שתף קטע נבחר

עתירה: שיטת מימון שירותי הרווחה מפלה ערבים

עתירה לבג"ץ מאירה את הכשל המובנה, כהגדרתה, בשיטת המימון התואם של משרד הרווחה, לפיה רשויות חייבות לממן רבע מתקציב השירותים. "היא לא רק מנציחה פערים קיימים בין יישובים חזקים לחלשים, ערביים ליהודיים, אלא מגדילה אותם"

שיטת התקצוב של שירותי הרווחה ברשויות המקומיות מפלה בין יישובים ערביים ויהודיים, כך טוענים המרכז הרפורמי לדת ומדינה ופורום מנהלי המחלקות לשירותים חברתיים בקרב האוכלוסייה הערבית, במסגרת עתירה שהוגשה הבוקר (יום ד') לבג"ץ. כחלופה, דורשים העותרים להנהיג שיטה חדשה שלוקחת בחשבון את חוסנם החברתי-כלכלי של היישובים.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

מרבית שירותי הרווחה בישראל מסופקים לציבור באמצעות המחלקות לשירותים חברתיים (לשכות הרווחה) ברשויות המקומיות. אלו - כמו גם העובדים בהן - מתוקצבות בשיטת מימון תואם (Matching), שלפיה על הרשויות לממן 25% מעלות שירותי הרווחה בתחומן והיתר - 75%, ממומן על ידי משרד הרווחה. השתתפות הרשות בתקצוב מהווה תנאי לקבלת יתרת התקציב.

 

בכפוף לכך, טוענים בארגונים החברתיים כי שיטת התקצוב הנוכחית יוצרת הלכה למעשה אפליה בין רשויות ערביות ליהודיות, ופוגעת ביכולתן של הראשונות לספק שירותי רווחה הולמים וראויים לתושביהן.

 

"מכיוון שרוב הרשויות הערביות נמצאות בתחתית מדד החוסן החברתי-כלכלי, ומתנהלות עם חשב מלווה, אין להן יכולת לממן 25% מתקציב הרווחה. לכן התקצוב שרשויות אלו מקבלות ממשרד הרווחה נותר חלקי בלבד", אמר אמיל סמעאן, יו"ר פורום מנהלי מחלקות רווחה בקרב האוכלוסייה הערבית.

 

סמעאן הזהיר מקריסה כללית שתתרחש אם לא יהיה שינוי בשיטה, והדגיש כי "בשלוש השנים האחרונות מספר

הפונים ללשכות הרווחה במגזר הערבי הוכפל והמענה לא קיים".

 

עו"ד רות כרמי מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה אמרה ל-ynet כי שיטת התקצוב הקיימת לא רק מנציחה פערים קיימים בין יישובים חזקים לחלשים, ערביים ליהודיים, אלא אף מגדילה אותם. "על פי השיטה הנוכחית, מצבה הכלכלי של הרשות משליך באופן ישיר על יכולתה לספק שירותי רווחה הולמים לתושביה", הבהירה. "השיטה פוגעת ביכולת הרשויות החלשות לאייש תקני עובדים סוציאליים, ומצב הדברים מידרדר עוד יותר בסוף השנה, כשמשרד הרווחה מעביר תקציב נוסף לרשויות חזקות שהעבירו תשלום מלא".

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "מדיניות המשרד הינה להביא לסגירת פערים באופן משמעותי במערכת שירותי הרווחה בין המגזר היהודי למגזר הלא-יהודי. לאור זאת, קיימת מגמה של גידול בשיעור התקציב המוקצה לרשויות במגזר הערבי:

 

במשרד הוסיפו כי "מבדיקה מקיפה שערכו עולה כי במרבית הסעיפים שנבדקו ישנה עליה בשיעור התקציב המוקצה לרשויות במגזר הערבי. כלומר, גם במקומות בהם היו פערים, ישנה מגמה ברורה של צימצומם. בנוסף, במטרה לתת מענה להבדלים התרבותיים בין רשויות המשפיעים על ניצול התקציב, מקדם משרד הרווחה תוכניות רבות אשר נועדו להביא לצמצום הפערים". 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה. "הפערים רק גדלים"
צילום: גיל יוחנן
אמיל סמעאן
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים