שתף קטע נבחר
צילום: יעל גרטי

הבטן כבר לא כואבת: מתכונים ללא גלוטן

בשנים האחרונות גוברת המודעות לרגישות לגלוטן ויותר ויותר מאכלים מתחשבים ברגישים. פיליס גלזר, בספרה החדש "ללא גלוטן ללא סוכר", מלמדת איך נמנעים וגם נהנים ממעדנים כמו מאפינס תירס, שניצלונים ועוגת מרציפן

מאפינס תירס ורוזמרין דלי שומן

מתכון מנצח! מאפינס עם טעם נפלא, שמערבבים בחמש דקות. מתאימים מאוד לבראנץ' או לתוספת בארוחת צהריים או ערב קלה. אם מוסיפים עוד כף או שתיים של ממתיק (נוסף על הדבש שבמתכון), הם הופכים ללחמניות מתוקות לארוחת בוקר.

 

עוד בערוץ אוכל:

 

כדאי לדעת - רוזמרין לשיפור הזיכרון: במחזה "המלט", כתב שייקספיר כי "הרוזמרין הוא למזכרת". שייקספיר צדק: הרוזמרין אכן מזכיר לנו דברים, שכן הוא מסייע לשיפור הזיכרון ויכולת החשיבה. בנוסף, הרוזמרין מכיל חומרים אנטי-בקטריאליים, ולכן בימי קדם השתמשו בו כמשמר טבעי לבשר.

 

מאפינס תירס ורוזמרין דלי שומן (צילום: אנטולי מיכאלו ) (צילום: אנטולי מיכאלו )
מאפינס תירס ורוזמרין דלי שומן(צילום: אנטולי מיכאלו )

 

המרכיבים (ל-12 מאפינס):

תבנית מאפינס עם 12 שקעים

 

1/4 1 כוסות קמח תירס דק לבישול מהיר (קמח תירס לפולנטה מהירה)

1/2 כוס קמח אורז מלא

1 כפית מלח

1 כפית אבקת אפייה

1 כפית אבקת סודה לשתייה

500 מ"ל (2 כוסות) ריוויון

2 כפות חומץ תפוחי עץ

2-3 כפות שמן קוקוס או שמן זית

2 ביצים

2 כפות דבש

עלים קטנים מ-4 גבעולי רוזמרין טריים

שמן קוקוס /שמן זית / גהי (חמאה מזוככת), לשימון

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. משמנים את התבנית בשמן או בחמאה.
  2. בקערה גדולה, מערבבים בכף עץ את הקמחים, המלח, אבקת האפייה ואבקת הסודה לשתייה.
  3. בקערה בינונית, טורפים במטרפת יד את הריוויון, החומץ, שמן הקוקוס או הזית, הביצים והדבש.
  4. מוסיפים את החומרים היבשים לתערובת החומרים הרטובים וטורפים בכף עץ עד לקבלת לתערובת חלקה.
  5. מכניסים את התבנית המשומנת לתנור החם ומחממים אותה היטב במשך כמה דקות (יש להקפיד שהשמן או החמאה לא ייחרכו). מוציאים בזהירות.
  6. יוצקים לשקעים במהירות את הבלילה עד ל-3/4 מגובהם (כדאי להיעזר בכוס מדידה של 1/4 כוס).
  7. טומנים במרכז כל מאפין חופן קטן של עלי רוזמרין, כך שהעלים יבצבצו החוצה (ראו בצילום). אופים כ-15 דקות או עד שהמאפינס מתחילים להזהיב וקיסם שננעץ במרכזם יוצא נקי.

 

  • לסוכרתיים: אפשר להחליף את הדבש ב-½ כפית סוכרלוז או לוותר עליו לגמרי.

 

  • הצעת גיוון: אפשר להחליף את הרוזמרין בגבעולי תימין לימוני, שטעמו עדין יותר (להשיג במשתלות).

