שתף קטע נבחר

16 המצביעים: הם יכריעו על אוניברסיטה באריאל

אחר הצהריים תחליט המועצה להשכלה גבוהה ביהודה ושומרון אם מכללת אריאל תהפוך לאוניברסיטה הראשונה מעבר לקו הירוק. פרופ' מלניק, אחד מ-13 האקדמאים בגוף: "יש מקום לעוד אוניברסיטת מחקר". מי עוד ברשימת המחליטים?

12 פרופסורים, ד"ר, עורך דין, נציג ציבור ויו"ר התאחדות הסטודנטים. אלו האנשים שיחליטו היום (ג') אחר הצהריים אם המרכז האוניברסיטאי אריאל יהפוך לאוניברסיטת המחקר השמינית בארץ, הראשונה מעבר לקו הירוק.

 

סערת המוסד האקדמי באריאל - דיווחים קודמים ב-ynet:

לקראת הכרעה: "אוני' באריאל - עובדה מוגמרת"

שר החינוך: להפוך מכללת אריאל לאוניברסיטה

אריאל עדיין מכללה: "מרצים שוקלים לעזוב"

 

16 חברי המועצה להשכלה גבוהה ביהודה ושומרון (מל"ג יו"ש) יתכנסו באוניברסיטת בר אילן ויקבעו אם להצביע בניגוד להמלצה של הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת), שלפיה יש לדחות את ההחלטה בשנה לצורך בדיקה מקיפה של מערך האוניברסיטאות בישראל, או מנגד - לקבל את עמדת שר החינוך גדעון סער ושר האוצר יובל שטייניץ, שקראו פומבית לאשר את הקמתה של אוניברסיטה באריאל.

 

 (צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה"ל) (צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה
(צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה"ל)

 

יו"ר מל"ג יו"ש, פרופ' עמוס אלטשולר, הבהיר כי הם אינם מחויבים להמלצת הות"ת, "אבל נידרש לתת נימוקים טובים מדוע החלטנו לפעול בניגוד לעמדתם". יחד איתו חברים בוועדה 11 פרופסורים נוספים - מאיר חת, מינה טייכר, יוסי ישורון, אריה מלניק, יהודה פרידלנדר, זאב דרוקמן, מרדכי פרל, אליעזר גלעדי, שלמה גרוסמן וברכה רגר. ברשימת המכריעים נמצאים גם ד"ר אברהם רוכלי, עו"ד אריה הרמלין, נציג הציבור אופיר העברי ויו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי. עדיין לא ברור סופית אם שמולי אכן יוכל לקחת חלק בהצבעה.

 

פרופ' מלניק, מהחוג לכלכלה באוניברסיטת חיפה, עדיין לא יודע מה תהיה ההכרעה. "עמדתי העקרונית היא שיש מקום לעוד אוניברסיטת מחקר בישראל. האוניברסיטה האחרונה הוקמה לפני כ-40 שנה ומאז גדל מספר הסטודנטים, המחקר התעצם ויש להגביר את התחרות האקדמית".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

לדברי פרופ' מלניק, הוויכוח בנושא הוא "לגיטימי". הוא אמר כי "מצד אחד יש אקדמאים הסבורים כי בישראל אין מקום לאוניברסיטה נוספת ואחרים טוענים שהזירה האקדמית התרחבה ויש מקום גם להקמת אוניברסיטאות חדשות. ההמלצה של ות"ת, שהיא חשובה מאוד, עוסקת בפן של הקצאות הכספים, ואנחנו עוסקים בעניין האקדמי. קשה להעריך מה יוחלט לבסוף".

 

חבר נוסף שאמור להשתתף היום בהצבעה הוא נציג הציבור, אופיר העברי: "אני לא רואה שום סיבה שמל"ג יו"ש לא יאשר את הקמתה של האוניברסיטה החדשה. המרכז באריאל עמד בכל הדרישות האקדמיות שעמדו בפניו, הוקמה ועדה מאוד מכובדת שבחנה את הנושא במשך כחמש שנים, המליצה כי יש מקום להפוך את המרכז באריאל לאוניברסיטה ולאור זאת, אני סבור כי יש מקום לקבל את המלצתה ולהקים אוניברסיטה חדשה באריאל".

  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

הדיון בנושא הפיכתו של המרכז האקדמי אריאל לאוניברסיטה החל בשנת 2007 - אז קבעה הממשלה כי מכללת אריאל תוגדר לתקופת ביניים של חמש שנים כמרכז אוניברסיטאי ובתום תקופה זו יוחלט אם תקבל מעמד קבע של אוניברסיטה או שתשוב להיות מכללה. ועדה בראשות חתן פרס נובל פרופ' ישראל אומן קבעה בינואר האחרון כי המרכז האוניברסיטאי באריאל עמד בכל הקריטריונים האקדמיים וכי אין כל מניעה לשדרג את מעמדו.

 

עם זאת, לפי החוק, הגוף שצריך לקבל את ההחלטה בנושא הוא מל"ג יו"ש, שאחראי על המוסדות האקדמיים מחוץ לשטחי הקו הירוק. הרכב הוועדה כולל כאמור אקדמאים בכירים שבעברם היו חברי המועצה להשכלה גבוהה בירושלים, וכן נציגי ציבור. חברי הוועדה מתמנים באופן רשמי על ידי מפקד פיקוד המרכז, שאחראי מתוקף החלת החוק הצבאי על הנעשה בשטחי יהודה ושומרון והוא גם יהיה זה שיידרש לאשר בחתימתו את הקמת האוניברסיטה, אם היא אכן תאושר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכללת אריאל. מהיום אוניברסיטה?
צילום: גיל לרנר
איציק שמולי. לא ברור אם יצביע
צילום: ירון ברנר
פרופ' עמוס רולידר. חבר במל"ג יו"ש
צילום: אורה רולידר
מומלצים