שתף קטע נבחר

על חשבונך: ניהול נבון של החיסכון שווה הון

איך מפסידים 10,000 שקל בארבע שנים בלי להשקיע ובלי לצרוך? פשוט מאוד: מחזיקים בחיסכון של 220 אלף שקל בבנק, מרוויחים עליו ריבית של 4,180 שקל בשנה ורואים אותו נשחק בהתייקרויות. האם יש אלטרנטיבה? גיל אורלי ממשיך לפתוח לנו את העיניים, בפרק נוסף של המסע לחיסכון בעלויות

המסע שלנו לחסכון בעלויות, ממשיך לפרק הבא והפעם איך לחסוך בתוכניות החיסכון והשקעות. בתחום זה חוסר ידע ,תשומת לב לא מספקת ועמלות גבוהות עולים לנו עשרות אלפי שקלים לאורך שנות החיסכון.

 

 

לרבים נדמה כי השקעות וחסכונות הם עניינם של בודדים, כאלו שנוהגים לחסוך ולא נמצאים במינוס, אך המצב אינו כך.

בהתאם לרפורמת בכר מ-2005 אנו אחראים גם על ניהול הכספים בקופות גמל, ההשתלמות הביטוח והפנסיה. למעשה כמעט כל אחד מאתנו, גם מי שנמצא באוברדרפט, אחראי לניהול כספי השקעות בהיקף של מאות אלפי שקלים, ואיכות הניהול תקבע במידה רבה את עתידו ובטחונו הכלכלי.

 

בכתבה הבאה נעסוק בפנסיה, ובזו נתמקד בטעויות בחסכונות ובהשקעות שעליהן אנו משלמים מחיר כבד, הן בעמלות והן בהפסד כספי, שגבוהים מהסכומים שהצגתי בכתבות קודמות.

 

חוסכים ומפסידים

בכל אחת מתכניות החיסכון הללו אנו נדרשים לבחור את מסלול ההשקעה והחיסכון שיניבו לנו את התשואה הטובה ביותר, בעמלה ובסיכון הנמוכים ביותר. מתברר שבתחומי החיסכון וההשקעות, עקב חוסר ידע, זמן או כוח, רבים לא עושים סקר שוק כדי לבחור את העסקה המשתלמת ביותר, ומעדיפים לסמוך על תחושת הבטן או המלצת היועץ בבנק, לרוב גם ללא מיקוח על העלויות.

 

כל החלטה לגבי ההשקעות שלנו שווה הרבה מאד כסף, ויכולה להכריע האם נוכל להתמודד עם העתיד ועם שינויים ומשברים ואפילו אם נזכה לעצמאות כלכלית או לא.

 

סיוון ועמרי, זוג באמצע שנות ה-30 לחייהם ללא ילדים ועם הכנסה של 17,000 שקל יחד, גרים בדירה שכורה ונוהגים לחסוך מידי חודש. חסכונותיהם המגיעים לכדי 220,000 שקל, שמושקעים כבר 4 שנים בתוכנית מתחדשת שבועית בבנק. עבור החיסכון הם מקבלים ריבית שנתית של 1.9% שנתי שאינה צמודה למדד. כמו כן, בני הזוג שומרים בעו"ש שלהם 20,000 שקל לביטחון.

 

על חסכונותיהם סיוון ועמרי מרוויחים 4,180 שקל בשנה, ומשלמים עמלות לבנק של כ-200 שקל בשנה. לכאורה, נראה לבני הזוג שהם עשו עסקה טובה, כיוון שהחסכון שלהם לא מושפע מתנודות בשוק, והם נהנים מ-4,000 שקל נוספים בשנה, אולם כאשר מוסיפים לחשבון את האינפלציה, התמונה משתנה מקצה לקצה.

 

אם הם היו מקבלים ריבית בגובה האינפלציה, הם היו נהנים מ-6,600 שקל לשנה, אך במצב הנוכחי הכסף שלהם נשחק, וב-4 שנות החיסכון שלהם הפסידו יותר מ-10,000 שקל.

 

כאשר אנחנו חוסכים בבנק, הכסף שלנו משמש כבסיס להלוואות אותם נותן הבנק ללקוחותיו. על ההלוואות הללו הבנק יקבל ריבית של 4%-12% ויותר, בעוד שעל החיסכון שלנו נקבל ריבית נמוכה של 1%-2% בלבד.

 

מקורה של הטעות של בני הזוג הוא בכך שלא הגדירו לעצמם את מטרת החיסכון ואת טווח החיסכון. השקעתם בפיקדון בנקאי, שהוא מוצר חסכון שמתאים לטווח הקצר, גררה הפסד כפול - שחיקת הכסף עקב האינפלציה הגבוהה מתשואת התכנית, ואובדן ההזדמנות להרוויח באחת האלטרנטיבות הרבות והטובות יותר לתקופת חסכון ארוכה. גם אילו הגדירו לעצמם את המטרה של חסכון לטווח קצר, היה עליהם לבדוק אלטרנטיבות נוספות שלעיתים יתנו תשואה טובה יותר כמו מק"מ, קרן נאמנות לטווח קצר או תעודת סל מתאימה.

 

משקיע ושוקע

בני הזוג סיפרו שבדיוק מהסיבה הזו הם החליטו לאחרונה לנסות ולהשקיע 30,000 שקל מהכסף בקרן נאמנות סולידית, שהמליץ עליה יועץ ההשקעות בבנק ושמשקיעה רק 15% במניות. על הקרן הזו הם גם שלמו דמי ניהול של 1.72%.

 

כשבדקנו יחד באינטרנט את המדדים הסטטיסטיים לרמת סיכון ותנודתיות בהשקעה, התברר שמדובר בקרן לא כל כך סולידית. בני הזוג הופתעו לגלות שיש מדדים פשוטים וזמינים למדידת הסיכון בהשקעות, וטענו שבאמת בחודשים האחרונים הם הפסידו בה כסף, אבל הניחו שזה בסדר מכיוון שרוב השוק בהפסדים.

 

הטעות השנייה של בני הזוג נובעת גם היא מחוסר הבנה של הכלים הכלכליים. הם לא חפשו אלטרנטיבות ולכן לא מצאו מוצרים משתלמים יותר, ולא חפשו המלצות צולבות אלא הסתפקו בהמלצת היועץ. הרצון שלהם בביטחון גרם לכך שהם העדיפו תוכנית עם אחוז חשיפה נמוך למניות, אך עם סיכון גבוה בכל זאת. לו היו בוחנים את אפשרויות הסיכון-סיכוי שלהם, סביר להניח שהיו בוחרים אפיק אחר.

 

חשוב להבין שאחזקת ניירות ערך וניהול תיק השקעות דרך הבנק או בית השקעות הם עניין יקר. עמלות דמי הניהול לניירות ערך עלו בשנים האחרונות בשיעור של כ-50%, והן כוללות עמלת מינימום לכל התיק אליה מתווספות עמלות יחסיות על שווי ניירות הערך שבו. גם כאן, הנטייה שלא להתמקח עם הבנק עולה ללקוח ביוקר, משום שניתן להוריד אחוזים רבים מתעריפון העמלות.

 

רוב האנשים מניחים שהם לא יצליחו להוריד את דמי הניהול, וזה נראה להם כמו להתווכח על כסף קטן אולם שכשמתרגמים את האחוזים לשקלים, לאורך תקופת החסכון, מתברר שכל אחוז שווה עשרות אלפי שקלים ויותר ולכן שווה להשקיע במיקוח, בירור ולימוד.

 

לדוגמא, במקרה של סיוון ועמרי, אחוז של דמי הניהול במשך 10 שנים ועל סכום השקעה של 250,000 שקל, שווה ליותר מ-30,000 שקל. אם במקביל הם ימשיכו להפקיד לתכנית עוד 1,000 שקל לחודש, אותו אחוז דמי ניהול יהיה שווה כבר כמעט 40,000 שקל.

 

חלופות כלכליות

לפני שיפגשו עם מנהל תיקים ויועץ השקעות, ביקשתי מבני הזוג להגדיר טוב יותר את מטרת ההשקעה, מה שהביא לדילמה בין בני הזוג. בעוד שסיון רוצה לרכוש בית למגורים שיתן לה תחושת ביטחון וקביעות וכמה שיותר מהר, עומרי רוצה להשקיע ורוצה את העסקה הטובה ביותר ומוכן לשקול לרכוש דירה קטנה להשקעה.

 

לאחר שבחנו את האפשרויות השונות החליטו בני הזוג על יעד לרכוש בית למגורים, כפי שסיון רצתה מלכתחילה בעוד שנה, תוך חסכון מוגבר בשנה הזו ובהסתמך גם על קרנות ההשתלמות הצפויות להשתחרר בשנה הבאה. בינתיים הם החליטו להשקיע את כספם בתוכנית סולידית, כדי לא לאבד מערך הכסף, אך גם בכזו שתאפשר נזילות בעוד שנה.

 

בני הזוג למדו שקיימות חלופות שישמרו על הרצון שלהם בנזילות, ועל רמת הסיכון הרצויה להם ובתשואה גבוהה יותר ועמלות נמוכות עבור ההשקעה שלהם. כך למשל, מנהל התיקים הציע להם לשקול קרן אחרת, ברמת סיכון נמוכה ועם ביצועים יעילים וטובים יותר.

 

אפשרות נוספת שעמדה בפניהם היתה לרכוש תעודות סל סולידית, במקום קרן הנאמנות שלהם, בהיותן מוצר בעל תשואה דומה, במחיר של עמלות קניה ומכירה נמוכות יותר. אופיין של תעודת סל יציב יותר, והסיכון בהן עשוי להיות קטן יחסית בשל פיזור ההשקעה הנובע מהמבנה שלהן. בסופו של דבר, החליטו בני הזוג על ההשקעה שמתאימה להם ולסיכום ציינו שלמדו שיעור חשוב בניהול הכסף.

 

צרכנות פיננסית חכמה

אנשים אמידים מציינים שהכסף שלהם עובד עבורם, אך לא צריך להיות אמידים כדי שהכסף יעבוד עבורנו.

 

חסכון של סכום כסף, בריבית של 2% יביא להכפלת הכסף תוך 36 שנה, אולם הגדלת התשואה בעוד 2% תקצר את הזמן ל-18 שנה, חצי מהזמן הדרוש לכך שכספנו יכפיל את עצמו. המשמעות היא שעמלה של 2% בדוגמה זו, שווה ל- 18 שנות חסכון.

 

לא חייבים להיות מומחים על מנת להשקיע בתבונה, מה שחשוב הוא להגדיר את המטרה של ההשקעה, לבחור ביועצים טובים ולקבל כמה המלצות מיועצי השקעות, להתמקח על העמלות בין אם זה חסכון לילד, לרכישת בית, לפנסיה או לעצמאות כלכלית, ולמצוא את תמהיל הסיכון-סיכוי הנכון עבורנו ועבור המטרה שלנו.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא צריך להיות אמידים כדי שהכסף יעבוד עבורנו
צילום: shutterstock
מומלצים