שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר
אורי קופר

חוד וחלק: לקראת משחקה של ישראל באזרבייג'אן

חודשים ארוכים אנחנו מדברים על הצרות שיש לאלי גוטמן, אבל כעת, רגע לפני פתיחת קמפיין מוקדמות מונדיאל 2014, הגיע הזמן לשים הכל בצד ולבדוק מה צריך לעשות כדי לנצח באזרבייג'אן הערב (19:00). רמז: התקפה. אורי קופר מנתח

מהיום בו התכנסה נבחרת ישראל לקראת המבחן החדש שלה - מוקדמות מונדיאל 2014 - אנחנו שומעים, וכותבים, בעיקר על המצוקות של אלי גוטמן. על השחקנים הפצועים, על אלה שלא מצאו קבוצה ועל אחרים שלא משחקים באופן קבוע. כל התירוצים, כך נדמה, נכונים הפעם, אבל מצד שני חשוב לומר בפה מלא: ישראל עדיין פייבוריטית ברורה לניצחון באזרבייג'אן, במשחק שייפתח הערב (ו', 19:00, ספורט 5) את הקמפיין.

 

אל תחמיצו את התקצירים ב-ynet ספורט:

 

האזרים השתפרו, אין ספק, ואפילו השיגו שבע נקודות במוקדמות היורו האחרון, אבל לא רק שהם הפסידו בכל שלושת המשחקים שלהם מול ישראל עד היום, אלא אפילו לא הבקיעו שער קטן אחד. מאזן השערים בין הנבחרות הוא 0:10 לזכות ישראל, הרבה בזכות שישיה לרשת האזרית במשחק ידידות לפני שמונה שנים.

 

גוטמן באימון. נותרו כמה לבטים (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
גוטמן באימון. נותרו כמה לבטים(צילום: ראובן שוורץ)

 

ישראל, כמו שאמרנו, פייבוריטית לניצחון ויותר מזה: אם מישהו באמת מפנטז על האפשרות שהנבחרת תילחם עד הסוף על מקום במונדיאל, אז שלוש נקודות

בפתיחה הן הכרחיות. הנה הנקודות שלדעתי החשובות בנבחרת, הדילמות של אלי גוטמן וגם הימור מושכל בסוף.

 

השחקנים החשובים

כדי לנצח משחקים כאלה, אנו זקוקים לנבחרת ישראלית עם סגנון לא ישראלי. לא דריבלים יפים של מאור מליקסון מנצחים משחקים בינלאומיים מול קבוצה שמסתגרת, גם לא כאלה של גילי ורמוט. משחקים כאלה מנצחים בקושי, ועם היתרונות הטבעיים שיש לשחקנים שמשחקים ומתאמנים במקומות הכי טובים שיש - בדיוק איך שיריבות ישראל מנצחות אותה.

 

לא ישראל א': נאתכו (צילום: AP) (צילום: AP)
לא ישראל א': נאתכו(צילום: AP)
לא ישראל ב'. חמד (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
לא ישראל ב'. חמד(צילום: אורן אהרוני)

 

שני השחקנים החשובים לניצחון, אם כך, הם ביברס נאתכו ותומר חמד - שני הישראלים עם הכדורגל הכי לא ישראלי שיש. זה יבוא עם שליטה בקצב המשחק,

במצב נייח, עם הראש, משהו כזה. נאתכו הוא המפתח לניווט הנבחרת, חמד אחראי לפינוי השטחים בהתקפה. מול רוסיה אנחנו זקוקים כבר לכלים יצירתיים יותר, אבל לזה עוד יש לנו זמן.

 

ההיסטוריה של פוגטס

הגרמני ברטי פוגטס מאמן את נבחרת אזרבייג'אן ארבע שנים. הוא התמודד איתה פעם אחת במוקדמות היורו, ופעם אחת במוקדמות המונדיאל. ובכל המשחקים הביתיים של הקבוצה יש מכנה משותף אחד, שקובע את התוצאה בבאקו. אם היריבה לא מפחדת ומשחקת עם שניים או שלושה חלוצים היא מנצחת. אם מול השער האזרי עומד רק חלוץ אחד, נקודה או שלוש יישארו במגרש הביתי.

 

ברטי פוגטס. כמה חלוצים ייפתחו מולו? (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ברטי פוגטס. כמה חלוצים ייפתחו מולו?(צילום: Gettyimages)

 

שכטר, לצד ורמוט. יפתח עם חמד בחוד? (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
שכטר, לצד ורמוט. יפתח עם חמד בחוד?(צילום: ראובן שוורץ)

 

ולא מדובר דווקא בקבוצות קטנות, ממש לא. בלגיה שיחקה בבאגו עם חלוץ אחד וסיימה בתיקו, טורקיה עשתה את אותו הדבר וכשהסיטה את טונצ'אי מהקישור להתקפה זה היה מאוחר מדי, ואזרבייג'אן ניצחה. רוסיה שיחקה בחוד רק עם אנדריי ארשאבין - לא חלוץ קלאסי בעצמו, והוציאה רק נקודה. יתר הנבחרות - גרמניה, וויילס, פינלנד ואוסטריה - עיבו את ההתקפה וניצחו. אולי הסטטיסטיקה תכריע את הדילמה של גוטמן.

 

הדילמות של גוטמן

על השאלה הראשונה המתרוצצת במוחו של המאמן הלאומי, הנודעת למערך הנבחרת, נתנו חצי תשובה בפסקה הקודמת ונדמה שגוטמן באמת יעלה עם שני חלוצים טבעיים: חמד וכנראה איתי שכטר. אבל פה לא נגמרות המחשבות של גוטמן, במשחק הרשמי הראשון שלו כמאמן הנבחרת. במהלך השבוע היה נדמה שיש לו שלוש התלבטויות נוספות.

 

דילמה: אלמוג כהן... (צילום: באדיבות ההתאחדות לכדורגל) (צילום: באדיבות ההתאחדות לכדורגל)
דילמה: אלמוג כהן...(צילום: באדיבות ההתאחדות לכדורגל)
...או גל אלברמן? (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
...או גל אלברמן?(צילום: ראובן שוורץ)

 

הראשונה נוגעת לקשר האחורי. בסגל כרגע יש שניים, אלמוג כהן וגל אלברמן, כשבימים האחרונים היו שטענו שגם למהראן ראדי סיכוי לשחק בעמדה, טענה שנראית לי לא הגיונית. אלברמן, שמעולם לא התאמן אצל גוטמן עד השבוע, עשה את שנותיו הגדולות כקשר מרכזי ולא אחורי קלאסי. לאלמוג אופי הרבה יותר הגנתי ממנו ולכן, בגלל שזו אזרבייג'אן, ההימור שלי היה הולך על אלברמן. מול נבחרת חזקה יותר התשובה היתה שונה.

 

הדילמה השנייה היא לגבי הקשר בצד שמאל. מליקסון הוא הקשר היצירתי הבטוח של גוטמן ויפתח בצד ימין. על העמדה הנגדית יש שלושה שחקנים: יוסי בניון, ורמוט וחן עזרא. אני מאמין שאם לבניון סיכוי לפתוח במשחק - והסיכוי הזה בהחלט לא גבוה - זה היה דווקא כקשר התקפי במרכז. בעמדה הזאת, נדמה שהתחרות במוחו של גוטמן היא בין ורמוט לעזרא.

 

ההרכב

ההרכב שאני מהמר שגוטמן יפתח איתו: דודו אוואט; יובל שפונגין, דן מורי, איתן טיבי, יואב זיו; מאור מליקסון, גל אלברמן, ביברס נאתכו, חן עזרא; איתי שכטר, תומר חמד.

 

ההרכב שאני הייתי מעדיף לראות: דודו אוואט; אלעד גבאי, איתן טיבי, שיר צדק, יואב זיו; מאור מליקסון, גל אלברמן, ביברס נאתכו, יוסי בניון; איתי שכטר, תומר חמד.

 

הימור

0:1 לישראל במשחק משעמם. לא תענוג לעיניים, אבל התוצאה חשובה יותר.

 

לקראת המשחק מחר מול אזרבייג'אן בדקנו איך פתחה הנבחרת הלאומית את שלושת הקמפיינים האחרונים בצמד משחקי הבכורה. מוקדמות יורו 2008 נפתחו מצוין: שש נקודות משש אפשריות. זוהי הפתיחה המושלמת היחידה בשני משחקי הפתיחה מאז התקבלה ישראל לאירופה ב-1992.

 

היה זה בקמפיין הראשון של דרור קשטן, שנפתח ב-2 בספטמבר 2006, בניצחון 0:1 בטאלין על אסטוניה משער של רוברטו קולאוטי בדקה ה-7. בחלוף ארבעה ימים הבקיעה הנבחרת רביעייה לרשת אנדורה החלשה - יוסי בניון (8), עמית בן שושן (11), שמעון גרשון (43 בפנדל) וטוטו תמוז (69).

 

יניב קטן מול אסטוניה, מוקדמות יורו 2008 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
יניב קטן מול אסטוניה, מוקדמות יורו 2008(צילום: איי פי)
בן שושן וזיו חוגגים מול אנדורה, מוקדמות יורו 2008 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בן שושן וזיו חוגגים מול אנדורה, מוקדמות יורו 2008(צילום: רויטרס)

 

ישראל אמנם ספגה שער מביך בדקה ה-84, שכן הנבחרת מהנסיכות הננסית ממעטת להבקיע. אבל בשורה התחתונה 1:4 בסיום המשחק שנערך בניימיכן, הולנד, ו-100 אחוזי הצלחה. בסיום מוקמה הנבחרת רק במקום הרביעי (מ-7) בבית 5, אחרי קרואטיה, רוסיה ואנגליה.

 

את מוקדמות מונדיאל 2010 פתחו שחקניו של קשטן עם 66 אחוזי הצלחה. ב-6 בספטמבר 2008 השיגה הנבחרת 2:2 בר"ג מול שווייץ. האורחים כבר הוליכו 0:2, אבל הנבחרת הוכיחה אופי כשחזרה למשחק משערים של יוסי בניון (73) ובן סהר (90).

 

בניון מול שווייץ, מוקדמות מונדיאל 2010 (צילום: AP) (צילום: AP)
בניון מול שווייץ, מוקדמות מונדיאל 2010(צילום: AP)

 

תמיר כהן מול מולדובה, מוקדמות מונדיאל 2010 (צילום: AP) (צילום: AP)
תמיר כהן מול מולדובה, מוקדמות מונדיאל 2010(צילום: AP)

 

ארבעה ימים אחר כך פיגרה 1:0 כבר בדקה הראשונה בקישינב, מול מולדובה, אולם עוד לפני המחצית חזרה למשחק וחוללה מהפך, עם שערים של עומר גולן (39) וקלמי סבן (45). 1:2 גם בסיום. והעתיד אז נראה ורוד. אך גם הפעם זה נגמר רק במקום 4 (בבית 2), אחרי שווייץ, יוון ולטביה.

 

הקמפיין האחרון של הנבחרת היה מוקדמות יורו 2012, הפעם בהדרכת הצרפתי לואיס פרננדז, ונפתח גם הוא בניצחון ותיקו. ב-2 בספטמבר 2010 כבש יוסי בניון שלושער (7, 64 בפנדל ו־75) בר"ג וישראל גברה 1:3 על מלטה. ב-7 בספטמבר הסתיים משחק החוץ בטביליסי מול גאורגיה ב-0:0. בניון בסיום: "אחד המגרשים הכי גרועים ששיחקתי בהם". 4 נקודות סבירות מ-6 אפשריות.

 

הנבחרת חוגגת על חשבון מלטה, מוקדמות יורו 2012 (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
הנבחרת חוגגת על חשבון מלטה, מוקדמות יורו 2012(צילום: אלי אלגרט)

 

אגב, ערב פתיחת הקמפיין הבודד של פרננדז מאזן הנבחרת במשחקי ידידות היה 0 אחוזי הצלחה, לאחר תבוסות במשחקי חוץ. העובדה הזו העכירה את האווירה והקרינה לאורך כל המוקדמות.

 

הפעם, לשם שינוי, התקדמה הנבחרת שלב בתום משחקי בית 6, למקום ה-3 (מ-6) - לפני לטביה - אבל בהפרש 6 נקודות מקרואטיה, שהלכה להצלבה; ו-8 מיוון שעלתה לטורניר. נכון להיום, לנבחרת של גוטמן עדיין אין ניצחון - תיקו אחד ושלושה הפסדים במשחקי ידידות, שלושה מהם נערכו בחו"ל. האם הקמפיין הפעם יהיה טוב יותר מקודמו - או פחות - ימים יגידו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
תומר חמד
צילום: אורן אהרוני
אריה מליניאק
מומלצים