שתף קטע נבחר

הפרלמנט הרומני השעה הנשיא, העם יקבע גורלו

בית המחוקקים החליט להדיח את הנשיא בססקו במה שנראה כעוד פגיעה במוסדות הדמוקרטיים בידי רה"מ פונטה, והעניין יוכרע במשאל עם. ברקע כרסום במעמד הנשיא בשל תמיכתו בתוכנית הקיצוצים השנואה על העם

הפרלמנט הרומני החליט אתמול (יום ו') להשעות את הנשיא טריאן בססקו ל-30 יום ולהעמיד את המשך כהונתו להחלטה במשאל עם. ההחלטה התקבלה על רקע ביקורת בינלאומית גוברת נגד מה שנראה ניסיונות של הממשלה הנוכחית לפגוע במוסדות הדמוקרטיים של רומניה. הדבר מבטא גם את רצון הממשלה הנוכחית לסלק את בססקו, המזוהה עם מדיניות הקיצוצים השנואה על הציבור.

 

רומניה - חוסר יציבות ומחאה:

 

המחאה החברתית ברומניה לפני כחצי שנה (צילום" רויטרס) (צילום
המחאה החברתית ברומניה לפני כחצי שנה(צילום" רויטרס)

 

לדברי המבקרים, זהו הצעד האחרון בשורת החלטות של ראש הממשלה ויקטור פונטה לבסס את שלטונו. הקואליציה השלטת כבר הדיחה את יושבי ראש שני בתי הפרלמנט, והחליפה את נציב תלונות הציבור שלו הסמכות לקרוא תיגר על חקיקת חירום בפני בית המשפט החוקתי. כמו כן, הושמעו איומים נגד השופטים כי יוחלפו טרם פקיעת כהנותם, אך קולות זועמים ממדינות זרות הביאו לביטול התוכנית ההיא.

 

פונטה והברית הפוליטית שהוא עומד בראשה (האיחוד הסוציאל-ליברלי, נוטה שמאלה) טוענים כי בססקו הפר את החוקה וטענו שהוא פועל כרודן, אף שכוחו של הנשיא מוגבל לעומת זה של ראש הממשלה. כמו כן, קבע אתמול בית המשפט החוקתי שבססקו לא הפר את החוקה. "איזה רודן מאפשר לאופוזיציה להחזיק במשרת ראש הממשלה?", תהה הנשיא הרומני.

 

הנשיא בססקו תמך בקיצוצים, ולכן התמיכה בו ירדה באופן ניכר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא בססקו תמך בקיצוצים, ולכן התמיכה בו ירדה באופן ניכר(צילום: AFP)

 

עם זאת, הדבר לא הפריע לפונטה ולחבריו לנצח בקלות בקרב בפרלמנט בבוקרשט, שבו 256 מחוקקים תמכו בהדחתו של בססקו לעומת 114 מתנגדים. בהתאם, ייערך משאל עם ב-29 ביולי. גם ב-2007 ניצב בססקו במצב דומה, ואז העם קבע באופן ברור עם 74% שיש להשאירו בתפקיד. הפעם מעמדו רחוק מלהיות איתן כאז.

 

סקרי דעת קהל מצאו כי מעורבותו של נשיא רומניה בתוכניות הקיצוצים הנרחבות במדינה פגעו קשות בתמיכה בו בציבור. לאחר מיתון ב-2009, נאלץ המשק הרומני לפנות לקרן המטבע הבינלאומית להלוואות חירום, מה שחייב את הממשלה לצמצמם באופן ניכר את הגירעון התקציבי. כלומר, לקצץ במשרות במגזר הציבורי ולהעלות מע"מ.

 

רומניה היא עוד דוגמה למדינה קומוניסטית לשעבר, שהמשבר הכלכלי פגע ביציבות הפוליטית שבה ובחוסן המוסדות הדמוקרטיים שלה. הממשלה הקודמת נפלה בסוף אפריל, חודשיים לאחר שהושבעה. פונטה הוא ראש הממשלה השלישי להחזיק בתפקיד בשנה האחרונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסר יציבות. רומניה
צילום: רויטרס
עומד להדחה. בססקו
צילום: AP
פוגע בדמוקרטיה? פונטה
צילום: AP
מומלצים