שתף קטע נבחר

ארה"ב תנקה חומר רעיל שהשאירה בווייטנאם

לאחר מלחמת וייטנאם שהסתיימה ב-1975 נותרו בה שטחים רבים שרוססו ב"אייג'נט אורנג'", חומר כימי רעיל. אחד מרכיביו הוא דיאוקסין, שעלול לגרום לסרטן. כעת פועלות שתי המדינות לטיהור שטחים אלה באמצעות חימום האדמה ופירוק החומר. האם ארה"ב תפצה את מי שטוען שנפגע מחשיפה?

ארצות הברית החלה השבוע לנקות שיירים של "אייג'נט אורנג'", שם קוד לחומר כימי רעיל שמטוסיה ריססו בג'ונגלים בווייטנאם בזמן מלחמת ווייטנאם לפני יותר מ-50 שנה. החומר גורם לנשירת עלים ונועד לחשוף את הכוחות שהסתתרו בג'ונגל. רכיב עיקרי בחומר הוא התרכובת דיאוקסין. חשיפה לדיאוקסין עלולה לגרום לסרטן, לפגמים מולדים ולמגבלות למיניהן. ניקויו היא התפתחות חיובית ומשמעותית ביחסים בין המדינות.

 

חדשות נוספות מהעולם:

 

השיירים יוסרו מאתר ששימש בסיס אמריקני בדננג שבמרכז וייטנאם. אזור דננג סגור כיום לציבור. בחלקו יש שטח יבש שבו אחסנו הכוחות האמריקניים את החומר הכימי והכינו אותו טרם העלאתו למטוסים. באזור ניתן להריח ריח חריף של חומר כימי. כמו כן יש באזור אגמים וביצות. חומת בטון גבוהה מפרידה אותו ממקום מושבן של הקהילות הקרובות.

 

75 מיליון ליטר חומר רעיל

שגריר ארצות הברית דיוויד שייר אמר: "אנו הופכים את האדמה ועושים צעדים ראשונים בקבירת העבר". המיזם נעשה בשיתוף וייטנאם ונאמד ב-43 מיליון דולר. הוא צפוי להסתיים בעוד ארבע שנים. מאז 2007 העבירה ארצות הברית לווייטנאם כ-60 מיליון דולר לשיקום הסביבה ולשירותים סוציאליים, אך לראשונה היא מתערבת התערבות ישירה בניקוי הדיאוקסין, שנספג באדמת וייטנאם ובמקורות המים שלה. כמו כן בודקת ארצות הברית אפשרות לנקות שטח נוסף בדרום וייטנאם שגם בו יש שיירי "אייג'נט אורנג'".

 

צבא ארצות הברית הטמין כ-75 מיליון ליטר "אייג'נט אורנג'" ועוד חומרים קוטלי עשבים באזור בין השנים 1971-1962 והשמיד שטח עצום של יערות. המלחמה הסתיימה ב-30 באפריל 1975. אחריה עלתה לשלטון מפלגה קומוניסטית. לאחר שנים של בידוד ועוני, נרמלה וייטנאם את יחסיה עם ארצות הברית ב-1995. סוגיית "אייג'נט אורנג'" המשיכה להעיב על היחסים ביניהן כיוון שדיאוקסין עלול להותיר את חותמו על הסביבה במשך זמן רב ואף לחדור למזון דרך שומן של דגים ושל חיות נוספות. בכירים אמריקנים אמרו כי בשנים האחרונות נעשה שימוש באמצעי-נגד כדי לשים קץ לסכנה הבריאותית שמהווה החומר.

 

איך ייעשה הטיהור?

דיאוקסין אינו נמס במים והוא מתפשט כשיורד גשם ובמים זורמים או בבוץ. כעת התכנון הוא לחפור את האדמה, שטח של 73 אלף מטר מעוקב: תחילה יחפרו פועלים שני מטרים באדמה, ולאחר מכן יחממו אותה לרמה של 335 מעלות במכלים מיוחדים שבהם יפורק הדיאוקסין לחמצן, לדו-תחמוצת הפחמן ולחומרים אחרים שאינם מסוכנים.

 

ברקע לכך מנסות שתי המדינות לשפר את יחסי המסחר ביניהן ולהציב חזית אחידה מול סין השואפת להשפיע בטריטוריה השנויה במחלוקת בימה הדרומי, אזור שנחשב לעשיר בנפט ובמשאבים. לדברי ארה"ב, שלום וחופש תנועה בים זה הם אינטרס לאומי שלה.

 

סגן שר ההגנה בווייטנאם, נגוין צ'י וין, אמר שלשום כי הוא מקווה לקבל עוד תמיכה מהקהילה הבינלאומית ומארצות הברית לסילוק החומר גם מאתרים אחרים. עדיין לא ברור מה כמות הדיאוקסין שתעזור ארצות הברית לטהר וכיצד תפצה אנשים שטוענים כי הם קורבנות של החומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים