שתף קטע נבחר

דקה מגן עדן: חבית הנפץ המוסלמית של קניה

המוני מוסלמים התפרעו בשבוע שעבר במומבסה, תקפו כנסיות והזכירו לקנייתים את גודל הסכנה המבעבעת בשכונות העוני, לא הרחק מהחופים הזהובים ושוקקי התיירים. תומכי אל-קאעידה מגייסים צעירים, ובדלנים קיצונים מזהירים: עצמאות - או מלחמה בשנה הבאה. "זו פצצה מתקתקת, יש פה מחתרת רצינית"

רציחתו של איש דת מוסלמי בעיר הנמל הקנייתית מומבסה, והמהומות הקטלניות שבאו בעקבותיה בשבוע שעבר, חשפו פילוג חברתי, פוליטי ומגזרי עמוק, שעלול להוביל לאלימות נוספת לקראת הבחירות שייערכו במדינה האפריקנית בשנה הבאה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

חמושים אלמונים ירו לעבר מכוניתו של איש הדת, עבוד רוגו, ביום שני שעבר, וגרמו למותו של האיש שהואשם הן על-ידי ממשלת קניה והן על-ידי ארצות הברית בסיוע לקיצונים איסלאמים חמושים הפועלים בסומליה השכנה, והקשורים לארגון הג'יהאד העולמי אל-קאעידה.

 

מוסלמים בקניה מפגינים נגד שוטרים במומבסה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מוסלמים בקניה מפגינים נגד שוטרים במומבסה(צילום: EPA)

 

תומכיו של רוגו ניהלו קרבות רחוב עם כוחות הביטחון של קניה בשעות שאחרי מותו, ואלימות ספורדית המשיכה להתגלע גם בימים שלאחר מכן. כנסיות הועלו באש ושני רימונים הושלכו לעבר ניידות משטרה. חמישה בני אדם לפחות נהרגו במהומות האלה.

 

ממשלת קניה אומרת כי האלימות אורגנה על-ידי "אויביה" של המדינה והאשימה קיצונים מוסלמים - כולל את איש הדת שנרצח - בתמיכה במיליציית אל-שבאב, ארגון האיסלאמיסטים הקיצוני שבו נלחם צבא קניה מאז פלש לסומליה בשנה שעברה. אל-שבאב מבקש להחיל בסומליה את חוקי ההלכה האסלאמית, השריעה, בדיוק כפי שעשה בשעתו הטליבאן בפקיסטן.

 

המוסלמים, שלהם יש רוב בשכונות רבות בעיר השנייה בגודלה בקניה, מאשימים את הרשויות ברציחתו של עבוד רוגו, וטוענים כי היה זה חלק מקמפיין נגד קהילתם ואמונתם. לדבריהם, ביטויי הזעם הספונטניים היו תגובה טבעית, הן לרצח והן לעשורים של דחיקה לשוליים מבחינה פוליטית וכלכלית, באזור שבו ערי פחונים מלאות זוהמה שוכנות לצד אתרי נופש יוקרתיים זהובי חול.

 

כוחות הביטחון פרוסים בבירה. "שיירו בנו אם הם רוצים" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כוחות הביטחון פרוסים בבירה. "שיירו בנו אם הם רוצים"(צילום: EPA)

 

"מוסת? אני לא צריך להיות מוסת כדי להתפרע כשיש לי עיניים לראות שהשייח שלי נרצח על-ידי הממשלה", אומר אטיינו רמדאן, בן 25, צעיר שהתאסלם. "לנו הצעירים מהחוף אין שום דבר לעשות, אין לנו עובדה, ומנגד אנשים אחרים עובדים כל יום בנמל. כל מה שהם הביאו לנו כאן זה סמים כדי להרוג אותנו לאט. אני אתפרע. הם יכולים לירות בנו למוות אם הם רוצים".

 

חוסר צדק היסטורי

אחמד יחיא, קצב בן 27, נזכר כיצד תחושת הזעם השתלטה עליו כשהחדשות על רציחתו של השייח הגיעו למסגד במומבסה שבו התפלל באותה העת. הוא ומתפללים אחרים נהרו אל הרחובות. ההמונים צעקו: "המשטרה היא הרוצחת". "רוגו היה מוסלמי מסור, זה מה שהערצתי בו יותר מכול: העמדות החזקות והאיתנות שלו בנושאים הקשורים לאיסלאם. אבל להיות מוסלמי אדוק לא הופך אותך לטרוריסט", אומר יחיא וחותך נתח בשר עבה בחנותו.

 

רוגו בנה לעצמו בסיס נאמן של תומכים בחלקים ממומבסה, ורבות מהדרשות שלו פורסמו באתרי אינטרנט וברשתות החברתיות. המהומות פרצו כשהידיעות על הרצח נפוצו בשכונת קיסאוני ובשכונה אחרת, מג'נגו. "השייח הציב לנו אתגר להיות מוסלמים אמיתיים, להיות מוכנים לעשות הכול כדי להגן על הדת שלנו, אפילו למות", אומר יחיא.

 

מוסלמים מהווים בקושי 11% מאוכלוסיית קניה, אבל היו זמן רב הקבוצה הדתית השולטת לאורך החוף, שם הושפעה התרבות הסווהילית המקומית במשך מאות שנים על-ידי קשרי הסחר של האוקיינוס ההודי עם המזרח התיכון. מוסלמים סווהילים מאזור החוף טוענים שאיבדו אדמות ומשרות עבור מתיישבים מפנים הארץ, וכי לא נהנו מרווחים משמעותיים מהתיירות בחופי מומבסה ומהפעילות בנמל שלהם, המשרת את רוב האזורים במזרח אפריקה ובמרכזה.

 

ביציאה ממסגד במומבסה. המוסלמים מהווים 11% מתושבי קניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ביציאה ממסגד במומבסה. המוסלמים מהווים 11% מתושבי קניה(צילום: EPA)

 

"בחוק הקנייתי יש חוסר-צדק היסטורי כמו מיעוט במשרות, והדבר הוביל אנשים להאמין שהממשלה הזו נגד איסלאם", אומרת פיליס מואמה, העומדת בראש ארגון קהילתי המפעיל תוכנית עבור צעירים מובטלים. בשכונות קיסאוני ומג'נגו במומבסה, צעירים מעבירים את הזמן בחוסר מעש ברחובות המכוסים באשפה, בבניינים שהתמוטטו או בביובים פתוחים. שיעור האבטלה בשמיים, וכך גם שיעור המכורים לסמים.

 

ארגון הפועל באזור אף על פי שהחוק אוסר זאת עליו, "המועצה הרפובליקנית של מומבסה", רוצה לפרוש מקניה. הוא איים להוביל התקוממות אם דרישותיו לעצמאות לא ייענו עד לבחירות לנשיאות בשנה הבאה. בינתיים טען הארגון כי הוא אינו מעורב באלימות שפרצה בעקבות רצח רוגו, והכחיש את האשמות הממשלה כי הוא קשור לקיצונים איסלאמים או תומך בארגון המורדים הסומלי אל-שבאב. "איננו מעורבים בעניינים האלה. זה לא קשור אלינו, זה לא העניין שלנו", התעקש מזכ"ל הארגון, רנדו נזאי.

 

חוזרים שטופי מוח מסומליה

ראש ממשלת קניה, ראילה אודינגה, אמר כי ברור שהתגובה האלימה למותו של רוגו אורגנה על-ידי גורם כלשהו. הוא האשים את אויבי המדינה בניסיון ליצור איבה פוליטית בתוך קניה. "מדוע לתקוף בכוונה כנסיות? זה חייב להיות חלק מתגובה מאורגנת. מהיכן הגיעו הרימונים? זה מאשר את החששות הגרועים ביותר שלנו, שיש התארגנות מחתרתית רצינית שמובילה את זה", אמר אודינגה בשבוע שעבר.

 

שייח מקומי מנסה להרגיע צעירים המתגרים בשוטרים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שייח מקומי מנסה להרגיע צעירים המתגרים בשוטרים(צילום: EPA)

 

גורם בכיר בממשלה אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי המשטרה מנהלת מצוד אחרי שלושה אנשי דת מוסלמים המוכרים כבני בריתו של רוגו, החשודים בעידוד המהומות.

 

הקיצוניות בקרב מוסלמי קניה הפכה לדאגה משמעותית במערב מאז הפיגועים ב-1998 נגד שגרירויות ארה"ב בקניה ובטנזניה השכנה, פיגועים שבהם נרצחו 223 בני אדם. לפי ההערכות, תומכים מקומיים של מייסד אל-קאעידה, אוסמה בן-לאדן, הם שביצעו את הפיגועים ההם. הדאגה גברה באופן משמעותי מאז השנה שעברה, כשקניה נגררה למלחמה עם לוחמי אל-שבאב בסומליה.

 

חקירה של האו"ם בשנה שעברה מצאה כי המורדים הסומלים יצרו רשתות מימון, גיוס ואימון נרחבות בקניה. מספר לא ידוע של מוסלמים קנייתים חצו את הגבול לסומליה כדי להצטרף ללוחמי אל-שבאב. אחרי שצבא קניה חצה את הגבול באוקטובר שעבר כדי להילחם באנשי אל-שבאב, הבטיחו האיסלאמיסטים הסומלים לבצע פיגועי נקם בקניה. מאז אירעו כמה התקפות נגד כנסיות ומטרות נוספות כמו בארים ברחבי קניה.

 

ממשלת קניה הכריזה על חנינה לקנייתים שנלחמו לצד המורדים הסומלים. אלא שמואמה, המפעילה ארגוני נוער בחוף הקנייתי, סיפרה כי צעירים מוסלמים קנייתים שבו לקניה משדות הקרב בסומליה כשהם מחזיקים בדעות קיצוניות ואין להם שום תקווה למצוא עבודה. "עבדנו עם אנשים מבוגרים שסיפרו לנו שהצעירים חוזרים ורק מחכים לקבל הנחיות ואז לפעול. והם חמושים", טענה.

 

המתפרעים השתמשו ברימונים. צעיר מניף אבן מול שוטרים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המתפרעים השתמשו ברימונים. צעיר מניף אבן מול שוטרים(צילום: EPA)

 

"הפגיעה בכנסיות מעידה שלא מדובר רק בהרג של שייח, אלא במימוש האידיאולוגיה שאתה חייב להיות נגד אנשים שאתה מחשיב ללא-מאמינים", אמרה על המהומות שאירעו בשבוע שעבר.

 

המהומות לאורך החוף מזכירות את ההתפרעויות שבהן נהרגו יותר מ-1,200 בני אדם וכמעט קרעו את קניה, בעקבות מחלוקות על תוצאות הבחירות לנשיאות בשנים 2007 ו-2008. "זה כמו פצצה מתקתקת עכשיו: החוף, 'המועצה

הרפובליקנית של מומבסה', אל-שבאב, כל הדברים האלה", אומר ההיסטוריון סאנבולי אחמד נאסר.

 

אלימות מתמשכת באזור קו החוף עלולה לפגוע קשות בתעשיית התיירות של קניה, תעשייה המכניסה מיליוני דולרים בשנה. רק עכשיו התעשייה הזו מחלימה מחטיפתם של תיירים באתרי נופש בשנה שעברה. "אין לנו גל גדול של ביטולים, אבל זה בהחלט מדאיג אותנו מאוד", מספר מוחמד חרסי, מנהל בית מלון מקומי. "התופעה ההולכת וגוברת של פיגועים נגד המשטרה היא משהו שלא ראינו בעבר".


פורסם לראשונה 02/09/2012 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתיחות במומבסה. "המשטרה רצחה את השייח"
צילום: EPA
מומלצים