שתף קטע נבחר
 

השוק החופשי עולה לכם ביוקר

המבקר השכיל להבין את הגיונו המעוות של השוק החופשי, המאפשר תיאום מחירים ועלייה לא-מרוסנת ביוקר המחיה. האם גם הממשלה תשכיל להבין שתחרות אינה חזות הכול?

דו"ח מבקר המדינה לא יביא נחת לנתניהו. הוא מהווה כתב אישום חמור נגד מדיניותו הכלכלית. המבקר משתמש במילים קשות ומדבר על "הפקרות" המאפיינת את התנהלותם של משרדי הממשלה השונים. העלייה התלולה ביוקר המחיה משולה בעיניו להפקרה בוטה של הביטחון התזונתי של האזרחים. הוא אינו חוסך את שבט לשונו מהיצרנים, שאותם הוא מאשים בחמדנות יתר. הרצון להגדיל עד בלי די את מתח הרווחים שלהם מעביר אתם על דעתם. הם העלו את מחירי המוצרים שלהם, הוא קובע, באופן הגובל ב"השתוללות פראית".

 

הדו"ח גם לא יביא נחת לחברי ועדת טרכטנברג שפעלו במצוות אדונם שהגדיר היטב-היטב את המנעד בו הם יכולים לנוע. למעשה הוא מהווה גינוי רועם לחברי הוועדה על כך שהתמסרו בקלות לנתניהו וניסחו את המלצותיהם על פי מידותיו. כזכור, במענה למחאתו של הציבור על העלייה התלולה ביוקר המחיה, המליצו חברי הוועדה על הגברת התחרותיות, הורדת מכסים, פתיחת השוק ליבוא של מוצרים ועידוד כניסתם לתוכו של ספקים חדשים.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

מיומנו של גנן מובטל / דידי הורן

תקיפת איראן - ומה יגידו השכנים? / יואל גוז'נסקי

  

והנה בא דו"ח המבקר וכפר בעיקר. אין בכוחה של התחרות, כתב המבקר, לרסן את העלייה הבלתי מרוסנת ביוקר המחיה. יש להחזיר, מוסיף המבקר, את הפיקוח על המחירים של מוצרים הכלולים בסל הצריכה הבסיסי. בקיצור, בניגוד להיגיון המנחה את התנהלותה של הממשלה, הדו"ח קורא למעורבות מוגברת שלה בוויסות השוק. המבקר השכיל להבין את הגיונו המעוות של השוק החופשי. הוא מבין שכניסתם של גורמים חדשים לאספקתם של מוצרים כלשהם אינה מחייבת בהכרח ירידה במחירים שלהם. לעיתים רבות מדי לומדים ספקי המוצרים לתאם ביניהם את מחיריהם של המוצרים וגם להעלות אותם, בתיאום מראש כמובן.

 

משרדי הממשלה, מאשים המבקר, ראו הכל ולא נקפו אצבע כדי לרסן את היצרנים. הם ראו כיצד המחירים הולכים ומאמירים, כיצד רווחיהם של היצרנים הולכים ונוסקים, ולא עשו דבר. הם איפשרו ליד הנעלמה, שאמורה הייתה ליצור איזון שפוי בין היצע לבין ביקוש, לפגוע בביטחון התזונתי של האזרחים ולא עשו כל מאמץ לכופף אותה.

 

הממשלה מעלה בתפקידה 

על פניו, המבקר קורא לתקן את המעוות באמצעות יצירת תנאי רקע הכרחיים הדרושים לתחרות. הוא קובע כי משרדי הממשלה הסירו את הפיקוח על המוצרים בלי להבטיח תחילה שיתקיימו תנאי תחרות ראויים. המבקר אינו מסיק שתחרות היא הפיתרון הראוי. הוא תובע להגדיר את סל המוצרים הדרוש לשם ביטחונם התזונתי של האזרחים וליצור מנגנוני פיקוח יעילים על מוצרים אלה. זה הצעד הדרוש, לשיטתו של המבקר, כדי להתמודד בהצלחה בעלייה התלולה ביוקר המחיה.

 

צודק המבקר. זהו צעד חשוב והכרחי. אך לבעיית יוקר המחיה סיבות נוספות. יוקר המחיה הוא גם תוצאה של ירידה ניכרת בשכר הריאלי של השכירים בישראל בעשור האחרון, ומאידך, של עלייה בחלקו של הציבור במימון השירותים החברתיים שלהם הוא נדרש. זו תוצאה של ירידה דרסטית בהוצאה הציבורית לשירותי בריאות, דיור, חינוך ותרבות. לכן כדי לרסן את יוקר המחיה נדרשים צעדים משלימים. לצד פיקוח יעיל על מחיריהם של מוצרי היסוד, יש להבטיח עלייה בשכר הריאלי של השכירים וגידול ניכר בהוצאות האזרחיות של הממשלה.

 

טוב תעשה ממשלת ישראל אם היא תלמד היטב את פרטי הדו"ח החמור המונח לפתחה. עד כה היא ניסתה להוליך שולל את הציבור. היא ביקשה לתת מזור לעלייה התלולה ביוקר המחיה באמצעות רקיחתה של תרופה שאינה אלא המקור למחלה. בעוד הדבר שהתבקש לעשותו היה ריסונו של השוק באמצעות התערבות ממשלתית, הממשלה דווקא הקטינה את מעורבותה ותרמה בכך להחמרת המחלה.

 

דו"ח המבקר, שנכתב בידי נציגיה הרשמיים של הממלכה, מציב בפני הממשלה תמרור אדום. הוא אינו דו"ח מטעם ואינו מחפש לרצות את שלוחיו. זהו דו"ח חריף ונוקב שנכתב ללא משוא פנים. הוא קובע כי הממשלה מעלה בתפקידה. האם גם עתה היא תרהיב עוז בנפשה ותתמיד בדרכה הרעה?

 

פרופ' יוסי יונה, אוניברסיטת בן גוריון ומכון ון ליר בירושלים.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחירים מאמירים. ארכיון
צילום: דודו אזולאי
מומלצים