שתף קטע נבחר

אין פיצוי: "רייצ'ל קורי הביאה התאונה על עצמה"

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה את התביעה שהגישו הוריה של פעילת השמאל שנדרסה על-ידי דחפור של צה"ל ב-2003. מדובר ב"תאונה שהביאה על עצמה", קבע השופט עודד גרשון. עורך הדין של המשפחה: "פסק הדין נוגד את החוק הבינלאומי"

תשע שנים אחרי שנדרסה למוות על-ידי דחפור צבאי, דחה הבוקר (יום ג') בית המשפט המחוזי בחיפה את התביעה האזרחית שהגישו הוריה של פעילת השמאל האמריקנית רייצ'ל קורי. "המנוחה הכניסה עצמה לסיטואציה מסוכנת, מות המנוחה נגרם בשל תאונה שהמנוחה הביאה על עצמה, זאת למרות כל ניסיונות כוח צה"ל להרחיק אותה ואת חבריה מהמקום", נקבע בפסק הדין.

 

עוד בחדשות ynet:

 

השופט עודד גרשון קבע כי הדחפור ומפעיליו ביצעו פעילות מלחמתית של חישוף תחת אש ומותה של קורי היה תאונה - כך שאין מקום לפצות את המשפחה. הוא דחה גם את הטענה על רשלנות, משום ששדה הראייה של נהג הדחפור היה מוגבל, בניגוד לזה של המנוחה. 

 

הוריה של רייצ'ל קורי. "היא העמידה עצמה במודע בסכנה" (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
הוריה של רייצ'ל קורי. "היא העמידה עצמה במודע בסכנה"(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

לדברי השופט, "אין שחר לטענות המשפחה כי מדובר בפגיעה מכוונת בצעירה. מדובר בתאונה מצערת מאוד, ולא במעשה מכוון". בנוסף, דחה גרשון את הטענות של משפחת קורי בדבר חקירה רשלנית של מצ"ח בפרשה, ובדבר נזק ראייתי, בעקבות נתיחת הגופה.

 

בפסק הדין המפורט, שכולל 162 עמודים, התייחס השופט לשלושה איסורים של כניסה לאזור וציין כי ציר פילדלפי היה בתקופה הרלוונטית "זירת מלחמה יומיומית, היינו ירי יומיומי של צלפים, ירי טילים ופיצוץ מטענים נגד כוחות צה"ל. רק חיילים שהם לוחמים קרביים לחמו באזור". כמו כן ציין אזהרת מסע של ממשלת ארה"ב שפורסמה ביום האירוע והזהירה אזרחים אמריקנים מהגעה לאזור עזה והגדה המערבית. בנוסף, ציין השופט כי "עמד בתוקפו צו האלוף שהכריז על ציר פילדלפי שטח צבאי סגור ואסר על כניסת אזרחים לאזור זה".  

 

השופט הוסיף כי הארגון שבו פעלה קורי, תנועת הסולידריות הבינלאומית (ISM), שם לו למטרה לפעול נגד ישראל לצד הפלסטינים על ידי מה שהוא מכנה "שימוש בפעולות מחאה לא אלימות". השופט ציין כי "מחומר הראיות עלה פער גדול בין הצהרות הארגון לבין האופי האמיתי של פעולותיו ומעשיו. למעשה, הארגון מנצל לרעה את השימוש בשיח זכויות האדם והמוסריות כדי לטשטש את חומרת מעשיו המתבטאים באלימות בפועל".

 

לדברי השופט, פעילי הארגון "התמחו" בשיבוש פעולותיו המבצעיות של צה"ל. "הפעילות כללה בין השאר צבא פעילים 'כמגן אנושי' על פעילי טרור שהיו מבוקשים על ידי כוחות הביטחון הישראליים, סיוע כספי, לוגיסטי ומורלי לפלסטינים כולל מחבלים ובני משפחותיהם, והפרעה להריסה או אטימה של בתי מחבלים שביצעו פיגועי התאבדות רבי נפגעים", כתב השופט גרשון בפסק הדין.

 

המשפחה כועסת: "הכשר לפגיעה בחפים מפשע"

עו"ד חוסיין אבו חוסיין, המייצג את משפחתה של קורי, אמר כי בני המשפחה סבורים שזה "פסק דין רע לזכויות האדם שנוגד את החוק הבינלאומי". לדבריו, "בית המשפט נתן חותמת והכשר לפגיעה בחיים של חפים מפשע ופגע בזכויות אדם בסיסיות".

 

הוריה ואחותה של רייצ'ל קורי בבית המשפט בחיפה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
הוריה ואחותה של רייצ'ל קורי בבית המשפט בחיפה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

הסנגורית מטעם המדינה, עו"ד אירית קלמן, מפרקליטות מחוז תל אביב, אמרה כי המקרה היה טרגדיה למשפחתה של קורי ולנהג הדחפור "שפגע במנוחה מבלי שהתכוון באזור שבו מתנהלת פעילות מלחמתית. כל הראיות הראו שלא הייתה כאן כוונה וגם לא רשלנות". היא הזכירה כי צה"ל העמיד לרשות ההגנה את הדחפור בבסיס צה"ל ומומחי ההגנה הגיעו לאותה מסקנה.

 

קורי, פעילה בארגון שמאל, נדרסה למוות על-ידי דחפור של צה"ל בניסיון למנוע ממנו

להרוס בתים ברצועת עזה בשנת 2003. בעקבות חקירה שניהל צה"ל, החליטה המדינה כי אין מקום להאשים את נהג הדחפור במותה, היות שלא יכול היה לראות את המנוחה. הוריה של קורי טענו כי הדחפור דרס אותה למוות ולפיכך צה"ל אחראי למותה, ותבעו 324 אלף דולר.

 

אחרי מותה הפכה קורי לסמל עבור תומכי הפלסטינים. בשנה שעברה נקרא רחוב על שמה בטהרן וב-2010 הוקמה ברמאללה מסעדה הנושאת את שמה. באותה שנה, ספינה בשם "רייצ'ל קורי" ביקשה להפר את המצור על רצועת עזה ולהעביר לפלסטינים סיוע הומניטרי, אך נחסמה על-ידי צה"ל.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"פגיעה לא מכוונת". רייצ'ל קורי
צילום: איי פי
מומלצים