגיע לנחם את המשפחה אחרי האסון. "אי אפשר להפיל עליו את כל האחריות, אנחנו יודעים לסנגר אפילו על האויבים שלנו, ובמקרה הזה פשוט יורים לכיוון הלא נכון".

 

לדבריו, גם המבקר עצמו מציין בדו"ח כי ישי התריע לאורך השנים על המצב הקשה. ביחס לשטייניץ, הוסיף דיין: "אני מצדיק אותו במאה אחוז, גם אני במקום לתת לכיבוי שקל אחד הייתי דורש קודם כול את פיטוריהם של חמישים אחוז מהאנשים שם שהם מינויים לא ראויים".

 

לא השר ישי הכניס את הכבאים לכביש המוות

ביחס לאסון הכרמל, שבו נספו 44 הצוערים, השוטרים והכבאים, אמר כי האחריות המלאה מוטלת על המשטרה והשב"ס. "כל שוטר מתחיל, עוד לפני הקורס, יודע שהפעולה הראשונה שאתה עושה, אפילו באירוע של חפץ חשוד, היא לחסום את דרכי הגישה למקום ולא לאפשר לאנשים להתקרב. פה הם כשלו". 

 

לדבריו הצטרפו בני משפחה נוספים של הנספים באסון. "השאלה המרכזית של האסון היא מי הכניס את האוטובוס לכביש בלתי עביר", אמרה ל-ynet עינב ברמי, אלמנתו של ירון ברמי. בת שבע חייט, אמו של דני חייט, אמרה שככל הידוע לה "ניהול האירוע היה כושל בדרגי הפיקוד השונים. הדו"ח יציג את הבלבול והכאוס הגדולים שהיו שם, את חוסר השליטה, את חוסר התיאום". 

 

הכבאית שבה נסע דני חייט עולה באש (צילום באדיבות: ערוץ הכנסת) (צילום באדיבות: ערוץ הכנסת)
הכבאית שבה נסע דני חייט עולה באש(צילום באדיבות: ערוץ הכנסת)
 

חייט אמרה: "אני חשה שהדרג המבצעי והפיקודי כשל באירוע. יכול להיות שגם הדרג המדיני היה צריך לעשות יותר, אבל בשריפה הזו מערך הכבאות התגלה במערומיו. כך גם המשטרה, הרשויות והכבאים".

 

ברמי נותנת רוח גבית לשר הפנים אלי ישי: "הייתי רוצה להגיד לאלי ישי שמבחינתי לא הפוליטיקאים הם האחראים, אלא המפקדים והקצינים בשטח. אי אפשר להפיל הכול על שר אחד. ישי לא הכניס את האוטובוס לשם, הוא לא האחראי למוות שלהם, ובטוח לא הצית את השריפה. לי ברור שהאמת לא תצא לאור ואין לי מה לעשות עם זה, כנראה שאין צדק במדינה".

 

ברמי הוסיפה: "אני עושה את ההפרדה בין השריפה בכרמל לבין האסון בכרמל". לדבריה, "שריפה קרתה ויקרו עוד הרבה, אבל אסון כזה שבו אבדו חיי אדם אסור שיקרה". היא לא חוסכת שבטה גם ממבקר המדינה: "אותי לא מעניינים הפוליטיקאים. המבקר נכנס בפוליטיקאים כדי להאדיר את עצמו. אם אין אחראים ישירים אז כנראה שהאשמים במוות הם ירון ושאר הנספים שישבו וצייתו לפקודות כמו רובוטים ולא ברחו ומהאוטובוס כדי להציל את חייהם.

    

"מדובר פה במוות ברשלנות, אין שום הסבר אחר. לדעתי, האשמים במות בעלי ירון הם הקצינים של השב"ס ושל המשטרה. המבקר לא חקר את הניצולים שיכלו לתת המון תשובות למה שקרה בשטח". 

 

נילחם על האמת של הנספים

קרובי משפחות הנספים מנבאים שאת מסקנות הדו"ח יישמו רק אם הם עצמם ידאגו לכך. חייט הדגישה: "כאימא שאיבדה את בנה, אני מצפה שאת הדו"ח הזה לא יטחבו למגירה אלא יישמו את המסקנות אחת לאחת, כדי שיהיה תיקון נכון, כדי להבטיח שקט לילדים שלנו".

 

כרמית מלינה, אלמנתו של קצין המשטרה סנ"צ איציק מלינה ז"ל שנספה באסון, מאמינה כי רק לחץ והשגחה מצדם יעשו את העבודה: "היה אסון אבל אף אחד לא קיבל אחריות. היו חקירות ובדיקות. אבל כל אחד מוצא לו דרך להתחמק. כך שמי שצריך לדאוג שהדו"ח הזה ומסקנותיו ייושמו, הן המשפחות השכולות", אמרה והזהירה: "אחרת האסון עלול לחזור על עצמו. אולי מטיילים בכרמל הם שישלמו את המחיר בפעם הבאה". 

 

מלינה הוסיפה: "אנחנו יודעים שהמוות שלהם לא היה לשווא. הם מתו כשפעלו לפי הערכים שלהם והצילו חיים. נשארו 44 משפחות שכולות, אלמנות, הורים, יתומים ואחים, שאיבדו את היקר להם מכול. אנחנו צריכים להילחם על האמת שלהם ולדאוג שהיא תצא לאור. שיכבדו את פועלם. זה מה שהם היו רוצים, ואנחנו נהיה להם לפה". 

 

חייט ציפתה שהמבקר יתייחס גם לנושא ההנצחה, כיוון שהכבאים שנספו לא זוכים ליחס שווה לחללים אחרים. "לשירות הכיבוי גם אין מערך מפותח לטיפול במשפחות השכולות כפי שיש לשב"ס ולמשטרה", סיפרה.

 

ש"ס יוצאת להגנת ישי

בסרטון הווידאו שהפיקה ש"ס להגנת ישי נטען שהוא לחם יותר מכל שר אחר לשיפור מערך הכבאות וכי אין קשר בין רמת מוכנות הכבאים לבין התוצאות הטרגיות של השריפה, שגבתה את חייהם של 44 בני אדם. 

 

בסרטון הוצגה שריפת ענק באוסטרליה מ-2009 שבה נספו 173 בני אדם, אלפי בתים עלו באש והאירוע נמשך שבועות ארוכים, אף שמערך הכבאות במקום גדול פי שלושה מזה של ישראל.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר אלי ישי
צילום: יריב כץ, ידיעות אחרונות
חייט. כשל בדרגי הפיקוד
צילום: חגי אהרון
ברמי. לא השר אשם
צילום: רועי עידן
מלינה. להילחם על האמת
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים