שתף קטע נבחר

"צה"ל מנע העברת מזון למסתננים ליד הגדר"

יניב פניג יצא עם מספר פעילים כדי להעביר מזון ל-20 מבקשי המקלט שנמצאים בין הגדרות בגבול הדרומי. "החיילים סיפרו שצה"ל דואג להם למים, אבל לא איפשרו לנו להתקרב", טען

חמישה פעילים חברתיים ופעילים בארגוני זכויות אדם טוענים כי במהלך הלילה (יום ד') מנע מהם צה"ל להעביר מזון למבקשי המקלט שנמצאים בין הגדרות ליד גבול ישראל מצרים, ואף אסר עליהם להתקרב למקום הימצאם של המסתננים, תוך הצגת צו המורה על "שטח צבאי סגור".

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

התוכנית של נתיבות: מקלטים נפרדים לזרים

הסודנים ייכלאו מ-15 באוקטובר: "אכזריות"

 

בעקבות הדיווחים על 20 מבקשי המקלט שכלואים מעל חמישה ימים במכשול הגדר בגבול ללא מזון, טוענים הפעילים כי הגיעו לאזור לאחר חצות כשהם מלווים בעיתונאית של כלי תקשורת זר, במטרה להעביר להם מזון. המסתננים יושבים ליד הגדר החדשה שנבנתה בגבול המערבי, בציפייה שצה"ל יאפשר את כניסתם לארץ. מצה"ל נמסר כי החיילים מעבירים להם מים. 

 

יניב פניג (30), סטודנט לרפואה ופעיל ב"רופאים לזכויות אדם", היה בין הפעילים שעשו דרכם דרומה במטרה לסייע למבקשי הפליטים. ל-ynet סיפר: "יצאנו מתל אביב עם תיקים עמוסים באוכל ובקופסאות שימורים. המטרה הייתה להגיע עד לגדר, למקום שבו נמצאים מבקשי המקלט".

 

כלואים בשמש הקופחת. המסתננים בגבול (צילום: AP) (צילום: AP)
כלואים בשמש הקופחת. המסתננים בגבול(צילום: AP)

 

בין הגדרות (ארכיון) (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
בין הגדרות (ארכיון)(צילום: יואב זיתון)

 

לדבריו, בערך בחצות הם הגיעו לאזור ושלושה מהפעילים ירדו מהמכונית והחלו לצעוד על הציר שלאורך הגדר, "לכיוון הנקודה שבה ראינו מרחוק מקור אור. ידענו ששם נמצאים מבקשי המקלט. הלכנו על הציר כקילומטר וכשהיינו במרחק של כחצי קילומטר מהמקום, הגיע רכב צבאי והחיילים ביקשו מאיתנו להתפנות, בטענה שמדובר בשטח צבאי סגור". על פי הצו, השטח סגור לתנועת אזרחים עד 21 בחודש. לטענת פניג, "הקצין הסביר שהשהות במקום מסוכנת, למרות העובדה שקודם לכן הסתובבנו בחופשיות לאורך גדר המערכת במשך כשעה כשהחיילים שהיו באזור מבחינים בנו".

 

פניג סיפר כי הוא והפעילים האחרים התפנו מהציר על פי בקשת החיילים, אך "במהלך שיחה עם קצין שהגיע למקום הובהר לנו שמבקשי המקלט אכן לא מקבלים מזון. החיילים סיפרו שצה"ל דואג לצרכים ההומניטריים של מבקשי המקלט ומעביר להם מים ובד שיגן עליהם מהשמש". לדבריו, "ניסינו להבין אם הם מקבלים סיוע רפואי אך לא קיבלנו תשובה, כך גם לגבי השאלה אם נעשה ניסיון לזהות את מבקשי המקלט".

 

"שישובו לקבל סיוע מהמצרים"

הפעילים שאלו את הקצין מה הצבא מצפה שמבקשי המקלט יעשו, ולדברי פניג "תשובתו הייתה 'שישובו כמה מטרים אחורה ויקבלו את כל הסיוע שהם צריכים מהמצרים'. במהלך שיחה שניהלו עם המג"ד, הוא ציין שהצבא לא מספק אוכל לפליטים. "החיילים ליוו אותנו עד לנקודה שבה הסתיים לטענתם השטח הצבאי הסגור ואנחנו השארנו בידיהם את המזון וביקשנו שיעבירו אותו למבקשי המקלט", סיפר פניג. 

 

את הנסיעה ארגנו הפעילים כיוון שלדבריהם "הצטיירה תמונה של אנשים שגוועים ברעב בשמש, ויש סכנה לחייהם. המטרה הייתה לעזור להם ולהקל על הסבל שלהם. סבל שבאופן אבסורדי גורמת להם מדינת ישראל, שמתנערת מכל החובות המוסריות והמשפטיות שלה".

 

פניג הבהיר, כי מדובר ב"מצב אבסורדי שבו אנשים שלפי כל מה ששומעים לאחרונה עברו תלאות, עינויים ואונס, כלואים בין שתי גדרות והמערכת הישראלית לא עורכת שום הליך בירור מסודר בנוגע לזהותם ולנסיבות הגעתם, תוך כדי ניסיון הרעבה של חמישה ימים, וזאת בתקווה שיחזרו על עקבותיהם לעבר העמדות המצריות". פניג אמר כי אלה ידועים כמי שלעיתים גם יורים כדור או שניים לעבר מבקשי המקלט.

 

בשעות הבוקר המוקדמות יצאו פעילים נוספים מאזור המרכז לעבר הגבול על מנת לשוב ולנסות להעביר אוכל ומים למסתננים הכלואים.

 

מקרה דומה לפני שבועיים

לפני כשבועיים הוכנסה קבוצת מסתננים אפריקנים לארץ מטעמים הומניטריים, אחרי שישבה במשך מספר ימים בתוך מעבר מים על הגבול עם מצרים. לאחר שעברו בדיקה רפואית, הם הועברו למתקן כליאה. אך בניגוד למקרה הקודם, הפעם המסתננים לא יושבים בתוך תעלה למעבר מים בעת הצפות.

 

עו"ד עודד פלר, ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח, הוסיף כי "מותר לישראל לבנות גדר, אבל גדר אינה פוטרת את ישראל מחובותיה. שעה שאנשים מתדפקים על הגדר ומבקשים על חייהם, יש לברר שלא נשקפת להם סכנה, ואם נשקפת - יש לאפשר להם להיכנס. אסור להרעיב ולייבש אותם. מדובר בחרפה".

 

ממוקד סיוע לעובדים זרים נמסר: "לפי החוק הבינלאומי, מניעת כניסתם של מבקשי מקלט לישראל כשהם שוהים על אדמת מצרים אך מבקשים מקלט בישראל, הינה הפרה של החוק הבינלאומי, המחייב לאפשר כניסה כדי לבדוק את בקשות המקלט. כמו כן, זוהי הפרה של עקרון האי החזרה של אדם למקום שצפויה סכנה לאדם או לחירותו". במוקד הוסיפו כי "בית המשפט כבר קבע שאין לגרש אדם למקום שבו אין אנו יכולים להבטיח את שלומו, וידוע שמצרים מגרשת את מבקשי המקלט בחזרה לארצות מוצאם". 

 

דובר צה"ל מסר בתגובה כי "באזור האמור קיים תוואי רצוף של גדר שהוקמה לאחרונה במטרה למנוע כניסה ללא היתר לשטח מדינת ישראל. בצדה המערבי של הגדר, הפונה לשטח מצרים, מצויה בימים האחרונים קבוצת זרים שכניסתם לישראל נמנעת הודות לגדר זו. משיקולים הומניטריים כוחות צה"ל מעבירים מים, מבעד לגדר, לזרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבול ישראל מצרים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מנסים להסתננן לישראל (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים