שתף קטע נבחר

רשות ני"ע נגד החוק לצמצום הריכוזיות במשק

יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, תקף בוועדת הכספים את הסעיף בהצעת החוק לצמצום הריכוזיות במשק העוסק בשינוי מבנה הפירמידות בטענה כי הוא "אנטי תחרותי ולא שוויוני"

יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, תקף היום (ד') בוועדת הכספים את הצעת החוק הממשלתית לצמצום הריכוזיות במשק. לדבריו החלק העוסק בשינוי מבנה הפירמידות הוא "אנטי תחרותי ולא שוויוני בכך שניתנת בו העדפה לבעלי השליטה הקיימים השולטים בחברות הפירמידליות".

 

"חוק הריכוזיות לא מגן מספיק על הציבור"

החוק לצמצום הריכוזיות עבר בקריאה ראשונה

דו"ח הריכוזיות הסופי: מה הומלץ ומי מתנגד?

 

זאת בגלל ההצעה המאפשרת לטייקונים להמשיך לשלוט בחברות בעלות שלוש שכבות ויותר (כולל חברות בנות ונכדות) קיימות אבל מונעת הקמת חברות נכדות חדשות (השכבה השלישית). האוזר אמר כי מבנה של שתי שכבות איננו ריאלי כי הוא יגרום ל"תוהו ובוהו", ולכן עדיף להגביל את השליטה ל-3 שכבות בלבד.

 

פרקים אחרים בחוק המוצע מקובלים עליו. הם עוסקים במגבלות על העברת נכסי ציבור לידיים פרטיות בהפרטה או במתן זכיונות להפעלה ובהגבלות על שליטה משותפת בגופים פיננסיים משמעותיים (בהיקף העולה על 40 מיליארד שקל) ובתאגידים ריאליים לשם הפרדה בין נותני האשראי למבקשי האשראי.

  

יו"ר העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ, חיזקה את הביקורת של האוזר והדגישה כי העדפת הטייקונים בחוק המוצע היא כמו מתן פרס עידוד למי שעשו את הריכוזיות. היו"ר גפני הוסיף כי כל חברי הוועדה מודעים לביקורת הזאת ויקחו אותה בחשבון במהלך הכנת הנוסח הסופי של החוק.

  

הממונה על התקציבים באוצר, גל הרשקוביץ, ביקש להחמיר את החוק בהגבלת הפירמידות לשתי שכבות בלבד וזכה לתמיכת ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) שציין רק כי הבעיה האמיתית בחוק היא העדר התשובה לשאלה מי מנהל את החברות ומי ומפקח עליהן במצב הקיים שבו "הדירקטורים הם חותמת גומי של בעלי השליטה".

 

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) אמר בתגובה להאוזר כי ה"תוהו ובוהו" איננו במבנה של פירמידה דו-שכבתית אלא במצב הנוכחי שבו "חברת פירמידה שמגלגלת מיליארדי שקלים נשלטת ביידי טייקון בעל הון עצמי מזערי וזעום".

 

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, טען כי "אין בחוק המוצע לא קידום תחרות ולא צמצום ריכוזיות כי אין קשר בין החוק לתחרות. עובדה שיש תחרות עזה בין חברות הסלולר שכל אחת היא חלק מפירמידה". הוא התריע לעומת זאת על תוצאת הריכוזיות הקיימת שמקשה על חברות ציבוריות לגייס הון ועשרות מהן נמחקות".

 

דיון המבוא על החוק היה קצר בנוכחות זעומה של הח"כים – רק שליש מחברי הוועדה – בהיעדרות בולטת של חברי הכנסת מהליכוד. היו"ר גפני סיכם שהחוק לא יצא מהוועדה כמו שנכנס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ועדת הכספים, משה גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים