שתף קטע נבחר
 

צחי בוקששתר: כך אוכלים נכון בארוחה המפסקת

בוקששתר מגייס את הדיאטן והתזונאי יאיר להב ומכין עימו ארוחה מפסקת משביעה ומגוונת. בתפריט: סלט חם עם אורז מלא, סינטה צרובה והכי כיף - ג'לי ליים וג'ינג'ר רענן

מי שדתי מתכונן ליום הנורא בכל הרצינות. כבר ראיתי אנשים דתיים מסתכלים בעצבנות בשעון ומדליקים סיגריה בסיגריה כדי לצייד את הגוף במלאי של ניקוטין לקראת החג, כמו שחילוניים אדוקים במיוחד מצטיידים במלאי של שבעה עשר כותריDVD ומזון לחודשיים כאילו מדובר במצור ממושך ולא ביממה אחת. והארוחה המפסקת, איזה חרדות מעומק הגן היהודי היא מציפה! כולנו ממלאים את הבטן כאילו לא נפגוש אוכל יותר לעולם, ובעניין הזה אין שום הבדל בין מי שמתכוון לצום באדיקות למי שהרגע חזר מספריית הסרטים והפיצוצייה עם שקיות עצומות.

  

עוד בערוץ האוכל:

 

ממה אנחנו מפחדים? שאלה טובה. בסך הכל, צום זה דבר בריא מאד, שמזכך את הגוף כמו את הנפש. אנשים שיודעים מה טוב בשבילם, יצומו צומות באורכים משתנים מעת לעת. כך הם נותנים לאיברים הפנימיים שלהם לנוח, למעיים ולמוח להתנקות.

 

הבעיה היחידה עם צום יום כיפור, כלומר מה שהופך צום דתי לקשה כל כך מול צום בריאותי, זה שלא שותים מים. קשה לפה, קשה לכל הגוף וגם גורם לריח רע מהפה. וכאן, אכילה כבדה רק גורמת ליותר צמא וגוזלת מאיתנו אנרגיה. מה גם, שעוד לפני הארוחה המפסקת אנחנו לא באמת רעבים ולמעשה עוד סוחבים עלינו לפחות 32 גרמים מיותרים מראש השנה.

 

שתו כמה שיותר מהם לפני הצום. מים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שתו כמה שיותר מהם לפני הצום. מים(צילום: shutterstock)

 

למי שחושב לצום ביום כיפור אבל מתלבט – צום של מים בלבד הוא התשובה האידיאלית. למי שצם ברצינות, כמו שצמים, אבל רוצה להגביל את הציווי "ועיניתם לנפשותיכם" לתחום הסביר, אני מציע להתחיל לשתות, במתינות אך בהתמדה, כוס מים מדי עשר דקות החל משעתיים לפני הארוחה המפסקת. כך גם קיים סיכוי קטן שלא נאכל יותר מדי.

 

אז בואו נחשוב מה צריך: אנחנו מחפשים אחר תזונה שלא תכביד עלינו, אבל תתעכל לאט ותשמור עלינו לא רעבים מדי זמן ארוך ככל האפשר. לא סוכרים שיקפיצו לנו את האנרגיה ויצנחו לתשוקה למתוק אחרי שעתיים, אלא פחמימות מלאות ובשר או גבינה. צמחונים יכולים לאכול מה שבא להם, אבל רק קטניות יתנו להם את האפקט הזה של שובע לטווח ארוך.

 

אליה וקוץ בה, אכילה מאסיבית של קטניות עלולה לגרום לבעיות אחרות בזמן תפילת כל נדרי. אוכל שמן וג'לטיני ישביע לטווח ארוך אבל ייתן תחושה כבדה. מי ששואל מהו אוכל שמן וג'לטיני צריך לטעום דחוף מרק רגל טוב במסעדה תימנית. מי שרוצה להיות קליל אך שבע, יאכל בשר רזה עם הרבה ירקות.

 

משתלבים טוב בארוחה שלפני הצום. ירקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משתלבים טוב בארוחה שלפני הצום. ירקות(צילום: shutterstock)

 

אני לא הייתי צריך ללכת רחוק כדי למצוא לי ארוחה מפסקת מושלמת, תפריט הבריאות שהדיאטן הקליני יאיר להב רקח עבורנו ב-black מושלם למטרה זו. מכיוון שהמסעדות סגורות בערב החג, אין ברירה אלא להכין לבד. ייאמר לזכותי כי בחרתי מנות שנראות עתירות עבודה, אבל בעצם משאירות הרבה זמן לטיפול באופניים.

 

סנטה סינטה

מנה ראשונה קלה לאכילה ואיטית לעיכול. מגרעתה? צריך להכינה לפחות יומיים מראש. היתרון? טעים מאד ונשמר גם לארוחה "המתחלת". מגישים עם טוסטונים של לחם מקמח מלא קלוי ומוברש בטיפונת שמן זית.

 

המרכיבים ל-8 מנות:

1.2 ק"ג בשר סינטה רזה

1 ק"ג מלח שולחני

500 גרם סוכר לבן

4 כפות פלפל שחור גרוס

2 כפות גרגרי כמון שלמים

1/4 כוס שמן זית

5 כפות גרגרי כוסברה שלמים

לעיטור: מעט סלט עלים בשמן זית ולימון

 

סנטה סינטה (צילום: יורם אשהיים) (צילום: יורם אשהיים)
סנטה סינטה(צילום: יורם אשהיים)

 

אופן ההכנה:
  1. מנקים את הבשר מכל שומן נראה. מערבבים בקערה את המלח, הסוכר, הפלפל השחור והכמון. פורסים יריעה של ניילון נצמד ומפזרים עליה שכבה עבה, יותר מ-2 סנטימטר, של התערובת. מניחים עליה את הבשר ומכסים. סוגרים את הניילון הנצמד ועוטפים היטב. שמים בקופסא בגודל תואם צלחות או רשת להגביה מהנוזלים ומניחים במקרר, בחלק האחורי והקר יותר, למשך יומיים.
  2. מוציאים את הבשר. ביומיים שעברו הבשר "התבשל" – ונהיה עם מרקם כמו של נקניק. צבעו עדיין אדום. למי שזה מפריע לראות בשר אדום, ניתן להפוך ולהשאיר עוד יממה במקרר, אז הבשר יהיה חום יותר אבל מעט מלוח מדי.
  3. מנקים את הבשר בידיים מהמלח, לא שוטפים במים. מורחים בשמן זית, בעזרת הידיים, מסביב. את הכוסברה קוצצים גס במערוך, מעבד מזון והכי טוב – מטחנת תבלינים. בוזקים על הבשר ומהדקים. מחזירים למקרר.
  4. להגשה, פורסים את הסינטה דק ככל האפשר, אני מעדיף להתחנף לקצב שלי שייפרוס לי במכונה. מסדרים על צלחות הגשה נאות ומניחים ירק לקישוט במרכז הצלחת.

 

אורז מלא

 

המרכיבים:

1/2 ק"ג אורז מלא עגול

3 כוסות מים רותחים

1/2 כפית מלח

 

אפשר גם להוסיף מעט גזר מגורר. אורז מלא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפשר גם להוסיף מעט גזר מגורר. אורז מלא(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:
  1. משרים את האורז לפחות שעתיים בכמות מים גדולה ומסננים, מרתיחים עם המים ועם המלח, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על אש קטנה 40 דקות מרתיחה.
  2. למי שרוצה להגיש כך, מוסיפים 2 כפות שמן זית, כף סויה ואפילו כפית מיץ לימון ומערבבים.

 

סלט אורז מלא ועדשים

סלט נפלא – אבל רק מאורז מלא. הסלט הזה במיטבו רק כשהאורז עדיין לא היה במקרר, ואן כן – רצוי לחמם אותו לחום החדר באידוי.

 

המרכיבים ל-4 מנות:

200 גרם עדשים ירוקות מבושלות, רצוי מעדשים מונבטות

400 גרם אורז מלא מבושל במים

כפית ג'ינג'ר טרי מגורר

2 כפות רוטב סויה

200 גרם עגבניות שרי חצויות

פלפל אדום ופלפל צהוב חתוכים לרצועות

2 גזרים מגוררים

חופן עלי נענע

2 כפות מיץ לימון

6 כפות שמן זית כתית מעולה

ורק למי שרוצה מעט מלח

 

אופן ההכנה: מערבבים ומגישים. זהו.

 

סרג'נט פפר

מנה נועזת וחצופה של בשר בגריל או במחבת. נהדר מאנטריקוט – אבל ליום כיפור עדיף סינטה (הבשר של הרוסטביף).

 

את הבשר פורסים לסטייקים עבים, בעובי 3 ס"מ בערך – ואת הסטייקים לקורות ברוחב 3 ס"מ. את תערובת התיבול מודדים כמו קוקטייל – בכוסית או כלי קטן, העיקר שהיחס נשמר.

 

המרכיבים ל-4 מנות:

1 ק"ג סינטה או אנטריקוט נקי

 

לתערובת התיבול:

1 שום גבישי

1 גרגרי כוסברה

1 מלח גס

2 פלפל שחור גרוס דק

 

לסלט החם:

1 פלפל אדום

1 פלפל צהוב

1 בצל סגול

1 גזר

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/3 כפית שום כתוש

2 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:
  1. את הכוסברה גורסים גס במטחנת תבלינים או עם מערוך. מערבבים את התבלינים ומניחים בצלחת. חותכים את הבשר לקורות, מגלגלים בתבלינים ומניחים על הגריל. לעדיני הנפש מומלץ לטבול רק צד או שניים של הבשר בתערובת. הופכים אחרי כמה דקות.
  2. חותכים לרצועות דקות את הירקות לסלט ומקפיצים במחבת חמה. רק כשהירקות מתחילים להיחרך מוסיפים שמן, שום ופטרוזיליה. מקפיצים עוד מעט ומעבירים לצלחות.
  3. מניחים את הבשר המוכן על סלט הפלפלים. יפה לפרוס אותו דק, אבל אז חשוב להמתין 3 – 4 דקות לפני שפורסים.

 

ג'לי ליים וג'ינג'ר מרענן

זה כיף ופשוט מאד להכין ג'לי טבעי, כולם אוהבים את זה ויש הטוענים כי זה בריא מאד וגם מרפד את הבטן ומעניק תחושה של שובע. אחרי שמבינים את העיקרון, זה הכי קל. הליים בשיאו עכשיו – אבל כמובן שעם לימון יצא נהדר באותה מידה.

 

המרכיבים ל-6-8 מנות:

2 כוסות מים

1.25 כוסות סוכר

4 פרוסות ג'ינג'ר טרי

או 4 קוביות ג'ינג'ר מסוכר

1/2 כוס מיץ ליים

1/2 כפית גרידת קליפת ליים

8 עלי ג'לטין (56 גרם)

 

רענן. ג'לי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
רענן. ג'לי(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. שמים בסיר את המים והסוכר עם הג'ינג'ר, מביאים לרתיחה, מבשלים עד שהסוכר נמס לגמרי ומכבים את האש. מוציאים את הג'ינג'ר ומוסיפים גרידת קליפת ליים. משרים את עלי הג'לטין במים קרים, כשהם רכים מוסיפים אותם לסירופ ומערבבים מעט בכף.
  2. מוסיפים את מיץ הליים מערבבים ויוצקים לבניות או ישר לכוסות הגשה. מצננים שלוש שעות במקרר. להגשה טובלים לרגע והופכים לצלחת או מגישים בכוס זכוכית אליה יצקנו את הג'לי מראש, כך אני אישית מעדיף.
  3. למתקדמים – מכינים ג'לי נוסף, מפירות יער למשל, קוצצים בסכין ומפזרים מסביב לג'לי השקוף-צהבהב שלנו.

 

  • צחי בוקששתר הוא שף ובעלים של רשת BLACK

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יורם אשהיים
סנטה סינטה
צילום: יורם אשהיים
צילום: יורם אשהיים
צמד חמד. צחי בוקששתר ויאיר להב
צילום: יורם אשהיים
מומלצים