שתף קטע נבחר

לונדון: מלחמת קוריאה הגיעה לשולחן הפינג-פונג

מכל המדינות באולימפיאדה, זימנה ההגרלה לטניסאי השולחן מדרום קוריאה דווקא את נציגי היריבה המושבעת, צפון קוריאה, הנמצאת עמם במצב מלחמה. לחיצות יד היו, חיוכים פחות. "אנחנו תמיד אומרים שלום זה לזה, אבל באולם זו מלחמת טניס שולחן"

כשנציגי ישראל באולימפיאדה מוגרלים להתמודד מול עמיתיהם ממדינות ערב או האיסלאם, היריבים כלל לא מתייצבים. אבל בפינות תבל אחרות, כשמדינות מוגרלות להתחרות ביריבותיהן המושבעות במסגרת המשחקים האולימפיים, הקרב על המגרש הופך למופע מרהיב של יצרים, ולא פעם דוחק אותן לעבר שיאים ספורטיביים חדשים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

בסוף השבוע האחרון, היו אלה נבחרות הטניס-שולחן של דרום-קוריאה וצפון-קוריאה, שתי מדינות שנמצאות רשמית במצב של מלחמה עוד משנות ה-50', שהתייצבו לעימות חזיתי על הזכות להעפיל לשלב הבא. בדרום-קוריאה לא טרחו להכחיש כי מדובר במשחק טעון למדי מבחינה פוליטית. "אני לחוץ מהמשחק נגד צפון-קוריאה", אמר עוד לפני ההתמודדות יו נאם-קיו, מאמן נבחרת הגברים הדרום-קוריאנית. "אנחנו אותו העם ומדברים באותה השפה, אבל מבחינה פוליטית אנחנו לא ממש ידידים כרגע".

 

לחיצות הידיים בין הצפון-קוריאנים לדרום-קוריאנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לחיצות הידיים בין הצפון-קוריאנים לדרום-קוריאנים(צילום: AFP)

 

דרום-קוריאה ניצחה בסופו של דבר במשחק בשבת 1:3, אולם מדובר היה בהתמודדות צמודה בהרבה מכפי שחזו עבור הבחורים מסיאול, המדורגים שניים בטורניר, מול יריביהם מפיונגיאנג, המדורגים במקום ה-11. את הניצחון חתם האלוף האולימפי של דרום-קוריאה מ-2004, ריו סאונג-מין, שניצח את קים היוק-בונג. רק לפני תשעה חודשים השניים שיתפו פעולה בגביע השלום והספורט בקטאר.

 

"אנחנו תמיד אומרים שלום זה לזה, אין בינינו שום בעיה, הטניס-שולחן הוא מיוחד", אמר ריו אחרי המשחק. "יש לנו יחסים טובים וידידות טובה. אבל באולם אנחנו במלחמה. מלחמת טניס-שולחן". ריו וקים היוק-בונג לחצו ידיים בסוף המשחק, אולם היה ביניהם רק קשר מועט. ריו ויו אמרו כי בירכו את יריביהם ודיברו עמם, אולם רק על ספורט ועל מצבם ולא על פוליטיקה. מאמני צפון-קוריאה ושחקניה סירבו מצדם לשוחח עם התקשורת לאחר המשחק.

 

אוהדות דרום-קוריאה בלונדון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוהדות דרום-קוריאה בלונדון(צילום: AFP)

 

טניס שולחן הוא אחד מענפי הספורט הפופולריים ביותר בשתי המדינות, ובעבר שימש לקידום השלום בין השתיים. ב-1991 קוריאה אפילו התחרתה כנבחרת אחת באליפות העולם בטניס שולחן, תוך שהיא משתמשת ב"דגל האיחוד" של הקוריאות בפעם הראשונה, רק שלוש שנים אחרי שצפון-קוריאה החרימה את המשחקים האולימפיים בסיאול. דרום-קוריאה וצפון-קוריאה אף צעדו יחד בטקסי הפתיחה של האולימפיאדות בסידני (2000) ובאתונה (2004), אף שבתחרויות עצמן הן הופיעו כנבחרות נפרדות.

