שתף קטע נבחר

נתניהו לטורקים: רוצים להשיב היחסים לקדמותם

העיתון "טודיי זמאן" מדווח כי בפגישה ראשונה עם עיתונאים טורקים מאז תקרית המרמרה, אמר נתניהו שי-ם ואנקרה מחפשות דרכים להשיב למסלולם את היחסים: "מאמין באינטרס המשותף". גורם ישראלי הוסיף: "מחפשים נוסחת קסם לפתרון"

העיתון הטורקי "טודיי זמאן" דיווח הערב (יום ג') כי ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפגישה עם עיתונאים טורקים שישראל וטורקיה מחפשות דרכים להשיב למסלולם את היחסים ביניהן, יותר משנתיים אחרי תקרית המרמרה במשט לעזה שהביאה להורדת דרג היחסים. "אנחנו רוצים להשיב את היחסים עם טורקיה לקדמותם", אמר.

 

עוד חדשות ב-ynet:

  

בעיתון הטורקי מציינים כי הייתה זו הפעם הראשונה שנתניהו מדבר עם התקשורת הטורקית מאז המשט לעזה, וכי לאחרונה משגרת ישראל מסרים חמים לעבר אנקרה. לפי העיתון הפגישה עם נתניהו נערכה בחדר שבו מתכנס הקבינט הביטחוני הישראלי, כשמאחורי נתניהו דגלי ישראל וטורקיה.

 

אתמול פרסמה התקשורת הטורקית ציטוטים מפגישה דומה עם שר החוץ אביגדור ליברמן שהביע רצון בפיוס, סיפר לטורקים על חיבתו לקפה טורקי, אך הדגיש: "לא נתנצל על אירועי המרמרה".

 

לפי "טודיי זמאן", בשיחה עם העיתונאים הטורקים בירושלים אמר נתניהו: "באזור שבו שולט חוסר היציבות, ישראל וטורקיה הן שתי מדינות די יציבות. אני מאמין באינטרס המשותף שלנו". הוא גם דיבר על ההיסטוריה המשותפת הארוכה של היהודים והטורקים.

 

בהמשך מצטט העיתון גורם ישראלי רשמי רם-דרג, שלדבריו ביקש להישאר בעילום שם. לפי העיתון, אותו גורם אמר לעיתונאים הטורקים כי ישראל וטורקיה מנסות למצוא "נוסחת קסם" שתאפשר להן לשפר את היחסים, אולם לפי שעה המאמצים לא נשאו פרי. הוא אמר לטורקים כי ישראל פתוחה להצעות מצד גורם שלישי בנוגע לאותה נוסחת קסם, שצריכה לדבריו שלא לפגוע בכבודה של אף אחת משתי המדינות. עוד אמר כי תקרית המרמרה גרמה טראומה גם בישראל, אך לדבריו שני הצדדים צריכים להתגבר עליה.

 

הפעילים על ה"מרמרה" מכים חייל צה"ל (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הפעילים על ה"מרמרה" מכים חייל צה"ל(צילום: דובר צה"ל)

 

"כעת כשהנסיבות והאינטרסים השתנו, אנחנו צריכים להתמקם בהתאם", אמר אותו גורם, "שינויים מהירים מתחוללים. נסיבות עשויות להוביל אותך לאינטרס הלאומי, והאינטרס הלאומי יוצר רצון". כשנשאל מתי יש לדעתו לחדש את המגעים בין ישראל לטורקיה השיב: "המשא ומתן עם טורקיה מעולם לא נפסק. עדיין יש לנו ערוצים פתוחים".

 

נתניהו: ההתקרבות ליוון החלה עוד לפני המשט

הוא אף רמז כי ישראל וטורקיה עדיין חולקות מודיעין דרך ארה"ב. ברמז לנושא הסורי אמר: "אנחנו חולקים את דאגתנו לגבי הנשק הכימי העלול ליפול לידיהם של ארגונים לא-לגיטימיים". בעיתון הטורקי ציינו כי במקביל להידרדרות ביחסים בין ישראל לבין טורקיה חל שיפור ביחסים בין ישראל ליוון ולקפריסין היוונית, אולם לפי הכתבה נתניהו הדגיש כי היסודות להתחממות ביחסים עם יוון הונחו כארבעה חודשים לפני תקרית המרמרה.

 

אירועי המשט לעזה, או "תקרית המרמרה", התרחשו בסוף חודש מאי 2010. קבוצה של מאות פעילים על גבי ספינות שכורות עשתה דרכה לחופי עזה בניסיון לשבור את המצור שהטילה ישראל על הרצועה כדי למנוע הברחת נשק לארגוני הטרור המשגרים רקטות אל יישובי הדרום.

 

בניגוד לאירועים דומים בעבר, הפעם סירבו הפעילים להיענות לקריאות צה"ל לעצור, וכוח השייטת עלה על האונייה "מרמרה". עם עלייתם לסיפון הפכו החיילים קורבנות ללינץ' אכזרי מצד נוסעים חמושים באלות, סכינים ולפי ישראל גם נשק

חם. לטענת ישראל, חלק מהפעילים האלה, הקשורים לארגון הטורקי הקיצוני IHH, נשלחו מראש כדי להתעמת עם חיילי צה"ל ואף נערכו לשם כך.

 

בסופו של דבר פתחו חיילי צה"ל - שאחדים מהם אף נחטפו לזמן קצר על-ידי הנוסעים - באש לעבר חלק מתוקפיהם. מהירי נהרגו תשעה טורקים. דו"ח של ועדת חקירה בינלאומית היה רך יחסית עם ישראל, ולמרות הביקורת עליה לא חסך ביקורת גם מטורקיה ומהפעילים על האונייה. הטורקים לא היו מרוצים מתוצאות הדו"ח של ועדת פלמר, ובתגובה הורידו את דרג היחסים עם ישראל והטילו עליה סנקציות נוספות.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו. היסטוריה ארוכה של יהודים וטורקים
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
ארדואן. הוריד את דרג היחסים
צילום: AFP
מומלצים