שתף קטע נבחר

צילום: AFP, AP

רבע מהאמריקנים מצביעים ללא פתק, זה מסוכן?

מיליוני מצביעים אמריקנים לא ישלשלו פתק לקלפי, אלא ישתמשו במקלדות. חלק מהמדינות לא מנהלות כלל רישום על נייר. ניסויים של האקרים בעבר הראו עד כמה קל ניתן לשבש את ההצבעה, אך יש מי שסבור שזה העתיד, כמו באסטוניה

במערכת הבחירות הנוכחית בארה"ב, ההערכות הן שכ-3.5 מיליון מצביעים ב-33 מדינות יוכלו להשתמש במקלדותיהם לפחות בחלק מתהליך ההצבעה, רובם אנשי צבא או אמריקנים שחיים מחוץ לארצם. ynet יעביר מחר שידור מיוחד לכל אורך ליל הבחירות בארה"ב.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

אמריקה בוחרת 2012 - משדר בכורה מאולפן ynet החדש

 

הצבעה מוקדמת ממוחשבת בקולומבוס, אוהיו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הצבעה מוקדמת ממוחשבת בקולומבוס, אוהיו(צילום: רויטרס)

 

מכונות להצבעה ממוחשבת עוברות בדיקה לפני שהן נשלחות לצפון קרוליינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מכונות להצבעה ממוחשבת עוברות בדיקה לפני שהן נשלחות לצפון קרוליינה(צילום: רויטרס)

"הדאגה הגדולה ביותר לגבי הצבעה באינטרנט היא שאנחנו לא יודעים איך לעשות את זה באופן בטוח. זה נשמע נפלא אבל זה אוקסימורון. אין לנו מומחי אינטרנט שיודעים איך לאבטח חלקים גדולים מהאינטרנט מפני התקפה", אמר רון רייבסט, מומחה לקריפטולוגיה ופרופסור ב-MIT בכנס באוניברסיטת קונטיקט בשנה שעברה. קיים גם חשש לגבי המחשבים שבהם משתמשים כבר היום בתחנות ההצבעה.

 

פרופסור מייקל אלוורז על האפשרות להשתמש בהצבעה מקוונת 

 

"זה עניין של ביטחון לאומי. מי שבאמת צריך לטפל בזה זה המשרד לביטחון המולדת", אמר רוג'ר ג'ונסטון, והוא אמור לדעת. ג'ונסטון עמד בראש צוות ב"מעבדות ארגון" באילינוי שעבד עבור משרד האנרגיה, בזמן אחד מהניסויים המטרידים ביותר עד כה של פריצה למערכות הצבעה. כך לדברי בראד פרידמן, הכותב בלוג ביקורתי בנושא ההצבעה הממוחשבת. הייתה זו אחת מכמה פריצות מתוכננות בשנים האחרונות שנועדו לחשוף את נקודות התורפה של המכונות. באחד מהמקרים הושתל משחק "פאק-מן" במכונה.

 

מכונה להצבעה ממוחשבת מגיעה לתחנת הצבעה בניו יורק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מכונה להצבעה ממוחשבת מגיעה לתחנת הצבעה בניו יורק(צילום: EPA)

 

מכונות ההצבעה שבהן משתמשים כרבע מהאמריקנים בקלפיות יכולות להיפרץ באמצעות אדם בעל השכלה מדעית של כיתה ח' וציוד בשווי 10.5 דולרים, כתב פרידמן בביקורת על הניסוי.

"המתקפה של צוות הארגון לא דרשה שינוי, תכנות מחדש או ידע על קוד המקור של מכונת ההצבעה. היא בוצעה באמצעות החדרת 'אלקטרוניקה זרה' ולא יקרה למכונה", הוא כתב.

 

על פי אתר האינטרנט של "ארגון":

רבע מהמצביעים הרשומים ישתמשו במכונות הצבעה ממוחשבות ללא שימוש בניירת כלל. בשש מדינות קיימת רק הצבעה ממוחשבת. בחמש מדינות הרוב הגדול של הקולות מועברים ללא רישום בנייר.

שני שלישים מהמצביעים האמריקנים משתמשים בפתקי הצבעה. ב-19 מדינות משתמשים בהם בכל המדינה. ב-14 מדינות רוב המצביעים עושים זאת באמצעות סריקה אופטית, שיטת הצבעה שבה סורקים את הפתקים.

34 מדינות מנהלות רישום על נייר על כל הצבעה. מדובר בפתק הצבעה או בהדפסה שהמצביע יכול לראות לפני שהוא מצביע במכונה הממוחשבת.

 

מצביעים מוקדם בניו ג'רזי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מצביעים מוקדם בניו ג'רזי(צילום: AFP)

 

טופסי הצבעה בצפון קרוליינה. בחמש מדינות אין כלל רישום על נייר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טופסי הצבעה בצפון קרוליינה. בחמש מדינות אין כלל רישום על נייר(צילום: רויטרס)

 

מסקר שהתפרסם ביולי על ידי בית הספר למשפטים באוניברסיטת רטג'רס, והארגונים Verified Voting Foundation ו- Common Cause עולה שבבחירות לקונגרס ב-2010 נרשמו יותר מ-300 בעיות במכונות ההצבעה. בבחירות 2008 נרשמו יותר מ-1,800.

 

"בכל מערכת בחירות מאז 2000 ראינו את אותו הדבר: מערכות ההצבעה כושלות לעתים קרובות", נכתב במחקר. "כשהן כושלות, הקולות אובדים. מצביעים במקומות בלי רישום ידני או פתקי הצבעה לא נהנים מאותן הגנות כמו מדינות שמשתמשות בפתקים. זה לא מתקבל על הדעת".

 

הכול מקוון באסטוניה

אבל באסטוניה ההצבעה הממוחשבת היא כבר מציאות. לפני שנה דיווחה CNN כי אסטוניה מובילה בהצבעה ממוחשבת בכל העולם, ודיווחים אחרים הכתירו אותה כ"קנאת העולם הדיגיטלי" וכ"אחת המדינות הכי מקוונות ומתקדמות טכנולוגית בעולם". המבקרים טוענים כי האתגרים שמציבה ההצבעה הממוחשבת באסטוניה, אומה שאוכלוסייתה מונה 1.34 מיליון בני אדם בלבד, מתגמדים לעומת המתרחש בארה"ב, שם הצביעו פי מאה יותר אנשים ב-2008.

 

רייבסט, המומחה מ-MIT, העריך כי הצבעה מקוונת המונית בארה"ב היא במרחק של 20 שנה לפחות מלהפוך למציאות. אך אחת המדינות המובילות בכיוון הזה היא מערב וירג'יניה, בראשות מזכירת המדינה שלה, נטלי טננט. במהלך הבחירות ב-2010, 125 מצביעים ממערב וירג'יניה, אנשי צבא ותושבי חו"ל, הצביעו באופן מקוון.

במסמך שפורסם השנה כתבה טננט כי הבחירות היו מוצלחות וכי לא הייתה כל בעיה בהצבעה המקוונת, שהייתה משמעותית במיוחד לאלה שהיו מוצבים באזורי מלחמה. היא קראה למומחים להתגייס לשיפור האפשרות הזו: "הצבעה באינטרנט צריכה להיות אפשרות בטוחה ונגישה לבוחרים. הגיע הזמן שאנחנו, כחברה, נסכים שההצבעה היא קדושה מכדי להתפשר עליה ושבשלב מסוים הזכות הקדושה הזו והטכנולוגיה הנגישה צריכות להצטלב. אני מאמינה שהזמן לבחון זאת הוא עכשיו".

 

חברות שעוסקות בהצבעה מקוונת משוכנעות שהן העתיד. "אני מאמינה שלכולם תהיה האפשרות של הצבעה מקוונת, בהחלט עוד בימי חיינו", אמרה לורי סטיל, מנכ"לית Everyone Counts, חברה מסן דייגו שמספקת שירותי הצבעה מקוונת לכמה מדינות, ל"וול סטריט ג'ורנל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים