שתף קטע נבחר

האוניברסיטאות עתרו לבג"ץ: אסור להכיר באריאל

כל מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל התאחדו נגד ההכרה במרכז האקדמי שמעבר לקו הירוק כאוניברסיטה, והגדירו אותה "רוויית פגמים". שבועות לאחר ששר החינוך גיבה את ההחלטה בניגוד לעמדת גורמי המקצוע, מדגישים העותרים כי "אין שום צורך בהקמת אוניברסיטה דוברת עברית ביהודה ושומרון"

המאבק נגד הגדרת המרכז באריאל כאוניברסיטה מגיע לבג"ץ. מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל התאחדו והגישו היום (ב') עתירה שדורשת לבטל את ההחלטה להקים אוניברסיטה במקום, תוך שהם מכנים החלטה זו "רוויית פגמים, בלתי סבירה באופן קיצוני ואינה מתקבלת על הדעת". לדבריהם, אין שום צורך בהקמת אוניברסיטה דוברת עברית ביהודה ושומרון, משום שרק 15% מהסטודנטים הם תושבי האזור.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

על העתירה חתומים האוניברסיטה העברית, הטכניון, אוניברסיטת תל אביב, מכון ויצמן, והאוניברסיטאות בבר אילן, חיפה, באר שבע, בנוסף לאוניברסיטה הפתוחה. לטענתם, ההחלטה התקבלה על ידי רשות שאחראית על האזור שלה בלבד - המועצה להשכלה גבוהה יהודה ושומרון - שאין ברשותה כלים לשקול את כלל השיקולים הרלוונטיים למערכת המחקר וההשכלה הגבוהה במדינה, שמושפעת עמוקות מההחלטה, כדבריהן. בכפוף לכך, הגדירו את ההחלטה כ"חריגה מסמכות ולחילופין חוסר סבירות קיצוני ביותר".

 

לדברי העותרים, שטוענים גם נגד מפקד כוחות צה"ל באזור, ממשלת ישראל, שר הביטחון, שר האוצר, שר החינוך, המועצה להשכלה גבוהה, הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה והמרכז האוניברסיטאי אריאל שבשומרון, הוועדה לתכנון ותקצוב "סבורה כי לא רק שאין צורך בהקמת אוניברסיטה נוספת בעת הזו, אלא שהקמת אוניברסיטה כזו תייצר פגיעה אנושה במערכת ההשכלה בישראל".

 

במקביל, טוענות האוניברסיטאות כי ההחלטה פוגעת באופן חמור בתקציביהן ובאפשרויות התפתחותן. הן מדגישות את תרומתן הרבה למדינה ומציינות כי בעשור האחרון הן נקלעו למשבר עמוק בשל קיצוצים תקציביים וחוסר תכנון ארוך טווח. ההחלטה באשר לאריאל "נחתה עליהן", כהגדרתן, "תוך התעלמות מוחלטת מהמצב ומבלי שקדמה להליך בדיקה כלשהי בדבר הצרכים המדעיים של מדינת ישראל והקריטריונים להכרה המבוקשת".

 

 (צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה"ל) (צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה
(צילום: דנה קופל, רמי חכם, אורי פורת, AP, דובר צה"ל)

 

"ההכרה באריאל כאוניברסיטה הייתה חטא שסביבו סומנה מטרה וממילא כל הבדיקות שלא בדיקות הן והדו"חות שלא דו"חות הם היו רק לצאת ידי חובה", טענו האוניברסיטאות בעתירה. 

 

החלטת המועצה התקבלה לפני כחודש, ברוב של 11 חברים במועצה להשכלה גבוהה יהודה ושומרון, מול שני מתנגדים. היא עדיין זקוקה לאישורו הפורמלי של אלוף פיקוד המרכז, המוגדר כריבון ביהודה ושומרון. בעקבות ההחלטה, שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ראש העיר אריאל רון נחמן ובירך אותו. "זהו יום חג לאריאל, יום חג להשכלה הגבוהה בישראל", אמר נתניהו.

 

כצפוי, עוררה ההחלטה גם ביקורת רבה. נשיא הטכניון, פרופסור פרץ לביא, אמר כי "זהו יום שחור לאקדמיה הישראלית, זו זילות של מערכת ההשכלה הגבוהה ורתימה של האקדמיה לצרכים פוליטיים, דבר שלא היה מעולם בישראל".

 

מהמרכז האוניברסיטאי באריאל נמסר בתגובה לעתירה: "צר לנו על פעולה נוספת בשרשרת הפעולות של קרטל ראשי האוניברסיטאות. ראשי האוניברסיטאות ממשיכים לחתור תחת המוסדות המוסמכים במדינת ישראל,

 ובראשם מל"ג יו"ש אשר אישרה על פי סמכותה בחוק ועל פי חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה את ההכרה במרכז האוניברסיטאי באריאל כאוניברסיטה. ראשי האוניברסיטאות הקיימות חוששים לאבד את ההגמוניה הבלעדית שלהם על מפת ההשכלה הגבוהה הישראלית ולמנוע ממדינת ישראל את פיתוחו של המשאב הגדול שלה: הידע. פעולה זו של קרטל ראשי האוניברסיטאות לא תצלח. האוניברסיטה באריאל, על מאות חברי הסגל שלה וכ-13 אלף הסטודנטים הלומדים בה היא עובדה שלא ניתן להתעלם ממנה, לא ניתן להחזיר את גלגל הקדמה אחורנית".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכללת אריאל
צילום: גיל לרנר
מומלצים