שתף קטע נבחר

אמנות ישראלית באמריקה

קרן אמריקה-ישראל חוגגת בסוף השבוע הקרוב 73 שנות פעילות ותמיכה באמנות ישראלית

דיוויד הומן, מנכ"ל קרן אמריקה-ישראל, מאוד נרגש בימים אלה ומחכה ליום ראשון הקרוב, בו יתכנסו תומכי האמנות הישראלית בעיר לאירוע הגאלה השנתי הגדול של הקרן. השנה חוגגת קרן אמריקה-ישראל 73 שנים של תמיכה נרחבת באמנות ישראלית, והומן מקווה לגייס 2.4 מיליון דולר בחגיגת הגאלה למען פעילויות הקרן. המספרים והשמות שהומן מונה מוכיחים את המרכזיות של הקרן במה שאנחנו מכירים כיום כ"תרבות הישראלית": במהלך השנים היא תמכה במעל ל-15 אלף אמנים, ובכמעט כל מוסד תרבות מרכזי בישראל כולל מוזיאון תל אביב, להקת בת שבע, התזמורת הפילהרמונית הישראלית, ועוד ועוד. “בכמעט כל דבר שישראלים מכירים כתרבות היה לנו חלק לפני שמישהו בכלל התחיל לשים לב אליו. היינו תומכים בדברים כשהם רק התחילו, כשהייתה להם את ההבטחה הגדולה ביותר”, אומר הומן. אבל ב-2008, עם חשיפת ההונאה הגדולה של ברנרד מיידוף, נמחקו מקופות הקרן 14 מיליון דולר, והפעילות נפסקה כמעט לחלוטין. אחד הדברים החשובים ביותר להומן בערב הגאלה הוא להעביר מסר של צמיחה מחודשת: "המסר המרכזי שלנו הוא שלמרות שכולם חשבו שנעלמנו, אנחנו בונים בחזרה ולאט לאט מביאים עוד אנשים לעזור לנו. המטרה של הגאלה היא לגייס כספים בשביל התוכניות של האמנים בישראל, אבל גם ליצור תמונה גדולה יותר של מי אנחנו ולהעלות את המודעות לפעילות שלנו”.

 

ענבל פז מיכאלי ()
ענבל פז מיכאלי

 

עם 850 אורחים שצפויים להגיע וכ-75 אמנים ישראלים שישתתפו באירוע ויציגו את עבודתם, אף אחד לא יוכל להתעלם מהנוכחות של הקרן ותרומתה לתרבות הישראלית. את הערב יפתח הפסנתרן והמלחין אלון יבנאי עם ביג בנד של 16 נגנים שינגנו שלוש יצירות שיבנאי הלחין. עוד נקודת שיא במופע צפויה כשתעלה על הבמה, כנרית מחוננת בת 12 בלבד. מאשה היא האמנית היחידה שהובאה במיוחד מישראל, ביחד עם אמה, כדי להשתתף בערב.

 

מאשה מרשון ()
מאשה מרשון

 

את האח"מים יקבלו הזמר דיוויד ברוזה ובת זוגו, מעצבת האופנה המצליחה נילי לוטן, אשר לדברי הומן השקיעו הרבה מזמנם עבור הגאלה. אישיות בולטת נוספת שתרמה את חלקה ותנכח בערב הוא האדריכל הנודע דניאל ליבסקינד שלדברי הומן, "היה מעורב בתמיכה בקרן כבר הרבה זמן, אבל עכשיו הוא צעד קדימה. בחודש מאי הוא אף אירח אירוע בסטודיו שלו ביחד עם הכנר יצחק פרלמן, כדי להעלות את המודעות לפעילותה וצרכיה של הקרן”.

 

מאחר וערב אחד צר מלהכיל את כל המגוון האדיר של התרבות הישראלית הנעשית היום, הומן חשב על פתרון שיחשוף את המירב האפשרי: “המופע הוא רק חלק קטן מכל החוויה של הגאלה. לפני ואחרי הגאלה התומכים והאורחים של הגאלה יסתובבו בין אמנים, יוצרי קולנוע, כוריאוגרפים, אנשי תיאטרון, בובנאים, מוזיקאים מתחומי מוזיקת העולם

ואחרים, ויוכלו לשוחח איתם ולהיחשף ליצירתם. כמעט כל מה שיש לאמנות הישראלית להציע יוצג בקטן על ידי האמנים המדהימים האלה שכולם נמצאים כרגע בניו-יורק. הרעיון הוא שכל מי שלא יכול להיות בישראל ולראות את הכמות הענקית של התרבות הנפלאה, תהיה לו את ההזדמנות לדבר עם ולהכיר אישית יותר מ-55 אמנים מכל התחומים במקום לראות משהו על הבמה וללכת הביתה”.

 

מי למשל יהיה שם?

"כל האמנים המשתתפים מאוד מעניינים. הבובנאי/יוצר סרטים/שחקן צבי סהר, שהעלה לאחרונה את המופע Egg Planet במסגרת פרויקט Puppet Cinema שלו בוושינגטון. הוא אמן פנומנלי והעבודה שלו מדהימה. המוזיקאי אורן אטקין, שמנגן קלרינט בביג בנד של יבנאי, בנוסף גם מתמחה בחינוך ילדים למוזיקה וזכה בגראמי מוקדם יותר השנה על פרויקט שהוא היה מעורב בו. תהיה גם ענת אבן אור, שהאיורים שלה נמצאים עכשיו באפליקצית אייפד שמלמדת ילדים על ג'אז, ויעל קנרק, אמנית מדהימה שיוצרת עבודות מיוחדות ביותר ועוד הרבה אחרים".

 

יעל קנרק (צילום: גילי גץ) (צילום: גילי גץ)
יעל קנרק(צילום: גילי גץ)

 

מה המטרות שאתם מקווים להשיג באמצעות ערב הגאלה?

"המטרה המרכזית היא לבנות אירגון יותר גדול. להביא יותר אנשים שמבינים את הערך שלנו ורוצים לתמוך בנו. יש לנו יותר מעשרים אנשים חדשים בוועדה של הגאלה שעזרו להזמין יותר מ-4,000 אנשים חדשים שהצטרפו לאירגון, חלקם יצטרפו לבורד, וחלקם שתרמו לפני עשרים שנה וחשבו שאנחנו כבר לא בשטח, ועכשיו הם מתרגשים שחזרנו כי אנחנו בונים אירגון חדש מהאפר של מה שקרה לפני ארבע שנים”.

 

ומבחינה כספית?

"השנה אנחנו הולכים לגייס יותר כסף מבשנה שעברה. עד שהכלכלה תחזור למה שהיא הייתה, אנשים לא מתעדפים אמנות ותרבות כמו שהם מתעדפים דברים אחרים שקשורים לישראל. על אף שגייסנו יותר ממה שגייסנו לפני מיידוף בלפחות מיליון דולר, אנחנו עדיין צריכים לגייס יותר מ-5-4 מיליון דולר כדי לחזור למה שהיינו. אני מאמין שאנחנו נגיע לשם, אבל זה ידרוש זמנים כלכליים טובים יותר ומודעות גדולה יותר לכמה מה שאנחנו עושים חשוב וכמה הרבה מזה אלו דברים שאף אחד אחר לא עושה. המטרה לשנה הזאת היא לגייס יותר משני מיליון דולר. אני מאמין שנגיע קרוב ל-2.4 מיליון מכל האירגון בכל העולם. כשהתחלתי כמנהל (ב-2006) גייסנו 700 אלף".

 

לאן ילך הכסף שיאסף?

"בשנה הבאה נתמוך בכ-600 אמנים צעירים בתחומי התיאטרון, המוזיקה, המחול, האמנות והעיצוב ונתמוך ביותר מ-12 תוכניות שונות שמעשירות את התחומים בכל רחבי מדינת ישראל. כמעט כל התמיכה היא לאמנים צעירים שלומדים כעת ואנחנו מתרחבים לאט לכיוון תמיכה באמנים בשלבים מוקדמים של הקריירה, ובשביל זה אנחנו צריכים לגייס עוד תרומות. מלבד זאת, אנחנו שמים פוקוס מרכזי על הרשת שבנינו של אמנים ישראלים. אמנים ישראלים יכולים לקדם את העשייה שלהם אונליין, לפרסם את התערוכות וההופעות שלהם בכל מקום בעולם. כך אנשים יהיו מודעים לנוכחות התרבותית הדומיננטית של אמנים ישראלים ויוכלו להתחבר לישראל יותר מגוונת מזו שהם רואים בדרך כלל רק דרך החדשות. ביולי השקנו מחדש את הרשת ומספר הצופים בה עלה משמונת אלפים למאה אלף. המטרה היא שיהיו עשרת אלפים אמנים ישראלים ברשת ומיליון אנשים שגולשים ומגלים על ההצלחות של האמנים האלה בכל העולם, לא רק בניו-יורק, אלא גם בניו-זילנד, יפן ודרום אפריקה. המטרה היא לבנות מחדש את המודעות לקרן אמריקה ישראל ברמה הבינלאומית וליצור משהו שאנחנו מאמינים שהוא לחלוטין הכרחי כדי לשנות את הדיאלוג על תרבות ועל תמיכה בתרבות בישראל”. 

 

לפרטים נוספים:  www.aicf.org/gala

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים