שתף קטע נבחר

למה אזרחים אמריקאים משקיעים בדינר העיראקי?

הריבית על החסכונות האמריקאים כמעט אפסית והמשקיעים והחוסכים, ביניהם אזרחים פשוטים, מחפשים היכן להשקיע את כספם. בדיוק בגלל זה הופך הדינר העיראקי לאופציית השקעה מושכת. הסיכון אמנם גדול אך החוסכים מאמינים בפוטנציאל הטמון בצמיחת הכלכלה העיראקית ושוק הנפט

מחפשים את ההשקעה הבאה בכסף העיראקי: שוק המניות בארצות הברית כמעט ומחק את חסכונות הפנסיה שלו, אבל הטייס לשעבר רולנד סקארפה לא איבד את המשיכה לסיכון. לאחרונה הוא פנה לאחת ההשקעות המסוכנות ביותר בעולם - הדינר העיראקי.

 

האירו OUT, הכורו IN: בום כלכלי בצפון עיראק

משמרות המהפכה משתלטות על המשק העיראקי

האפגנים באו ללמוד מאיתנו על שינויי האקלים

 

"זו לא שאלה של האם, אלא מתי יתבצע שינוי בשער המטבע העיראקי", אמר סקראפה, ששומר דינרים בחשבון הפנסיה שלו. "הדינר יחזיק בסופו של דבר בערך משמעותי, אולי הגבוה ביותר בעולם".

 

סקראפה לא לבד בסיכון כספו בהשקעה שעשויה להיקרא, בלשון המעטה, "פרויקט ארוך טווח", שעשוי להשתלם לסבלנים במיוחד. אלפים בארצות הברית קונים את הדינר העיראקי, בתקווה כי ביום מן הימים, עיראק, למודת המלחמות, תוכל להוביל לעלייה בערך המטבע שלה, ששווה נכון לעכשיו שבריר סנט בלבד.

 

אופציה לרווחי ענק בעתיד

העניין של המשקעים במטבע העיראקי הוא חלק ממגמה נרחבת של חיפוש אחר תשואות. רוב המשקיעים מציינים את הריבית האפסית על החסכונות והפיקדונות בארצות הברית, בתור הסיבה לקניית המטבעות הזרים.

 

נכון לעכשיו, על מטבע הדינר העיראקי, ששווה עשירית סנט, מופעלים לחצים שליליים בעקבות הסנקציות על המדינות השכנות לעיראק, איראן וסוריה.

 

נוטשים את הדולר וחוסכים דינר העיראקי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נוטשים את הדולר וחוסכים דינר העיראקי(צילום: shutterstock)

 

קניית המטבע היא משימה בפני עצמה. הוא נסחר בעיראק בלבד, כך שלקוחות אמריקאים יכולים לרכוש אותו רק באמצעות קומץ סוחרים בארצות הברית, שמקבלים את הדינרים שלהם מבנקים בעיראק. אם לקוח רוצה למכור דינרים, הסוחר יקנה אותו בשווי המופחת ב-30% ממחיר הקנייה - כך שלא מדובר ברווח מהיר.

 

אך סקראפה אומר כי הוא מוכן לחכות. עיראק מחזיקה בעתודות הנפט השניות בגודלן במזרח התיכון והיא מייצאת 3.4 מיליון חביות נפט ביום, מה שהופך אותה לאחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם. "גם אם הדינר יעלה לשווי של סנט אחד בודד, הרווח יעמוד על 900%", אמר סקראפה.

 

שער המטבע לא השתנה כמעט ב-4 השנים האחרונות, אך הספקולנטים מהמרים כי בהתחשב בפוטנציאל הכלכלה מוכוונת הנפט של עיראק, הדינר עשוי לצמוח לשער של דולר אחד ועד 3 דולר אמריקאי.

 

"בחנתי את הסיכונים והחלטתי כי ההשקעה במטבע לא תוביל אותי לפשיטת רגל" ,אמר ראיין קיינדולס, שריף לשעבר בן 35 מקליפורניה.

 

"אם משקיעים כמה מאות דולרים, או כמה אלפים, ורושמים אפילו עלייה של 10% עד 15% בשנה, זה עדיין עדיף בהרבה מכל פיקדון בארצות הברית".

 

הבהלה לדינר רק התחילה

חברת המסחר במט"ח, Dinar Trade מלאס וגאס, היא הגוף הגדול ביותר בארצות הברית במסחר בדינרים. היא מציעה גם מטבעות אקזוטיים אחרים כמו האפגני מאפגניסטן או הלירה הלובית. השוק האמריקאי נחשב לגדול עבור החברה בו יש לה 900 אלף לקוחות, כש-90% מהם רכשו דינרים.

 

בין הלקוחות שלה ניתן למצוא מורים, שוטרים ופועלי בניין. היא מוכרת דינרים גם לחיילים רבים שחוזרים מעיראק.

 

האסניין עלי אגה, מייסד Dinar Trade, מספר כי החברה מכרה ב-2011 דינרים בכ-577 מיליון דולר ללקוחות אמריקאים, רובם למטרות השקעה. על פי דבריו הוא מחזיק בעצמו דינרים בשווי 2 מיליון דולר.

 

"אנשים בארצות הברית מרגישים שעיראק היא המקום הבא לעשות בו כסף", אמר אגה. "יגיע הזמן בו הממשלה העיראקית תיאלץ לשנות את שער המטבע, בהינתן שיעורי ייצור הנפט מהמדינה. וזה יצית את האש".

 

בינתיים האמריקאים קונים דינרים במחיר גבוה ב-30% מהמחיר בעיראק, כך שרק לאחר צמיחה של 30% הם יוכלו להתחיל לרשום רווח.

 

הערכה מחדש של שער המטבע תוכל להתבצע רק אם הממשלה העיראקית תצליח להתייצב. הבנק המרכזי של עיראק מקווה להוביל את שער הדינר כך שישתווה לדולר האמריקאי, תהליך שעשוי לקחת 3 שנים, על פי ראשי הבנק.

 

למשקיעים מאמריקה יש סבלנות. "השאלה הגדולה היא: היכן לחסוך את הכסף בארצות הברית? אי אפשר לקבל ריבית עליו", אמרה דונה סימקו, סוכנת נדל"ן בת 60 מקליפורניה, המושקעת בדינרים. "הבהלה לזהב בעיראק רק התחילה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
הדינר העיראקי, כדאי לשמור?
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים