שתף קטע נבחר

אבטחת האולימפיאדה: "קשה להיות רגועים"

האירוע המסוקר בעולם נחשב גם לאתגר האבטחה המורכב ביותר. על רקע החשש מטרור במהלך לונדון 2012, מזהיר מפקד הימ"מ לשעבר מהקהילה המוסלמית הגדולה בבירת בריטניה, אבל מרגיע: "לא פשוט לבצע פיגוע כשכל העולם פוקח עיניים"

כאב הבטן של מקבלי ההחלטות בממלכה הבריטית סביב סוגיית האבטחה באולימפיאדת לונדון לא התחיל בפיגוע בבורגס. ההתרעות על כוונה לפגע באירוע הנצפה ביותר בעולם, במדינה שנחשבת מטרה לטרור ובתקופה סוערת של מהפכות בעולם הערבי, מדירות שינה מעיניהם של האחראים על האבטחה כבר זמן רב. אלא שבאחרונה סערו הרוחות בבריטניה, לאחר שחברת האבטחה הגדולה בעולם, G4S, שזכתה במכרז האבטחה באולימפיאדה, הודיעה כי כשלו מאמציה לגייס מספיק מאבטחים. בהיעדר זמן ואפשרויות, הודיע משרד הפנים הבריטי כי חיילים בריטים יאיישו את העמדות. בהיבט הזה סומן כישלון ראשון.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

נער תפס הלפיד האולימפי וצעק "אללה אכבר". צפו

החשש הישראלי: פיגוע איראני באולימפיאדה

אלכס שטילוב: "יש אנשים טובים שמטפלים בנו"

 

הדיווחים ב"סאנדיי טיימס" על סוכני מוסד הפועלים בבריטניה בניסיון לסכל פיגוע גדול יותר במהלך האולימפיאדה, לא מפתיעים את העוסקים במלאכת האבטחה. הפעילות המודיעינית, אומרים המומחים בתחום, לא החלה היום. "עבודת האיסוף המודיעינית מתבצעת כל הזמן", טוען אורי נאמן, בכיר המוסד לשעבר. "לא פועלים בחלל ריק, לא רצים בשדות ומחפשים ידיעות. יש כל מיני גלאי עשן. אם מתגלה העשן, יש כנראה שריפה בסביבה ויש מי שיתבקש לכבות אותה. המטרה היא למצוא את מי שמנסה להדליק בערה. בו ינסו לפגוע".

 

אבטחה בכפר האולימפי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבטחה בכפר האולימפי(צילום: EPA)

 

יחד עם זאת הבהיר נאמן: "למלחמה החשאית יש כללי התנהגות. יש כללי משחק בסיסיים שעל פיהם נוהגים, במיוחד במדינה כמו בריטניה. גם בסיפור וענונו פעל המוסד כדי להוציא אותו מבריטניה וללכוד אותו מבלי לפגוע בבריטים. שום מדינה ריבונית הרי לא תיתן לאנשי מוסד לנהל לה את החיים. אם נודע שיש גורמים שעלולים לפגוע - עושים זאת קודם כול באמצעות אנשי אבטחה בריטים".

 

האולימפיאדה - "במה" לאג'נדה

ניצב בדימוס דוד צור, לשעבר מפקד הימ"מ וכיום שותף בחברת האבטחה GLS, היה בעברו יועץ אבטחה באולימפיאדת אטלנטה וייצג את הוועדה הבינלאומית לאבטחה שהעניקה ייעוץ ביטחוני לממשלת יוון באולימפיאדת אתונה. "הסימנים לניסיונות פיגוע כתובים כבר זמן רב על הקיר", אמר. "גם בהיעדר מידע ספציפי, האולימפיאדה בכלל והמשלחות הישראליות בפרט מהוות יעד לפיגוע, בטח על רקע האירועים האחרונים - הפיגועים שסוכלו והפיגוע שאירע בבורגס".

 

מאבטחים בלונדון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאבטחים בלונדון(צילום: רויטרס)
 

האולימפיאדה, אמר צור, נחשבת לאתגר אבטחה המורכב ביותר. "זהו האירוע המונומנטלי הכי מסוקר והכי נצפה בעולם, זוהי 'הבמה' להעלות אג'נדה - מצד טרוריסטים או סתם חולי נפש. עיקר ההתרעות אמנם נוגעות לכפר האולימפי ולמשחקי הפתיחה והסיום, אך גם מתחמים חיצוניים בעיר עלולים להיות יעד. בסופו של דבר פיגוע בלונדון בתקופת אולימפיאדה ייתפס בנרטיב כפיגוע אולימפיאדה".

 

לדברי צור, לונדון נחשבת ליעד מרכזי יותר מסין או סידני למשל. "יש הבדל מבחינת יכולת הכיסוי, ההגעה והזמינות של פיגועים. אירופה קרובה יותר ולונדון היא ממילא יעד טרור איסלאמי. מעבר לכך, יש קהילה מוסלמית גדולה מאוד שהבריטים מתמודדים איתה ביומיום, שיכולה להיות פלטפורמה נוחה לסיוע.

 

"לכן באופן טבעי קשה מאוד להיות רגוע לקראת האולימפיאדה הנוכחית. עם זאת, יש לזכור שדווקא בגלל כמות האבטחה והחשש מפיגועים - היכולת לבצע פיגוע מורכבת אף היא. לא פשוט לבצע פיגוע כשכל העולם המודיעיני פוקח עיניים".

 

צור הציג שלושה מעגלים לאבטחת אירוע בסדר גודל שכזה: "מעגל הסיכול, הוא המודיעין. המעגל שנדרש ליירט את הפיגוע או המפגעים בטרם הגעתם ללונדון ובטרם יחל האירוע. לשם כך נדרש שיתוף פעולה בינלאומי ופריסה מודיעינית הרבה לפני המשחקים. שיתוף הפעולה עם הבריטים נחשב למוצלח מאוד לאורך השנים, גם אם לפעמים יש מחלוקות פוליטיות".

 

לדבריו, המעגל השני הוא מעגל הגבולות. "מושקעים הרבה מאוד טכנולוגיות וכוח אדם בחסימה וניטור של מי שנכנס למדינה. בעניין הזה הבריטים נחשבים טובים מאוד, גם בגלל שהם אי וצירי ההגעה הם או דרך הים או האוויר והצירים הללו מפוקחים היטב".

 

המעגל השלישי, לטענתו, הוא האבטחה הפיסית. "הבריטים משקיעים הרבה בכוח אדם ובטכנולוגיות. לונדון נחשבת לאחד המקומות היותר מצולמים בזמן נתון. אדם ממוצע מצולם בין 16 ל-20 פעם ביום. עם זאת, הפלופ הגדול של חברת G4S שלא עמדה בהתחייבויות מדאיג מאוד. העובדה שחיילים בריטים יתפסו את מקומם מנוגדת לעיקרון הבסיסי של אירוע ספורט. הוועד האולימפי לא רוצה 'לשפוך' חיילים לרחובות".

 

"תחושת הבטן שלי רעה"

מנה בכרך, בעל חברת הייעוץ הביטחוני א.מ שיפור בע"מ, מודה שהוא "מודאג מבעבר". מי שעסק בשירותו בשב"כ באבטחת תעופה, טוען כי "אחד הסימנים הלא מבוטלים בעבודת האבטחה היא תחושת הבטן, והתחושה שלי לא טובה לאור כל מה שקורה בעולם כרגע. אני לא זוכר מצב כזה, שבו לכל כך הרבה ארגוני טרור היו רצון, שאיפה ובעיקר ידע הנשען על גופים רציניים או מדינות המעוניינים לבצע פיגוע שכזה. לעסוק באבטחה וסיכול פעולות טרור של ארגונים מונחי ממשלות זו אופרה אחרת לגמרי".

 

הצבא מתגבר את אבטחת האירוע (צילום: AP) (צילום: AP)
הצבא מתגבר את אבטחת האירוע(צילום: AP)
 

הוא מתקשה להאמין לדיווחים על סוכני מוסד שנשלחו לבריטניה לסיכול מיידי. "זה פשוט לא עובד ככה, הבריטים לא צריכים אותנו בשביל זה. אם יש לך מידע ומקור, גם אי-מייל יפתור את הבעיה. לא שולחים סוכנים בשביל זה. יחד עם זאת, יש להניח שמדינה כמו ישראל לא תסמוך רק על המדינה המארחת, ותגיע לסיכומים איתה שיאפשרו לאנשיה לשהות על אדמתה ולאבטח את נציגיה".

 

בכרך, שלקח חלק באבטחת אולימפיאדת אתונה ב-2004 ובמשחקי פאן אמריקן שהתקיימו ברפוביליקה הדומיניקנית ב-2003, טען כי הפעם בחרו הבריטים לבצע את עבודת האבטחה בעצמם, ללא ייעוץ חיצוני. "יש פה עניין של גאווה לאומית. הבריטים חושבים שהם יודעים הכול יותר טוב. נכון שהבריטים מאוד מנוסים והם צברו הרבה ניסיון בהתמודדות מול המחתרת האירית, אבל המשחקים האולימפיים זה משחק אחר לגמרי. אני מאוד לא שקט".

 

איך נערכים לאבטח אירוע עצום בגודלו עם רבבות משתתפים? "חבילת אבטחה המשלבת טכנולוגיה עם כוח אדם מיומן. יש היום יותר ויותר אמצעים טכנולוגיים - מערכות מתוחכמות המבוססות על מערכת מצלמות עם תוכנות של וידיאו אנליטיק - המנתחת את ממצאי המצלמה ויודעת לתת התרעה, מבוססות על תוכנות של זיהוי פנים".

 

לדבריו, "מעגל נוסף הוא בקרת הכניסה הנעשית באמצעות אמצעי תצפית כמו בלונים ומסוקים וכוח אדם מיומן שאי אפשר בלעדיו. ואי אפשר בלי בקרה וביקורת שנעשות כל הזמן באמצעות שני צוותים - צוות אדום וצוות כחול. האדום תוקף את המערכת ומנסה לחדור אותה כדי לבחון את רמת ההגנה והמוכנות. זו הדרך היחידה לבחון בסוף אם האמצעים שלך יעילים. השלב האחרון הוא תוכנית החירום - מה אתה עושה אם בסופו של דבר חדרו לתחומך וביצעו פעולת טרור. למרבה הצער, אתה צריך להיות מוכן גם לזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולימפיאדת לונדון. אפשר להיות רגועים?
צילום: AP
מומלצים