שתף קטע נבחר

כמה משפחות יירדו מתחת לקו העוני אחרי החגים?

בעוד פחות מחודש נהיה עדים לעלייה דרמתית בהוצאה המשפחתית בסעיפים רבים. בחישוב פשוט, די אם עליית המחירים תתבטא רק ב- 7% ביחס לשנת 2010, הרי שההוצאה החודשית של משפחה בת 4 נפשות אמורה להגיע לסך 14,440 שקל. מה יכול לעשות משק בית כדי להערך בצורה נכונה?

עליית המחירים הצפויה מייד לאחר החגים תשפיע בעיקר על מעמד הביניים ויותר מכך על המשפחות העובדות.

 

 

המשפחות הללו הן אותן משפחות שבדו"ח העוני האחרון נכתב עליהן כך: "תחולת העוני של המשפחות העובדות עלתה מ-12.2% ב- 2008 ל- 13.4% ב- 2009, מגמת העליה בתחולת העוני משותפת לשכירים, למשפחות עם מפרנס אחד ולמשפחות עם שני מפרנסים.

 

במקביל, נמשכת המגמה של גידול ניכר בחלקן של המשפחות העובדות בכלל האוכלוסייה הענייה. חלקם הוסיף ועלה מ- 46.3% ב- 2008 ל- 49% ב- 2009. יחס פער ההכנסות עלה בקרב משפחות אלו מ- 26.9% ב- 2008 ל- 28.4% ב- 2009 ומדד העוני FGT עלה בכ- 15%, עליות אלו נמצאו מובהקות סטטיסטית."

 

הוצאה של 14,400 שקל בחודש

עד כמה שזה מפתיע, עלית המחירים הדרמתית המהלכת אימים על מעמד הביניים, לא תשפיע על חישובי מדד העוני בישראל, בשל שיטת החישוב התמוהה הנגזרת מ- 50% מההכנסה החציונית (הכנסה משפחתית אחרי מיסים, שלחצי מהמשפחות יש הכנסה גבוהה ממנה ולחצי נמוכה ממנה) ולא מהיכולת הכלכלית הטמונה בה.

 

קו העוני המחושב כ- 50% מהכנסה החציונית עומד על פחות מ- 6,000 שקל למשפחה בת 4 נפשות, למרות שעל פי דו"ח הלמ"ס לשנת 2010, ההוצאה החודשית לקיום משק בית עמדה ע"ס 13,496 שקל.

 

בעוד פחות מחודש אנו נהיה עדים לעלייה דרמתית בהוצאה המשפחתית בכלל הסעיפים (מלבד התקשורת, לאלה שכבר דאגו לנצל את הורדת המחירים בתחום זה). ובחישוב פשוט, די אם עליית המחירים תתבטא רק ב- 7% ביחס ל 2010, הרי שההוצאה החודשית של משפחה בת 4 נפשות אמורה להגיע לסך 14,440 שקל לערך.

 

כאשר מדובר בנטו של 14,440 שקל – הרי שבכל המשפחות בנות 4 נפשות בהן שני בני זוג עובדים, אמור כל אחד מהם להשתכר לפחות את השכר הממוצע במשק. במשפחות בהן מפרנס יחיד, עליו להשתכר שכר העולה על 17,000 שקל בחודש. אחרת, משפחות אלה תחיינה עמוק בתוך המינוסים ומצבם הכלכלי יורע.

 

כמובן, שנתונים אלה נסתרים מעין והדוח לשנת 2012 יפורסם רק ב 2014, אך במהלך שנים אלה משפחות רבות יחיו בקושי כלכלי ואף בעוני אע"פ שאיש אינו מחשיב אותן לעניות.

 

לעשות סדר בכנסות ובהוצאות

אז אם עד אתמול עוד הסתדרתם עם ההכנסה ואולי אף חסכתם מעט, הרי שבעוד כחודשיים אתם עלולים לגלות שהמשימה הופכת להיות יותר מורכבת ובכדי להימנע מהתדרדרות כלכלית, עלינו לפעול אחרת. ראשית, דאגו לעצמכם ורכזו את כל הנתונים הכלכליים החשובים לתכנון כלכלי נכון:

 

בסעיף ההכנסות - ממוצע ההכנסה אשר הופקדה לחשבון הבנק של שלושת החודשים האחרונים.

 

בסעיף ההוצאות - יש לבחון את ההוצאות במשך לפחות שלושת החודשים האחרונים ולהבחין בין הוצאות קבועות הכוללות שכירות, ארנונה (דו חודשי), גנים, חוגים, בית ספר. הוצאות קבועות הניתנות לשינוי כגון משכנתא , מזון, טאולטיקה וחומרי ניקוי, דלק, מים (דו חודשי), חשמל (דו חודשי), תקשורת, ביטוחים, חסכונות, ביגוד, בילויים והוצאות משתנות חד פעמיות כגון רכישות (מוצרי חשמל, ריהוט וכד').

 

כבר בשלב הבחינה תמצאו שחלק מההוצאות אינן ברורות לכם, זהו הזמן לברר ממה נובע סכום החיוב.

 

נתונים חשובים שיש לרכז:

 

• יתרות עו"ש בבנקים , כולל תנודתיות היתרות במהלך שלושת החודשים האחרונים.

 

• יתרות בחסכונות, כולל הריבית המתקבלת ותנאי ההצמדה .

 

• יתרות בקרנות התשלמות.

 

• יתרות בקופות גמל / פנסיה / ביטוח.

 

• סכומי ביטוח למקרה מוות, מחלה, אובדן כושר עבודה.

 

ייתכן והמשימה נראית לכם מורכבת מדי אך אין זה כך, כל המידע מצוי בהקלקת מקשים באתרי האינטרנט של הבנקים, חברות הביטוח (אפשר גם טלפונית או דרך סוכן הביטוח) וכד'.

 

ומה עושים עם כל המידע הזה ?

השלב הבא הוא להסכים לבצע בחינה של כל הוצאה ולשאוף להפחתת ההוצאה עד כמה שאפשר.

 

משכנתא - בקלות יחסית ניתן לבחון את הריבית האלטרנטיבית המוצעת מכלל הבנקים, ייתכן ותמצאו שניתן להוזיל את החזר המשכנתא בעשרות שקלים בחודש ואולי אף מאות. אם המשימה נראית מורכבת, תמיד ניתן להסתייע בחברות המתמתוות בכך ומוכנות לקבל את התשלום רק במקרה שיש הוזלה.

 

דלק - על החסכון בדלק נכתב לא מעט החל בנהיגה נכונה יותר וכלה בפול נוסעים. נוסיף על כך - תכנון ויעילות, שהרי לא מעט נסיעות נובעות מ"שכחתי לקנות" או מהקפצות לחוגים לחברים וכד'. בתכנון יומי נכון יהיה ניתן לחסוך ליטרים רבים של דלק.

 

סעיף "שכחתי" - רשימה מתעדכנת של החוסרים, במקום מרכזי שכל בני הבית יכולים לגשת ולציין בה את החוסרים שגילו. בסעיף ההקפצות לרכז את כל ההקפצות למסלול אחד מתכונן וכמובן שיש לשאוף לתורנות הקפצות עם חברים נוספים.

 

מזון, טאולטיקה, חומרי ניקוי - אם אתם לא זורקים כלום בבית ואתם יודעים בדיוק מה יש לכם במזווה, הארון והמקרר, הרי שסעיף זה מיותר לכם,

 

הגיע הזמן שתתחילו לבחון את הקניות שלכם, לא רק במחיר המוצר כי אם בצורך האמיתי שלכם. אין סיבה לקנות מוצרים הנזרקים לפח או עומדים במזווה/ארון תקופה ממושכת ללא דורש. וכאן חוזרים לרשימה - ערכו רשימת מלאי של כל המוצרים הקיימים בבית, בידקו מהם הצרכים האמיתיים שלכם וערכו את רשימת הקניות שלכם בהתבסס על המלאי הקיים והצרכים האמיתיים שלכם. וכן, לרשימה תתווסף רשימת החוסרים (המאושרים על ידכם) שציינו בני המשפחה האחרים.

 

תקשורת - אם אתם עדיין מצויים במסלול ישן, שנו מסלול במהרה ועברו למסלולים הזולים היום בעשרות אחוזים, אך שימו לב, מעבר לעובדה שאין זה הזמן לרכוש מוצר חדש כשאתם עושים בדיקה כלכלית, הרי שרכישת מכשיר חדש אגב הוזלת עלות השיחה, אינה הפחתת עלויות. יתרה מכך, סביר להניח שאת אותו מכשיר המוצע לכם בחברת הסלולאר תוכלו לרכוש בעשרות אחוזים זול יותר בחנות הקרובה.

 

כך, נוכל לעבור סעיף אחר סעיף ולמצא את דרכי ההוזלה שכל בר דעת יוכל למצא : בדיקת הצורך, סקר מחירים ומציאת דרכי צמצום השימוש. אולם, המשימה האמתית היא אינה הרשימה או מציאת דרכי החסכון, כי אם ההתמדה בביצוע.

 

אז למה קשה לנו להתמיד? האם הקושי, נובע מההרגלים שהפכו חלק ממארג החיים שלנו , כמו אותו מעשן המתקשה להפסיק לעשן למרות שברור לו שהעישון מזיק לבריאותו וגורר אותו להוצאה כלכלית משמעותית? אל לנו לוותר לעצמנו, עלינו למצא את הדרך להתמיד עד לשינוי ההרגלים שלנו ולמציאת דרך המלך למיתון ההוצאות העודפות.


פורסם לראשונה 16/09/2012 15:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדאי לדעת איזה מזון כבר יש לכם בבית
צילום: shutterstock
שלומית יהב
מומלצים