 

מה מחכה למפסידים כשיחזרו לפיונגיאנג?

דרום-קוריאה היא הכלכלה הרביעית בגודלה באסיה, ורמת החיים בה היא מהגבוהות במדינות האזור. צפון-קוריאה, מנגד, היא מדינה קומוניסטית מבודדת, שהמשטר בה שולט על כל אמצעי תקשורת שהוא, והיא סובלת מכלכלה קורסת ומעוני

כרוני. הדיכוי האכזרי של זכויות אדם בה (לפי דיווחים, מאות אלפים ממתנגדי המשטר כלואים במחנות עבודה שם) ותוכנית הגרעין הצבאית שלה הובילו בשנים האחרונות לכמה סבבים של סנקציות בינלאומיות נגדה, שהרעו את מצבה עוד יותר. היא סייעה גם לתוכניות הצבאיות של איראן וסוריה, ונחשבת יחד איתן לחברה ב"ציר הרשע" שהגדיר נשיא ארה"ב, ג'ורג' וו' בוש.

 

צפון-קוריאה ודרום-קוריאה ניהלו מלחמה עקובה מדם בשנים 1950-1953, ואף שהיא הסתיימה בפועל לפני כמעט 60 שנה, טכנית שתי המדינות עדיין נמצאות במצב מלחמה. הגבול ביניהן נחשב לאחד המבוצרים בעולם, ותקריות דיפלומטיות וצבאיות עדיין פורצות בין השתיים מעת לעת. ב-2011 הפגיז צבא צפון-קוריאה אי דרום-קוריאני, והרג ארבעה בני אדם.

 

במשחק בשבת עלתה נבחרת צפון-קוריאה, המשחקת בכחול ובאדום, ליתרון מפתיע כשקים היוק-בונג, המדורג 77 בעולם, ניצח את אוה סנגון, המדורג 11. שחקני דרום-קוריאה, המשחקים בשחור עם נגיעות של לבן, כחול ואדום, ומציגים את אחת הנבחרות הגבוהות בטורניר, הגיבו עם ניצחון במשחק היחידים הבאה וניצחון חשוב במיוחד במשחק הזוגות. או אז נשלח ריו למשחק המכריע.

 

שחקן הדרום, בהתמודדות אתמול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שחקן הדרום, בהתמודדות אתמול(צילום: EPA)

 

המשחק בין השתיים התקיים שבוע אחרי שנבחרת הנשים של צפון-קוריאה בכדורגל סירבה לעלות למגרש בטורניר האולימפי, אחרי שעל הצג באצטדיון הוצג בטעות הדגל הלאומי של דרום-קוריאה. בשבוע שעבר גם התלונן מאמן הנבחרת של צפון-קוריאה בטניס שולחן בפני המארגנים בלונדון כי צלמים מדרום-קוריאה הפריעו לאימון שניהל.

 

ספורטאים מצפון-קוריאה המגיעים להישגים באולימפיאדה ומביאים כבוד לארצם יכולים לזכות בחיים נפלאים עם שובם הביתה, ולקבל כסף, מכוניות, בתים וחברות נחשקת ב"מפלגת הפועלים של קוריאה". הם נוהגים להלל את הרודן הכול יכול

של המדינה, קים ג'ונג און, אחרי ניצחונות. ההשלכות של כישלון ספורטיבי, לעומת זאת, נעימות קצת פחות. לפי פרסום בשבוע שעבר בעיתון בדרום-קוריאה, גורם מודיעיני אמר שמי שמביכים את צפון-קוריאה בזירה הספורטיבית עלולים להישלח למחנות עבודה.

 

שתי הקוריאות רשמו עד כה הצלחות נאות ביותר באולימפיאדת לונדון 2012. דרום-קוריאה ניצבת נכון להבוקר במקום הרביעי בטבלת המדליות, עם 9 מדליות זהב (ו-17 בסך הכול), וצפון-קוריאה ניצבת במקום התשיעי בטבלה עם 4 מדליות זהב (5 בסך הכול).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלחמת הפינג-פונג בשבת
צילום: AFP
דרום-קוריאניות מחויכות באולימפיאדה
צילום: AFP
מומלצים