שתף קטע נבחר

חופש דת? רק לרבע מאוכלוסיית העולם

ממחקר אמריקני עולה כי שלושה רבעים מאוכלוסיית העולם חיים במדינות שבהן חופש הדת שלהן מוגבל. הסובלים הגדולים - נוצרים ומוסלמים. ואיפה דורגה ישראל?

מגבלות משפטיות ולחצים חברתיים הביאו לכך ששלושה רבעים מאוכלוסיית העולם חיים במדינות שבהן חופש הדת שלהם מוגבל. כך עולה ממחקר חדש שפורסם אתמול (יום ה') על הפורום לענייני דת וציבוריות של מכון המחקר פיו (Pew). על פי המחקר, הנצרות והאיסלאם, הדתות הגדולות בעולם, הן הסובלות הגדולות מהתנכלויות של ממשלות, ארגונים ופרטים.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הכתבות של CNN ו-ynet

 

עוד חדשות מהעולם :

הפגנות מוסלמים: מ'מוות לצרפת' ועד מקדונלד'ס

איראן לא משקיעה: "פחד ממלחמה, הכול יאבד"

האוקראיניות ילמדו את הצרפתיות להפגין בעירום

 

המחקר בדק את היחס לדתות מאמצע 2009 עד אמצע 2010, ומצא כי הסייגים על חופש דתי התרחבו בכל העולם, מהאיסור השווייצרי על מינארטים (מגדלי מסגדים) ועד תקיפות של כנסיות בידי איסלאמיסטים במצרים.

 

הלוויה של קופטים שנהרגו בעימותים עם מוסלמים במצרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלוויה של קופטים שנהרגו בעימותים עם מוסלמים במצרים(צילום: AFP)

 

על פי המחקר, נוצרים היו נתונים להטרדות על ידי ממשלות וקבוצות חברתיות ב-111 מדינות בעולם, מוסלמים סבלו באופן דומה ב-90 מדינות ויהודים ב-68.

 

הדו"ח מציג שתי טבלאות: אחת מונה את המדינות שבהן המגבלות הממשלתיות הרבות ביותר והשנייה מדרגת את המדינות שבהן רבה העוינות החברתית סביב נושאים דתיים. ישראל מדורגת במקום השביעי בטבלה זו, לאחר פקיסטן, הודו, עיראק, סרי לנקה, בנגלדש וסומליה. בראש טבלת המגבלות הממשלתיות ניצבות מצרים, אינדונזיה, האיים המלדיביים, סעודיה, אפגניסטן ואיראן.

 

אך גם באמריקות ובאפריקה השחורה נמצאה עלייה בהגבלות דתיות, אף שבעבר נמצא שמגמה זו נמצאת בירידה. ארה"ב, שנחשבה בעבר לבעלת "רמה נמוכה" של הגבלה, הועלתה ל"רמה בינונית". זאת, בעקבות עלייה בשלילת אישורים לבניית מבני דת, מקרים של מניעת חופש פולחן מאסירים ומתקפות על רקע דתי.

 

הדו"ח מציין "נסיקה במתקפות טרור הקשורות לדת", הכוללות רצח 12 חיילים בבסיס פורט הוד שבטקסס, סיכול פיגוע "תחתוני הנפץ", והניסיון הכושל לפיגוע תופת בטיימס סקוור בניו יורק.

 

הממשלה משפיעה

"מאחר שחלק מהמדינות המגבילות ביותר הן גם בעלות אוכלוסייה רבה, יוצא כי כשלושת רבעי אוכלוסיית העולם, המונה כשבעה מיליארד בני אדם, חיה במדינות שבהן מידה גבוהה של הגבלה ממשלתית על דת או עוינות חברתית שמערבת ענייני דת. זו עלייה ביחס לשנה שעברה, אז נמדדו 70 אחוזים", נכתב בדו"ח.

 

המחקר מצא קשר בין מגבלות שהטילו ממשלות על חופש הפולחן של דתות מסוימות לבין העוינות החברתית כלפי מאמיניהם, במיוחד כאשר המדיניות הרשמית העדיפה דת מסוימת על פני רעותה. "פעולות עוינות הקשורות לדת אירעו פחות במדינות שממשלותיהן לא מאיימות או פועלות נגד קבוצות דתיות, וחוקים מגינים על חירויות הדת".

 

מכון פיו, מוסד מחקר אמריקני שעוסק בנושאי חברה, אמר כי המחקר נועד לספק בדיקה בהירה של מגבלות ברחבי העולם אבל לא שואף להעריך אותן או לנתח את הסיבות להן.

פורסם לראשונה 20/09/2012 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת נוצרים בפקיסטן
צילום: gettyimages
מומלצים