שתף קטע נבחר

תנו לו להיכשל: איך לגדל ילדים עם ביטחון עצמי

חוששים שהילד יחווה כישלון? מנסים למנוע ממנו את ההתמודדות הקשה? זה מתכון בטוח לביטחון עצמי נמוך. ילדים, מסתבר, חייבים לחוות גם רגעים קשים, כדי לדעת שהם יכולים להתגבר ולהצליח. ד"ר אורלי כץ מסבירה איך תעשו זאת נכון

אנחנו מנסים ל הזמן למנוע אותו מהילדים שלנו, אך דווקא הוא יגביר משמעותית את הביטחון העצמי שלהם. היום נעסוק בכישלון ובחשיבות שלו אצל ילדים.

 

כהורים אנחנו עושים כל מה שניתן על מנת להגביר את הביטחון העצמי של הילדים שלנו, אבל לעתים קרובות מדי אנחנו עושים זאת בדרך שבסופו של דבר דווקא גורמת לפעולה ההפוכה. כיצד זה בא לידי ביטוי? חשוב לנו שהילד ירגיש טוב עם עצמו, ואנו נותנים לכך דגש רב. כלומר, אנו שמים יותר דגש על איך שהוא מרגיש, על חשבון מה שהוא עושה.

 

כתבות נוספות של ד"ר אורלי כץ בערוץ הורים :

רוצים שהוא יעמוד על שלו? תנו לו לנצח בוויכוח לפעמים

"כל הכבוד מתוקי!": הילד שלכם מכור למחמאות?

כך תדעו: האם לילד יש בעיה בכישורים החברתיים?

 

כיצד ייתכן שכוונות טובות, שנועדו להגן על הילדים מהרגשה רעה, דוקא מגבירות את החשיפה לדיכאון ויוצרות מחסור בביטחון עצמי? התשובה לכך הרבה יותר פשוטה ממה שנדמה לנו.

 

 

כל כישלון, קטן או גדול, יוצר אצל הילד תחושה רעה (פחד, עצב, רוגז). אנחנו, ההורים, כל כך רוצים להגן על הילדים שלנו מפני התחושות הללו עד ששאנחנו עושים הכל, כל שבאפשרותנו, כדי למנוע אותן.

 

אך אנחנו שוכחים כי התחושות הרעות הללו גם מחשלות ומחזקות, ולמעשה הן אלו שבסופו של דבר בונות את הבסיס לביטחון העצמי של הילדים. אי אפשר להצליח בלי להיכשל בדרך - ואין קיצורים.

 

ילד שחווה תחושת כישלון ומרגיש רע עומד בפני אחת משתי אופציות: לחוש חסר אונים ולהיות קורבן (להגיד 'למה זה מגיע לי', למה דווקא אני', לרחם על עצמו ולהרים ידיים) או להרים את עצמו מהקרשים, להפשיל שרוולים ולהתחיל לפעול, והפעם בדרך קצת שונה.

 

אם הוא בוחר בדרך העשייה על פני חוסר האונים קורה דבר מרתק: הטקטיקה של העשייה מחסלת את ההרגשה הקשה.

כדי שהילד יתחיל לעשות, לפעול ולחוות הצלחה, חשוב שהוא ירגיש רע ויחווה כישלון, שאחריו ינסה שוב - עד שתגיע ההצלחה. אי אפשר לדלג על אף אחד מהדברים הללו. כישלון והרגשה רעה הם הבסיס להצלחה ולהרגשה הטובה.

 

אז מה אנחנו, ההורים, יכולים לעשות כדי לעזור לילדים להתמודד עם כישלון ולהפוך אותו לבסיס לבניית הביטחון העצמי? כמה דרכי פעולה חשובות:

 

1. אמפתיה

בכל פעם שהילד שלכם חווה כישלון דובבו אותו, היו אמפתיים אליו, שתפו אותו בכישלון צורב שלכם ומה עשיתם בנדון, וכיצד צמחתם בסופו של דבר.

 

2. מה ניתן ללמוד?

נסו לברר איתו מהו השיעור שאפשר ללמוד מהכישלון שלו.

 

3. תנו לו להרגיש רע

קבלו את זה שהוא כרגע עצוב ובתחושה רעה. זה בסדר. לאחר פרק זמן עודדו אותו להמשיך הלאה לכיוון העשייה.

 

4. דרך חדשה

בררו איתו מה הוא יכול לעשות הפעם קצת אחרת. הזכירו לו שאם תמיד תעשה את מה שתמיד עשית, תמיד תקבל את מה שתמיד קבלת".

 

5. האמינו בו

הוו עבורו מעין דמות של מנטור: האמינו בו, עודדו אותו והדריכו אותו היכן טעה.

 

6. כישלון זה לא בושה

החלק הכי חשוב: אל תתנו לו להתבייש ולהסתיר את הכישלון שלו. זה בסדר גמור לשוחח על כך עם אחרים, ורק כך הוא ילמד, וגם יקרין ביטחון בעצמו, שזה הוא - גם אם הוא נכשל. הכישלון בפרוייקט לא אומר שהוא כישלון!

 

ד"ר אורלי כץ היא מייסדת מרכז "פשוט אני" למנהיגות וקידום ביטחון עצמי בילדים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כישלון. דווקא מתכון לצמיחה
צילום: shutterstock
מומלצים