שתף קטע נבחר

ניצחון לאובמה: העליון אישר את רפורמת הבריאות

חודשים ספורים לפני הבחירות, זוכה ממשל אובמה לניצחון חשוב בבית המשפט העליון. השופטים הותירו על כנו את החוק המחייב כל אמריקני לרכוש ביטוח בריאות וקבעו כי הוא אינו מנוגד לחוקה

תוך ויכוחים פוליטיים מרים, דיון ציבורי נרחב וקרב משפטי מתמשך, יכול ממשל אובמה לזקוף לזכותו ניצחון בריא, כארבעה חודשים לפני הבחירות לנשיאות. בית המשפט העליון בארה"ב הותיר על כנו היום (יום ה') את חוק ביטוח הבריאות - גולת הכותרת של החקיקה החברתית של ממשל הנשיא ברק אובמה, שזכתה לשם "Obamacare". על פי הסעיף המרכזי ברפורמה שהחוק מציע, כל אזרח אמריקני יחויב ברכישת ביטוח בריאות, ואם לא יעשה כן ייקנס. העותרים נגד הרפורמה טענו כי הסעיף מנוגד לחוקה.

 

 (צילום: AP, EPA) (צילום: AP, EPA)
(צילום: AP, EPA)

  

הרפורמה עברה בקונגרס לפני שנתיים, לאחר חודשים של ויכוח פוליטי קשה בין הדמוקרטים לרפובליקנים. הרפובליקנים האשימו את אובמה בניסיון להעביר את אמריקה הקפיטליסטית לסוציאליזם. הם נשבעו לבטל את הרפורמה ו-26 מדינות שבראשן מושלים רפובליקנים מחו ופתחו בהליכים משפטיים משותפים לביטולה. העניין התגלגל בין הערכאות המשפטיות עד שהגיע לפתחו של בית המשפט העליון, שדן בנושא במשך שלושה ימים והגיע היום להכרעה.

 

תומכי רפורמת הבריאות בהפגנה מול בית המשפט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכי רפורמת הבריאות בהפגנה מול בית המשפט(צילום: EPA)

 

מפגינה נגד רפורמת הבריאות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינה נגד רפורמת הבריאות(צילום: EPA)
 

 

"הדרישה של החוק שיחידים ישלמו קנס כספי בגין אי השגת ביטוח בריאות יכולה להיות מוגדרת באופן סביר כמס", כתב נשיא בית המשפט ג'ון רוברטס, שייצג את החלטת הרוב. "מכיוון שהחוקה מאפשרת הטלת מס כזה, אין זה מתפקידנו לאסור עליו או להשיג על תבונתו או מידת הגינותו", הוא סיכם.

 

חמישה שופטים תמכו באישור החוק, וארבעה התנגדו לו. זאת, אף שמבין תשעת שופטי בית המשפט העליון, חמישה הם מינויים של נשיאים רפובליקנים וארבעה נבחרו על ידי נשיאים דמוקרטים. התומכים הם רוברטס, רות גינסבורג, סטיבן ברייר, סוניה סוטומאייר ואלנה קגן. המתנגדים: אנטונין סקליה, אנתוני קנדי וסמואל אליטו.

 

שופטי בית המשפט העליון האמריקני. חמישה בעד החוק (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שופטי בית המשפט העליון האמריקני. חמישה בעד החוק(צילום: MCT)

 

50 מיליון לא מבוטחים

להחלטת בית המשפט העליון יהיו השלכות גדולות על חייו של כל אזרח אמריקני. במצב הנוכחי, שירותי הבריאות בארה"ב יקרים למדי וכ-50 מיליון אמריקנים אינם מבוטחים כלל. אובמה ניסה לשנות מציאות זו על ידי העברת רפורמה בשירותי הבריאות שתעניק שירותי רפואה לכל אמריקני ותחייב את חברות ביטוח הבריאות שלא להפלות לרעה אנשים שכבר חולים במחלות שונות.

 

אובמה חותם על החוק, לפני שנתיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה חותם על החוק, לפני שנתיים(צילום: AFP)

 

חלקים מחוק ביטוח הבריאות של אובמה כבר מופעלים בשטח: בארה"ב חלה חובה להעניק ביטוח בריאות לכל ילד וצעירים עד גיל 26 רשאים להמשיך וליהנות מהביטוח הרפואי של הוריהם. החלק המשמעותי של חוק הבריאות של אובמה ייכנס לתוקף בשנת 2014 ומאותו רגע יחויב כל אמריקני לקנות ביטוח רפואי.

העתירה שבית המשפט העליון פסק היום בעניינה הוגשה בדיוק נגד חלק זה של חוק הבריאות בנימוק שחיוב אדם לקנות ביטוח בריאות מנוגד לחוקה.

 

הנימוק המרכזי של תומכי החוק הוא שגם מי שאינם מבוטחים מגיעים לחדרי מיון ובכל מקרה הנטל הכלכלי נופל על המדינה ועל משלמי המסים. לכן הטיל אובמה את מלוא כובד משקלו וחתם על חוק הכולל עונשים למי שיסרב לקנות ביטוח. וזו בדיוק הבעיה של החוק הזה – לראשונה בהיסטוריה הוא מחייב את הציבור האמריקני לקנות מוצר שהממשלה כופה עליו. המתנגדים העיקריים לרפורמת הבריאות של אובמה הם המעסיקים שחויבו לבטח את עובדיהם וחברות הביטוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אובמה. הישג לפני הבחירות
צילום: AP
מומלצים