שתף קטע נבחר

כך התעלמה ארה"ב מהפשעים של רוסיה בפולין

מסמכים מסווגים שהותרו לפרסום חושפים כי וושינגטון הייתה מודעת בשלב מוקדם לטבח שביצעה מוסקבה ב-22 אלף קצינים פולנים ביער קאטין, אך בחרה להסתיר זאת. היסטוריון: עיכב את ההבנה של אופיו הרצחני של משטר סטלין

שבויי המלחמה האמריקנים שיגרו מסרים סודיים לוושינגטון ודיווחו על הזוועה ביער קאטין שבקצה המערבי של רוסיה. ב-1943 הם ראו שורות של גופות במצב ריקבון מתקדם ביער. הייתה זו הוכחה לכך שלא הנאצים הם שביצעו את ההרג, שכן הם כבשו את האזור זמן לא רב לפני כן. אולם וושינגטון שמרה על שתיקה, ככל הנראה כדי לא להרגיז את בעלת בריתה במלחמת העולם השנייה. ממסמכים מסווגים שהותרו לפרסום השבוע עולה כי ממשלת ארה"ב סייעה לטייח את חלקה של רוסיה בטבח 22 אלף קצינים פולנים ושבויי מלחמה אחרים ביער קאטין ובאתרים אחרים ב-1940.

 

ארה"ב בוחרת 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

קבר אחים ביער קאטין שפונה כמעט לחלוטין, 1952 (צילום: AP) (צילום: AP)
קבר אחים ביער קאטין שפונה כמעט לחלוטין, 1952(צילום: AP)

 

הפרשה הוזכרה שוב עם מותו של נשיא פולין לך קצ'ינסקי בהתרסקות מטוס לפני שנתיים. הוא היה בדרכו לסמולנסק, כדי להשתתף בטקס לציון 70 שנה לטבח יער קאטין, ונספה עם אשתו ועם בכירי ממשל נוספים. הארכיון הלאומי בארה"ב פרסם כאלף עמודים ששופכים אור על ההתרחשויות של אותה תקופה.

 

היסטוריונים אומרים כי הממצא הדרמטי ביותר עד כה הוא הקודים הסודיים ששיגרו השבויים האמריקנים, שעוזרים לבסס את הסברה שממשל הנשיא פרנקלין ד. רוזוולט ידע על הטבח בשלב מוקדם – ונמנע בכוונה מלהפנות אצבע מאשימה כלפי רוסיה. מוסקבה הודתה לבסוף בטבח ב-1990.

 

צ'רצ'יל, רוזוולט וסטלין בטהרן ב-1943 (צילום: AP) (צילום: AP)
צ'רצ'יל, רוזוולט וסטלין בטהרן ב-1943(צילום: AP)

 

המשטרה הסודית הסובייטית חיסלה 22 אלף פולנים בירי בראשיהם. מטרתם הייתה לחסל את האליטה הצבאית והאינטלקטואלית שהייתה עשויה להתנגד לשלטון הסובייטי. רובם היו קצינים שבחייהם האזרחים היו רופאים, עורכי דין, מורים ועוד.

 

ב-1943 ניסו הגרמנים להשתמש בטבח כדי לתקוע טריז בין המערב לרוסיה. הם לקחו שבויי מלחמה אמריקנים ובריטים לחזות בגופות הנרקבות במדי הקצינים של צבא פולין. קפטן דונלד סטוארט וליוטננט-קולונל ג'ון ואן ולייה ג'וניור נדהמו, ולמרות שלא רצו להודות בכך, הם הבינו כי האשמה נעוצה בבעלת הברית ממזרח.

 

לאחר המלחמה, הוקמה בארה"ב ועדת קונגרס לחקור את שהתרחש בקאטין וסטיוארט העיד בפניה. חברו אף כתב שני דו"חות בנושא, שאחד מהם נעלם בנסיבות מסתוריות. ב-1952 הוועדה קבעה שרוסיה אשמה וכינתה את ההרג "אחד הפשעים הבינלאומיים הברבריים ביותר בהיסטוריה". אך הבית הלבן שמר על שתיקה.

 

הגילוי הנוכחי חשוב כי הוא מוכיח שוושינגטון קיבלה מידע מהימן בשלב מוקדם, אך בחרה להתעלם ממנו לטובת הברית ההיסטורית עם יוזף סטלין. אחד המסמכים מראה כי שני השבויים מסרו גם את חוות דעתם ליחידה אמריקנית שתפקידה היה לחלץ מודיעין משבויי מלחמה ששוחררו. ממסמך אחר עולה כי ואן וילייה קיבל הוראה לא לדבר על המסרים ששיגר בנוגע לקאטין.

 

הרצוג מחזיק את תמונת אביו. "יש הבדל בין לא לדעת לבין לא לרצות לדעת" (צילום: AP) (צילום: AP)
הרצוג מחזיק את תמונת אביו. "יש הבדל בין לא לדעת לבין לא לרצות לדעת"(צילום: AP)

 

ההיסטוריון אלן פול, שכתב על הטבח, טען כי ההסתרה מצד האמריקנים מנעה הבנה מלאה בארה"ב של הטבע האמיתי של הסטליניזם. "הפולנים ידעו היטב לפני סוף המלחמה מה היו הכוונות האמיתיות של סטלין", אמר פול, "הסירוב של המערב להקשיב להם בסוגיית קאטין היה מכה שהריעה את מצבם".

 

פרנצ'יז'ק הרצוג, פולני-אמריקני בן 81 שאביו ודודו נרצחו בקאטין, ניסה בעבר לגרום לממשל הנשיא בוש האב להתנצל על ההסתרה. בהתכתבויות שניהל עם הבית הלבן נאמר לו שלארה"ב לא היו הוכחות מספקות מול טענותיהם של הרוסים. הרצוג היה מתוסכל. "יש הבדל גדול בין לא לדעת ולא לרצות לדעת", אמר, "אני מאמין שממשלת ארה"ב לא רצתה לדעת כי זה היה לא נוח עבורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קבר אחים ביער קאטין ב-1952
צילום: AP
מומלצים