שתף קטע נבחר

הבימה נדרש לקצץ בחובות ליוצרים

אחרי חודשים של המתנה לשכר על עבודה בתיאטרון הלאומי, חוששים יוצרים עצמאיים כי ייאלצו לעבור "תספורת" במסגרת תוכנית ההבראה: "לא יעלה על הדעת שיוצרים ושחקנים יזכו להתייחסות משפילה שכזו"

ארגוני היוצרים מוחים נגד הכוונה של משרדי האוצר והתרבות לערוך "תספורת" לחובות תיאטרון הבימה ליוצרים העצמאיים שעבדו ועדיין עובדים בו, במסגרת המשא ומתן על תכנית ההבראה של תיאטרון הבימה.

 

במכתב חריף ששלחו הבוקר הארגונים לשר האוצר יובל שטייניץ, לשרת התרבות לימור לבנת ולהנהלת הבימה, נכתב: "רבים מהיוצרים המיוצגים על ידי האיגודים ממתינים זה זמן רב לתשלומים מכוח חוזים חתומים עבור עבודה שכבר נעשתה במסגרת הפקות של התיאטרון. חלקם המשיכו וממשיכים לעבוד בהבימה על סמך הבטחה חד משמעית שהחוב כלפיהם ייפרע במלואו לכשיוסדר ההסכם עם משרדי האוצר והתרבות. המשך עבודתם של יוצרים ושחקנים אלו בתיאטרון, למרות שלא קיבלו את כספם, אפשרה הלכה למעשה את המשך תפקודו של התיאטרון בשנה האחרונה, לרבות כניסתו לבניין החדש. אם היו מסרבים, התיאטרון קרוב לוודאי היה נסגר".

 

"הסוחר מוונציה" בהבימה. "היו צריכים לסגור את התיאטרון" (צילום: אלון ז'רר) (צילום: אלון ז'רר)
"הסוחר מוונציה" בהבימה. "היו צריכים לסגור את התיאטרון"(צילום: אלון ז'רר)

 

באיגודים הודיעו כי לא יתנו יד למהלך שכזה ויאבקו בכל האמצעים על מנת להסיר מסדר היום את מה שהגדירו כעסקה נואלת ומבישה. "לא יעלה על הדעת שלא ישלמו ליוצרים את מלוא החוב, וזאת לאחר שהבימה הודיעה על הסדר עם הממשלה כבר לפני שמונה חודשים", הוסיפו וכתבו, "די בכך שהיוצרים ספגו על חשבונם את האיחור בתשלום, מבלי שיזכו לריבית או הצמדה עבור התקופה שחלפה. לא יעלה על הדעת שיוצרים ושחקנים שעשו עבודתם נאמנה ותרמו להפקות התיאטרון הרצות מדי ערב, יזכו להתייחסות משפילה שכזו".

 

במכתב הודגש כי הסכם ההבראה שמתגבש בימים אלה, עתיד לכלול לצד אותה "תספורת" לחובות התיאטרון ליוצרים העצמאיים, גם קיצוץ רוחבי במשכורות השחקנים והעובדים הקבועים לצד סבב פיטורים. על המכתב חתום פורום יוצרי התיאטרון שכולל את ארגון השחקנים בישראל (שח"ם), איגוד הבמאים (בת"י), איגוד המחזאים והאגודה למעצבי במה.

 

נציגים זועמים מהנהלות האיגודים אמרו היום ל-ynet: "איזו מן צורת ניהול זו? איך הנהלת תיאטרון שמכבדת את עצמה יכולה לעמוד מול יוצרים ולומר להם שזו האופציה היחידה? הנהלה אחראית היתה צריכה לעמוד מול משרדי האוצר והתרבות ולומר: 'זה לא יקרה במשמרת שלנו'. הנהלה אחראית ומוסרית של תיאטרון היתה צריכה לומר: 'במשך שנה העסקנו אנשים ללא תשלום והם המשיכו לעבוד כיוון שהבטחנו להם שכר. אנחנו לא יכולים להוסיף עוול על עוול ולכן אנחנו שמים את המפתחות על השולחן כי אנחנו מתביישים'. הם היו צריכים לקחת אחריות מוסרית, לסגור את התיאטרון ולא לדבוק בכיסאות. איכשהו מי שמשלם את המחיר הם תמיד אלה שמתעסקים באמנות ולא בכלכלה".

 

"הבימה מתנהל באופן עצמאי לחלוטין"

יו"ר מועצת הנאמנים של תיאטרון הבימה, דוד בועז, היה היחד שנאות להגיב לדברים. "ההסכם שנחתם לפני שמונה חודשים מדבר על הסדר חוב לכל הגורמים שהבימה חייבת להם כסף", אמר בועז בתגובה. "זה נכון שבמפורש סוכם שההסדר הזה יכלול גם 'תספורת' או קיצוץ בזכאות בעלי החוב כולם. חתמתי על ההסכם תוך מחאה. התרעתי שהתעקשות המדינה שהבימה תגייס בעצמה הלוואה מהבנקים בלתי מתקבלת על הדעת, כיוון שיש נהלים נוקשים וברורים למתן הלוואות על פי חוק. אמרתי שאין כל סיבה לעצור את ההסכם בשל כך. ההסכם לא בוצע בגלל התעקשות של המדינה. אני מבין ללבם של היוצרים ובעלי החוב האחרים ואני תקווה שיימצא לזה פתרון על ידי הדירקטוריון שנכנס לסוגיה זו במרץ רב".

 

יו"ר דירקטוריון הבימה, יוחנן צנגן, בחר שלא להגיב לדברים. כך גם מנכ"לית התיאטרון, אודליה פרידמן. ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בימים אלו פועלת המדינה ביחד עם תיאטרון 'הבימה' למימוש הסכם ההבראה שנועד לייצב את מצבו של התיאטרון".

 

ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "הסכם ההבראה בין הבימה למשרדי האוצר והתרבות, סוכם ונחתם כבר באוקטובר 2011. בימים אלה פועלים הצדדים למציאת מקורות תקציביים למימוש ההסכם האמור. יודגש כי על אף שהתיאטרון זוכה לתמיכה שוטפת של המדינה אשר עושה כל שביכולתה כדי לסייע לו להיחלץ מחובותיו, מדובר בגוף שמתנהל באופן עצמאי לחלוטין. כיוון שכך, המשרד גם אינו מעורב בשום צורה שהיא ואינו צד ביחסיו והתנהלותו של התיאטרון מול עובדיו ונושיו. משרד התרבות מצפה כי עם יישום תוכנית ההבראה, ידאג הבימה להסדיר בהקדם את מלוא חובותיו ליוצרים העצמאיים אשר עשו עבודתם נאמנה וטרם באו על שכרם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אודליה פרידמן, מנכ"לית הבימה. לא הגיבה
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים