שתף קטע נבחר

מרון ארד עד גיא חבר. 5 נעדרי צה"ל הנותרים

עם הזיהוי הוודאי של שרידי גופת החייל מג'די חלבי ירד לחמישה מספר נעדרי צה"ל שגורלם עדיין לא ידוע - זכריה באומל, יהודה כץ וצבי פלדמן, נעדרי קרב סולטן יעקב, הנווט רון ארד וגיא חבר שיצא ב-1997 מבסיס בגולן ונעלם. אמו משוכנעת שהוא מוחזק בסוריה

לאחר יותר משבע שנים של חוסר ודאות נמצאו עצמותיו של טוראי מג'די חלבי. בכך מספר הנעדרים בקרב חיילי צה"ל ירד לחמישה: זכריה באומל, יהודה כץ וצבי פלדמן, שנעדרים מאז קרב סולטן יעקב במלחמת לבנון הראשונה ב-1982; רון ארד, שנפל בשבי ארגון "אמל" בלבנון ב-1986 וגיא חבר שנעדר מאז אוגוסט 1997.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

 

גיא חבר, חייל מחיל התותחנים, נעלם ברמת הגולן ב-17 באוגוסט 1997. הוא נראה לאחרונה בבסיסו בשעה 9:30 ומאז לא נודע מה עלה בגורלו. הוא לבש מדי צה"ל, דיסקית, תעודת שבוי וצרור מפתחות ונשא נשק מסוג גליל ארוך. מאז היעדרותו נעשו מאמצים בכמה מישורים על מנת לאתרו. משפחתו וגורמי צבא נפגשו עם גורמי ביטחון ודיפלומטיה בארץ וברחבי העולם, הצלב האדום ואנשי האו"ם.

 

אמו רינה מאמינה כי הוא חי ומוחזק בסוריה. בחודש פברואר 2007 הודיע ארגון גרילה סורי שהוקם שנה לפני כן, "ועדות ההתנגדות לשחרור רמת הגולן", כי חבר נמצא בידו. באפריל 2011 ערכה האם בגרמניה סבב פגישות עם בכירים בשירותים החשאיים ועם נציגים מהבונדסטאג. "נדהמתי לגלות שגיא אף פעם לא הוזכר בפניהם", אמרה. "זה נורא שמדברים איתם על נעדרים אחרים, ולא על גיא".

 

רינה חבר לצד תמונת בנה (צילום: רענן בן-צור) (צילום: רענן בן-צור)
רינה חבר לצד תמונת בנה(צילום: רענן בן-צור)

 

לגרמניה יצאה רינה ביחד עם רב-סרן סיגל מימון, קצינת הנפגעים של חיל התותחנים שבו שירת גיא. לדבריה, הגורמים בגרמניה הבטיחו לעזור בחיפושים אחרי בנה, ולא שללו את האפשרות שהוא עשוי להימצא בסוריה.

 

סיפורו של רון ארד הפך לפצע פתוח בחברה הישראלית. ב-16 באוקטובר 1986, תוך כדי תקיפת יעדי מחבלים מדרום לצידון, נפגע מטוס הפנטום של סרן רון ארד כתוצאה מתקלה טכנית. הוא והטייס נטשו את המטוס בשטח לבנון. מסוק שנשלח לאזור חילץ בקושי רב את טייס הפנטום (כאשר זה נתלה על מגלשי המסוק), אולם ארד נלכד בידי ארגון "אמל" השיעי ונלקח בשבי. לאחר נפילתו בשבי הועלה ארד לדרגת רב סרן.

 

רון ארד בתמונה שצולמה בשבי ()
רון ארד בתמונה שצולמה בשבי

 

בשנתיים הראשונות נשמר הקשר עם הנווט השבוי. מכתבים ותמונות שלו הגיעו לישראל, ובאמצעות מתווכים אירופאים נוהל משא ומתן על שחרורו. לאחר כשנתיים וחצי הועבר רון, ככל הנראה, לידי ארגון חיזבאללה, ומאז לא נוצר עמו קשר.

 

ב-10 וב-11 בחודש יוני 1982, ביום השישי של מלחמת לבנון הראשונה, התחולל קרב סולטן יעקב בין כוחות צבא סוריים לכוחות ישראליים. בסיום הקרב נמנו עשרים הרוגים מחיילי צה"ל, עשרות פצועים ושישה נעדרים. גורל שלושה מתוך אותם שישה נעדרים לא נודע.

 

נעדי קרב סולטן יעקב: צבי פלדמן, יהודה כץ וזכריה באומל (צילום: רפרודוקציה) (צילום: רפרודוקציה)
נעדי קרב סולטן יעקב: צבי פלדמן, יהודה כץ וזכריה באומל(צילום: רפרודוקציה)

 

בתום הקרב נותרו שמונה טנקים ישראליים בידי הסורים ושישה לוחמים הוכרזו כנעדרים. גורל שלושה מהם התברר לאחר מכן: אחד מהם נהרג במהלך הקרב,

נקבר בסוריה וגופתו הוחזרה לישראל בתום המלחמה. השני (אריק ליברמן) נפל בשבי הסורי ושוחרר כעבור שנתיים. ואילו השלישי (חזי שי) נפל בשבי ארגון הטרור של אחמד ג'יבריל, ושוחרר שלוש שנים לאחר מכן במסגרת עסקת ג'יבריל.

 

למרות מאמצי מערכת הביטחון, גורל שלושת הנעדרים הנוספים - יהודה כץ, צבי פלדמן וזכריה באומל - לא נודע. לאחר חתימת הסכם אוסלו העביר יאסר ערפאת לידי ישראל חצי מדיסקית הזיהוי של באומל. על פי מחקר שנערך שנים לאחר מכן עלה כי בידי צה"ל היה תצלום אוויר, אשר בו נראה מיקומם של הכוחות הסוריים, אך מידע זה לא הגיע לידי הכוחות הלוחמים בשטח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
החייל הנעדר גיא חבר
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מג'די חלבי, התקווה הקלושה נגוזה
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
מומלצים