 

שניצלונים בקמח תירס (ללא ביצים)

מהיר יותר (ונקי יותר) משניצל קלאסי טבול בביצה, אבל טעים לפחות כמוהו. אפשר לטגן בכל שמן, אך מומלץ להשתמש בשמן קוקוס כתית מעולה, שמעניק למנה טעם קוקוס עדין וממכר.

 

שניצלונים בקמח תירס (צילום: אנטולי מיכאלו ) (צילום: אנטולי מיכאלו )
שניצלונים בקמח תירס(צילום: אנטולי מיכאלו )

  

המרכיבים (ל-2 מנות לילד, 1 מנה למבוגר):

1 חזה עוף שלם לשניצל ("פרפר"), חצוי

כ-1/4 כוס קמח תירס דק

1/2 1 כפיות שומשום (לא חובה)

1/4 כפית מלח (או יותר, לפי הטעם)

שמן קוקוס, לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את חזה העוף ומסירים את הסחוס שמחבר בין שני חלקיו. שוטפים, מייבשים היטב וחותכים לפיסות רחבות.
  2. בקערה רחבה ושטוחה, מערבבים את קמח התירס, השומשום (אם משתמשים) והמלח.
  3. יוצקים את שמן הקוקוס למחבת non-stick ומחממים על אש בינונית. מוסיפים את פיסות חזה העוף ומטגנים את השניצלונים כ-4 דקות בכל צד או עד שהם זהובים-שחומים מבחוץ ולבנים לגמרי מבפנים (אם יש ספק, פורסים אחד ובודקים).
  4. מוציאים את השניצלונים לצלחת גדולה מרופדת בנייר סופג. מגישים מיד.

 

כדאי לדעת - הוקוס קוקוס: במשך שנים הדימוי של שמן הקוקוס היה גרוע, בגלל היותו שומן רווי. היום מתברר שלשמן הקוקוס יש הרבה מה להציע. חוץ מהטעם העדין הנהדר שהוא מעניק למאכלים,

שמן קוקוס הוא השמן הבריא ביותר לטיגון, לבישול ולאפייה, מאחר שאינו מתחמצן בטמפרטורות גבוהות, כמו למשל שמן זית. הוא ניחן בתכונות אנטי-בקטריאליות המסייעות בהורדת הכולסטרול הרע, עוזר לתחושת שובע ומסייע לתפקוד המוח ולשיפור הזיכרון.

מומלץ להשתמש בשמן קוקוס כתית מעולה אורגני בכבישה קרה. כדי לוודא שהשמן שקניתם אכן איכותי, הניחו אותו במקרר - שמן באיכות טובה ישנה מצב צבירה וצבע: ממוצק לבן לנוזל שקוף כמים.

 

שניצל בציפוי קמח חומוס וזעתר

שניצל שכל ילד יאהב - עם ציפוי עבה ופריך, שכיף לנגוס בו, וכמובן בריא ושופע ערכים תזונתיים.

 

שניצל בציפוי קמח חומוס וזעתר (צילום: אנטולי מיכאלו ) (צילום: אנטולי מיכאלו )
שניצל בציפוי קמח חומוס וזעתר(צילום: אנטולי מיכאלו )

  

המרכיבים (ל-2 מנות לילד, 1 מנה למבוגר):

1 חזה עוף שלם לשניצל ("פרפר")

1 ביצה, טרופה

1 כפית מים

1/4 כוס קמח חומוס

1 כף זעתר

1/2 כפית כוסברה יבשה

1/4 כפית פפריקה

שמן זית, לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את חזה העוף ומסירים את הסחוס שמחבר בין שני חלקיו. שוטפים ומייבשים היטב.
  2. בקערה רחבה ושטוחה, טורפים במזלג את הביצה עם כפית המים.
  3. בקערה אחרת, מערבבים את קמח החומוס, הכוסברה והפפריקה.
  4. טובלים את חזה העוף בביצה הטרופה, בתערובת הקמח ושוב בביצה הטרופה.
  5. במחבת non-stick גדולה, מחממים שכבה דקה של שמן זית על אש בינונית. מטגנים את השניצלים עד שהחלק התחתון שלהם פריך וזהוב-שחום. הופכים ומטגנים את הצד השני. מוציאים לצלחת גדולה מרופדת בנייר סופג. מגישים מיד או שומרים במקפיא - שמים בקופסה את השניצלים כשביניהם דפי אפייה או שעווה.

 

  • טיפ: קמח חומוס נמכר בחנויות הטבע והתבלינים ובשווקים, אבל אפשר בקלות להכינו גם בבית: טוחנים את הפולים היבשים במטחנת קפה או בבלנדר חזקים.

 

עוגת מרציפן עם אגוזים וצימוקים

העוגה הזו עשירה בטעמי שקדים בלי להכיל שמץ של מרציפן מעובד. הסוד הוא השימוש בקמח שקדים ותמצית שקדים טבעית, שיחד עם קמח הדורה והאגוזים מספקים שפע חלבונים וויטמינים.

 

עוגת מרציפן עם אגוזים וצימוקים (צילום: אנטולי מיכאלו ) (צילום: אנטולי מיכאלו )
עוגת מרציפן עם אגוזים וצימוקים(צילום: אנטולי מיכאלו )

 

המרכיבים (לתבנית אינגליש קייק בגודל 24X11 ס"מ או 20X12 ס"מ):

מעט חמאה, לשימון

2 כוסות קמח שקדים

1/4 כוס קמח דורה

1/4 כפית מלח

3/4 כפית אבקת סודה לשתייה

1/4 כוס שמן או 50 גרם חמאה מומסת

1/4 כוס דבש, אגבה או סירופ סוכר דקלים

2 ביצים גדולות

2 כפיות תמצית שקדים טבעית (להשיג בחנויות המתמחות)

1 כפית תמצית וניל טהור

 

לתערובת אגוזים וצימוקים:

1 כפית קינמון טחון

1 כפית הל או אגוז מוסקט טחון

1/2 1 כפות חמאה מומסת

1/3 כוס אגוזי פקאן קצוצים

1/3 כוס צימוקי קורינט (צימוקים כהים קטנטנים)

2 כפות דבש, אגבה או סירופ סוכר דקלים

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור ל-170 מעלות (חום בינוני). משמנים את התבנית במעט חמאה.
  2. מערבבים בקערה גדולה את הקמחים, המלח ואבקת הסודה לשתייה.
  3. במיקסר חשמלי, מערבלים במהירות בינונית-נמוכה את השמן או החמאה המומסת, הדבש, הביצים, תמצית השקדים ותמצית הווניל.
  4. מוסיפים לקערת המיקסר בהדרגה את תערובת הקמחים ומערבלים כדקה, עד שנוצר בצק אחיד.
  5. בקערה קטנה, מערבבים את הקינמון, ההל או אגוז המוסקט, החמאה המומסת, האגוזים, הצימוקים והדבש.
  6. יוצקים מחצית מהבצק לתבנית ומחליקים עם האצבעות. מפזרים על הבצק מחצית מתערובת האגוזים והצימוקים במרחק 1/2 1 ס"מ מהדפנות. מחליקים במרית.
  7. משטחים על האגוזים והצימוקים את המחצית השנייה של הבצק ומחליקים לשכבה אחידה.
  8. מסננים קלות את יתרת התערובת במסננת קטנה. מפזרים על הבצק בצורה אחידה.
  9. אופים בתנור החם כ-25 דקות או עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. מוציאים מהתנור (גם אם החלק העליון של העוגה קצת לח) ומניחים את התבנית על רשת צינון כשעה לפני שפורסים.

 

  • המתכונים מתוך הספר "ללא גלוטן ללא סוכר" מאת פיליס גלזר, בהוצאת "קוראים". מחיר מומלץ: 98 ש"ח

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנטולי מיכאלו
מאפינס ללא גלוטן
צילום: אנטולי מיכאלו
צילום: אנטולי מיכאלו
ללא גלוטן, ללא סוכר - עטיפת ספרה של פיליס גלזר
צילום: אנטולי מיכאלו
מומלצים