שתף קטע נבחר

סבא"א: איראן הפכה אורניום מועשר לאבקה

צעד מעודד או עוד קניית זמן? דו"ח של הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית קובע כי איראן הפכה עשרות ק"ג של אורניום מועשר לאבקה שמשמשת לכור המחקר. לטענת טהרן, לא ניתן להשתמש בחומר לנשק גרעיני. יש מומחים החולקים על כך

בניסיון להפיג את החשש העולמי מפני תוכנית הגרעין שלה, ועל רקע הכוונה להחריף את הסנקציות עליה, המירה איראן אורניום מועשר לאבקה שנועדה לכור למחקר רפואי. כך עולה מדו"ח של סוכנות האו"ם הבינלאומי לאנרגיה אטומית (סבא"א) שפורסם אמש (שבת) ומדברי מומחים שאומרים שקשה לעבד את האבקה כך שניתן יהיה להמשיך ולהעשיר את האורניום לצורכי נשק.

 

 

הכור למים כבדים באראק (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הכור למים כבדים באראק(צילום: gettyimages)

 

הדו"ח, שנכתב בסוף אוגוסט, מעלה את האפשרות שטהרן מנסה להפגין רצון טוב כדי לחדש את המו"מ עם המעצמות על תוכנית הגרעין שלה. חבר פרלמנט איראני בולט, חוסיין נקאבי, אמר שארצו נוקטת "צעד רציני וקונקרטי לבניית אמון" בכך שהיא ממירה חלק מהאורניום המועשר לרמה של 20 אחוזים לאבקת אורניום מסוג U3O8, מעין "עוגה צהובה". לדבריו, הצעד יאיץ את השיחות בין איראן למעצמות ויקדם פתרון דיפלומטי למצב.

 

העשרת האורניום לרמה של 20 אחוזים על ידי איראן היא אחד מסלעי המחלוקת בינה לבין המעצמות, שמבקשות למנוע ממנה פיתוח נשק גרעיני. אורניום מועשר ברמה של 20 אחוזים יכול לשמש מקפצה שתוביל את איראן לאורניום מועשר ברמה גבוהה, כזו שדרושה לנשק גרעיני, במהירות גבוהה יותר מאשר האורניום המועשר ברמה של 3.5 אחוזים, המשמש את הכור הגרעיני לצורכי אנרגיה הפועל במדינה.

 

טהרן טוענת כי היא זקוקה לאורניום המועשר לרמה של 20 אחוזים לכור המחקר הרפואי שלה, המשמש לייצור איזוטופים לטיפול בסרטן. ארה"ב ובעלות בריתה מבקשות למנוע מאיראן להעשיר אורניום ברמה זו, אך האיראנים הצהירו כי לא יוותרו על ההעשרה.

 

הדו"ח קבע כי עד אמצע אוגוסט, הכינה איראן אבקה מ-71.25 קילוגרמים של אורניום מועשר, מתוך 190 הקילוגרמים של אורניום מועשר ברמה של 20 אחוזים שהיא מחזיקה.

 

 

"מעודד במקצת"

מומחים הסבירו כי האבקה אינה חומר שניתן להשתמש בו לייצור פצצה. מדען גרעין איראני, רזול סדיקי בונבי מאוניברסיטת שריף לטכנולוגיה בטהרן, הסביר כי האבקה משמשת כדלק לכור, אבל מסובך ומסוכן להפוך אותה לגז שבו מטפלות סרכזות ההעשרה (צנטריפוגות). חשוב מכך, הוא טוען שלאיראן כלל אין את הידע הטכנולוגי כדי לנסות לעשות זאת.

 

אבל מדענים אמריקנים חולקים על כך. לדברי מרק פיצפטריק, מנהל התוכנית למניעת הפצת נשק גרעיני במכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים, המדענים האיראנים יודעים כיצד להפוך את האבקה לגז. "לא יידרש זמן רב כדי להתחיל בתהליך", אמר. עם זאת, הוא כינה את ההודעה על הפיכת האורניום לאבקה "מעודדת במקצת" כי היא "נוטה לאשר שיש מטרה אזרחית בהעשרת אורניום לרמה זאת".

 

אולם גם עם האבקה ייתכן שלאיראן יש די הרבה אורניום מועשר. סגן מזכ"ל סבא"א לשעבר,

אוּלי היינונן, העריך כי איראן עדיין מפיקה כ-15 קילוגרמים של אורניום מועשר לרמה של 20 אחוזים מדי חודש. הכמות עלולה לעלות ל-20 קילוגרמים בחודש, אם איראן תרחיב את ההעשרה במתקן התת-קרקעי בפורדו.

 

שר ההגנה האמריקני לאון פאנטה התייחס היום במסיבת עיתונאים עם מקבילו מפרו לאיראן ואמר כי הקהילה הבינלאומית מוכנה להטיל סנקציות נוספות על טהרן. הוא טען כי הסנקציות גובות מחיר כבד מכלכלת הרפובליקה האסלאמית. לדבריו, על איראן להיכנס למו"מ רציני עם המעצמות, ואם לא תעשה זאת, "אל תטעו, הקהילה הבינלאומית תמשיך להטיל עוד סנקציות".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 06/10/2012 23:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד והסרכזות בנתנז
צילום: AP
פאנטה. "אל תטעו, הקהילה הבינלאומית תמשיך להטיל עוד סנקציות"
צילום: AP
מומלצים