שתף קטע נבחר

צילום: EPA ,AFP

ישראל, הפלסטינים, סיני והגז. התבטאויות מורסי

"הציונים שואפים להרוס את מצרים", "ישראל מנסה לגנוב את שדות הגז", "העניין הפלסטיני הוא בלבו של כל מצרי", וגם: "פנינו לשלום". לאורך הקמפיין שלו סיפק נשיא מצרים הנכנס כמה וכמה התבטאויות שמהן ניתן ללמוד על תפיסת עולמו

נאומו הראשון של מוחמד מורסי מאז התקבלה רשמית ההודעה על ניצחונו בבחירות לנשיאות מצרים, היה מתון למדי ובעל מסר מרגיע לשכנה מצפון. ההבטחה שלפיה יכבד את כל ההסכמים הבינלאומיים שעליהם חתמה מצרים בעבר ביקשה להרגיע גורמים במצרים, בקהילה הבינלאומית ובוודאי בישראל. אבל במהלך השנה האחרונה, מאז החל הקמפיין שלו לנשיאות מטעם "האחים המוסלמים", לא תמיד הקפיד מורסי על מסרים מפויסים. לעיתים אמר וחזר שפניו לשלום, ולעיתים תקף בחריפות את ישראל: על האופן שבו קיימה (או לא קיימה) את התחייבויותיה בקמפ דייויד, על קשריה עם שלטון חוסני מובארק ועל הסוגיה הפלסטינית. להלן מקבץ התבטאויות שהעניק מורסי לתקשורת במהלך הקמפיין שלו לנשיאות מצרים.

 

ניצחון מורסי - כתבות נוספות ב-ynet:

 

יולי 2011: הציונים שואפים להרוס

עדיין כיו"ר "מפלגת החירות והצדק" בפרלמנט המצרי, השתתף מורסי בכינוס של התנועה בעיר טנטא, ושם אמר: "הציונים שואפים להרוס את מצרים מכיוון שלדעתם המהפכה מסוכנת יותר עבורם מאשר הפצצות הגרעיניות. אין להוציא מכלל אפשרות שהציונים כרתו ברית עם אנשי ביטחון, אישים בכירים במדינה, שרידי המשטר הקודם, הבריונים ואנשי העסקים המשחיתים כדי להרוס את המהפכה ועמה את כל מצרים".

 

26 בדצמבר 2011: מחויבים לקמפ דייויד

בראיון לתכנית "90 דקות" בערוץ המצרי אל-מיחוואר, הוא נשמע רק מעט מתון יותר:

 

אתם מחויבים להסכם השלום עם ישראל?

"מצרים מחויבת בו".

 

אתם מחויבים גם להסכם של ייצוא הגז לישראל?

"ישנם דיבורים רבים על הסכם הגז כיוון שבהסכם הזה הייתה פגיעה רבה בחוזה. מצרים מכבדת את ההסכם, אולם יש עוד גורמים מעורבים. אם מצרים מפסידה מההסכם וזקוקה לגז הזה, או אם המצרים סובלים ממחסור בגז, הדבר הראוי ביותר בעניין הזה הוא שמדינה תשמור על האינטרסים של העם שלה יותר מאשר על אינטרסים של מדינות אחרות".

 

תומכי מורסי, היום בקהיר. "מצרים יכולה להגן על עצמה" (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי מורסי, היום בקהיר. "מצרים יכולה להגן על עצמה"(צילום: AP)

 

אתם בעד לבחון את ההסכם? או אולי לבטל אותו?

"המילה 'ביטול' אינה עניינית. אף אחד לא חושב כיצד להיות תוקפני כלפי אחרים או כיצד ליצור חילוקי דעות עם אירופה, אמריקה ואסיה. העניין הפנים-מצרי זקוק למאמצים רבים. העם המצרי יכול לנהל את ענייניו ויכול להגן על עצמו. הוא נושא באמתחתו מסר של שלום ורוצה לחיות בשלום עם העולם כולו".

 

21 באפריל 2012: זכויות הפלסטינים

מורסי פתח את קמפיין הבחירות שלו באמירה כי אם ינצח, הוא יהיה מחויב לכל ההסכמים הבינלאומיים שעליהם חתומה מצרים, ובהם הסכם קמפ דיוויד. הוא הדגיש כי יהיה שינוי שורשי במדיניות החוץ של מצרים והבהיר במסיבת עיתונאים שכנשיא ישאף להגן על זכויותיהם של הפלסטינים במדינה פלסטינית. לדבריו, העניין הפלסטיני נמצא בלבו של כל אזרח מצרים והוא יגן עליו תוך חירוף נפשו, אך מבלי להפר הסכמים שמצרים חתמה עליהם.

 

25 באפריל 2012: הביטחון שלנו - סיני

כחלק מקמפיין הבחירות הגיע מורסי לביקור בצפון סיני ואמר לעיתונאים: "לסיני יש מרכיבים תיירותיים וארכיטקטוניים רבים, מי תהום ועוד דברים טובים אשר לא ניתן למדוד. חצי האי סיני הוא הביטחון הלאומי האמיתי של מצרים ופיתוחו הוא למעשה שמירה על ביטחונה הלאומי של המדינה. בעזרת אללה, המהפכה שלנו נמשכת ואל תשאירו למשחיתים מקום בביתנו. ישראל מנסה לגנוב את שדות הגז שלנו ולהוציא אותם מסיני".

 

10 במאי 2012: הפצצת סכר אסואן

בראיון שערכה עמו רשת CBS המצרית אמר מורסי: "כנשיא המדינה אפנה במסר של שלום לכל העולם. המצרים קוראים לשלום והיחסים שלנו בנויים על ידידות. מי שחושב שהוא יתקוף את מצרים מבחינה חומרית או מורלית, נשיב לו בכלכלה חזקה שנבנה בעזרת אללה".

 

באותו ראיון הוא התייחס לחולשה של שלטון חוסני מובארק, והזכיר שבכירים ישראלים איימו להפציץ את גשר אסואן אבל אף בכיר ממשלתי במצרים לא יצא והגיב: "הדיבורים האלה לא מתקבלים על הדעת ולא נאפשר לחמישה מיליון להפחיד 95 מיליון (הטעויות במקור –ר"ק)". בנוסף הוא אמר כי הגיע הזמן שמעבר רפיח יישאר פתוח 24 שעות ביממה.

 

11 במאי 2012: איפה יש שלום צודק?

למחרת התראיין לעיתון "אל-חיאת" הלונדוני ושטח בו את משנתו גם לגבי היחסים עם ישראל: "הכרזנו מוקדם יותר ואנו מדגישים כעת כי אנחנו מכבדים את ההסכמים הבינלאומיים ואנו אומרים כעת לישראלים: אין מנוס מכך שתדעו שמצרים החדשה שונה מזאת שהייתה בעבר. אם ההסכם קובע שצריך להיות שלום כולל וצודק לכל עמי האזור, אז אנו שואלים איפה השלום הצודק של כל עמי האזור? הוא לא בנמצא".

 

איסמעיל הנייה חוגג בעזה את ניצחון מורסי. מה עם הפלסטינים? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
איסמעיל הנייה חוגג בעזה את ניצחון מורסי. מה עם הפלסטינים?(צילום: EPA)

 

הוא הסביר שבהסכם עם ישראל יש לפלסטינים זכות להגדרה עצמה – דהיינו הקמת מדינה: "איפה הזכות הזאת לאחר 30 שנה או יותר?". הוא חזר על האיום על סכר אסואן אך הדגיש: "אנו אוחזים במסר של שלום ואיננו מחרחרי מלחמה, אולם אם יש הסכמים בינלאומיים, צריך לכבד אותם – הן כלפי מצרים והן כלפי הפלסטינים". באותו ראיון הוא התחמק באלגנטיות מהשאלה אם כנשיא מצרים יסכים להיפגש עם בכירים ישראלים.

 

10 ביוני 2012: הגז הלך לציונים

בכינוס בחירות באלכסנדריה אמר מורסי: "אנשי המשטר הקודם הם פטרונים של הישות הציונית. איפה הם היו כשמתו חיילים מצרים בגבול? וכשהגז הלך במחיר זול לציונים?

כל העולם שמע את הציונים אומרים שחוסני מובארק היה עבורם נכס אסטרטגי".

 

13 ביוני 2012: מאושר וגאה

במהלך כנס בחירות במחוז מולדתו בעיר א-זקאזיק במחוז א-שרקייה, אמר מורסי בתגובה לתוצאות הסיבוב השני בבחירות בקרב אזרחי מצרים המתגוררים בישראל: "אני מאושר וגאה בכך שלא השגתי שום קול מהבוחרים המצרים בישות הציונית". הוא הגדיר אותם כ"צרה" והזכיר שהציונים סברו שמובארק הוא נכס עבורם.

 

17 ביוני 2012: הצבא שלנו חזק

בראיון שערך עם העיתון "א-שרק" הסעודי בשבוע שעבר נשאל מורסי על האפשרות שמצרים תיכנס לעימות עם ישראל וענה: "אנו נפעל קודם כול לבנות את מדינתנו מבפנים ונכבד את כל ההסכמים הבינלאומיים. אני בוטח בכך שצבא מצרים מסוגל להתעמת עם כל אויב שמאיים על הגבול שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי בנאום הניצחון, אמש. "אנשי המשטר הקודם הם פטרונים של הציונים"
צילום: AP, Egypt State TV
זיקוקים בכיכר תחריר
צילום: רויטרס
גם ילדים חגגו
צילום: AP
מומלצים