שתף קטע נבחר

יום פריימריז בעבודה: "חבל ששלי ועמיר רבים"

מתפקדי המפלגה שהגיעו לקלפיות ברחבי הארץ הביעו דאגה מהפילוג בין יחימוביץ' ופרץ. הפעילים טוענים: "אצלנו אין דילים". עד 19:30 הצביעו 45 אחוז מהמתפקדים

עד שעות אחר הצהריים (ה') התנהלו הפריימריז במפלגת העבודה ללא עיכובים בולטים למעט חשדות לזיופים בשני מוקדים, אבל ספק אם האווירה המנומנמת אמורה בהכרח לשמח את שלי יחימוביץ'. מתפקדים רבים שהגיעו לקלפיות ברחבי הארץ כדי לבחור את הרשימה לכנסת ה-19 התאכזבו מהקרבות בצמרת המפלגה. הם הדגישו שאין בכוונתם להצביע למפלגה אחרת.

 

 

"יש לי בעיה עם מפלגת העבודה של היום", אמרה זילפה יוז, קיבוצניקית מהמועצה האזורית אשכול שביתה חרב במתקפת רקטות לפני מבצע "עמוד ענן". הבוקר הגיעה לקלפי שבקיבוץ בארי: "אני חברת מפלגה מגיל 18 אבל זאת לא 'העבודה' שאני מכירה".

 

יחימוביץ'. "הצדק החברתי שלה נגמר במרכז הארץ" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יחימוביץ'. "הצדק החברתי שלה נגמר במרכז הארץ"(צילום: ירון ברנר)

פריימריז בעבודה. ,זאת לא המפלגה שאני מכירה" (צילום: אמיר לוי ) (צילום: אמיר לוי )
פריימריז בעבודה. ,זאת לא המפלגה שאני מכירה"(צילום: אמיר לוי )

 

כמוה נשמעו היום מתפקדים גם בקלפיות אחרות - בבת ים, במגדל העמק ובקלנסווה. יוז סיפרה שבאה להצביע רק כטובה אישית לחבר שביקש ממנה. "בזמנו תמכתי ביחימוביץ' לראשות המפלגה, אבל עכשיו אני כועסת על מה שקורה שם", היא מוסיפה. "אני כבר לא רואה את עצמי חלק מהמפלגה. הבעיה של שלי זה בראייה שלה. הצדק החברתי שלה מתחיל ונגמר במרכז. היא לא כאן איתנו".

 

עד לשעה 19:30 הצביעו כ-45 אחוזים מבעלי זכות הבחירה שמספרם עומד על 60,424. הקלפיות נפתחו ב-10:00 וייסגרו ב-22:00 בערב. התוצאות אמורות להתפרסם מחר בבוקר. בצהריים הורתה ועדת הבחירות המרכזית של העבודה על הפסקת ההצבעה בקלפי בקריית גת, לאחר שחוקר פרטי של המפלגה גילה כי טפסים ריקים הוצאו אל מחוץ לקלפי, אולם במקומות רבים אחרים נראה שההצבעה התנהלה על מי מנוחות.  

 

תמר שלוי ז"ל.  (צילום רפרודוקציה: רועי עידן) (צילום רפרודוקציה: רועי עידן)
תמר שלוי ז"ל. (צילום רפרודוקציה: רועי עידן)

 

יצחק הרצוג בגני התערוכה. יום חמוץ לעבודה (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
יצחק הרצוג בגני התערוכה. יום חמוץ לעבודה(צילום: מוטי קמחי )

 

פריימריז בעבודה - כתבות נוספות ב-ynet:

 

הפריימריז בקלפי בקיבוץ בארי התנהלו לראשונה ללא תמר שלוי, פעילה בולטת של העבודה שהלכה לעולמה לפני כחודש בגיל 82. חברי הקיבוץ העידו שממש עד הרגע האחרון היא הייתה פעילה במפלגה, פוקדת חברים ומתחברת עם הצעירים. "יום הפריימריז בבארי מתחיל בסיפור עצוב", אמר המשורר אנדד אלדן (88), שהוא בכלל חבר מרצ. "נפטרה החברה ש-40 שנה הייתה הכוח המניע של העבודה בקיבוץ. להלוויה שלה הגיעו שלי יחמוביץ' ומזכיר התנועה הקיבוצית. תמר לא רק הייתה פעילה בתנועה הקיבוצית, אלא גם היחידה שהגיעה אל הצעירים, אל אחרון המתפקדים בבארי".

 

חברה אחרת, אורלי פישביין, סיפרה שגם בפריימריז קודמים, בגיל מתקדם, נהגה שלוי לעבור בין כל החברים ולוודא שהם מצביעים. "זה היה אמור להיות יום חגה של תמר", היא אומרת בעצב. "כל חייה הייתה מעורבת ופעילה בכל דבר, ובייחוד במפלגה. זה היה בנשמתה ובדמה".

 

בת ים: אצלנו אין דילים

בקלפי ברחוב השלושה בבת ים נמצאו בשעות הבוקר בעיקר פעילים. הרחוב היה מקושט בשלטים ופלאיירים, אבל מפתיחת הקלפיות ב-10:00 ועד 16:00 הצביעו בקלפי בבת ים רק כ-200 איש. אחת מהם הייתה פנינה אטד, חברת מפלגת העבודה מגיל 18. "אני מקווה שיחימוביץ' תביא הרבה מנדטים, אבל אני מאוד כועסת על הפילוג בינה לבין עמיר פרץ", אמרה. "זו מפלגה שמאבדת את עצמה לדעת. במקום להתלכד, זה הולך עם ההוא וההוא לוקח את זה. חבל".

 

בת ים, הבוקר. הרבה פעילים, פחות מצביעים (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
בת ים, הבוקר. הרבה פעילים, פחות מצביעים(צילום: בני דויטש)

 

מעל הפריימריז של העבודה ריחפו לאורך כל הבוקר התמונות מהבחירות המקדימות בליכוד בתחילת השבוע. הדיון הפומבי בדילים וברשימות החיסול בליכוד היה אמור לעשות שירות טוב לעבודה. מאיר בר דיין, שיצא מהקלפי והכריז "חוזרים הביתה לעבודה", אמר: "היה לא נעים לראות מה קרה בליכוד ולשמחתי אין פה הרבה דילים. אליי אף אחד לא פנה".


ביציאה מהקלפי בבת ים. "במקום להתלכד, מתפלגים" (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
ביציאה מהקלפי בבת ים. "במקום להתלכד, מתפלגים"(צילום: בני דויטש)

 

פעילים של סתיו שפיר, הבוקר בגני התערוכה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
פעילים של סתיו שפיר, הבוקר בגני התערוכה(צילום: מוטי קמחי)

 

ואם יש בין מתפקדי העבודה תחושת מיאוס מהחברים הישנים במפלגה, היא תבוא לידי ביטוי בבחירה במועמדים החדשים והצעירים. "אני תומך בכמה שיותר צעירים כמו סתיו שפיר ואיציק שמולי שיהיו ליד יחימוביץ'. הם העתיד של המפלגה", אמר אליעזר רם, כבן 60, ביציאה מהקלפי. "הם המשכילים, המלומדים ואני חושב שעל ידם צריך את בר לב ופרץ".

 

ראית פה דילים? קיבלת רשימה?

"אני מצביע מפלגת עבודה 40 שנה ומעולם לא הצבעתי עבור בן אדם שאמרו לי".

 

"יחימוביץ' מתייחסת לערבים כאל קבלני קולות"

המאמצים של יחימוביץ' בחודשים האחרונים להתרחק מכל התבטאות או מועמד שקרוב לשמאל משפיעים על הפעילים במגזר הערבי. נאהד שלבאיה, חבר המפלגה מקלנסווה, אמר היום: "יחימוביץ' יותר ימנית משמאלנית והיא מתייחסת למגזר הערבי כאל קבלני קולות. זה יתבטא בבחירות הכלליות. היא מקשה עלינו, ועובדה שבאזור שלם יש לנו רק קלפי אחד ובגלל זה חברי המפלגה צריכים לנסוע להצביע מחוץ למקום מגוריהם".

 

שלבאיה לא מסתיר שהוא לא מאוהדי יחימוביץ'. לדבריו, אם היא מתקשה להשיג שלום בתוך המפלגה שלה, היא תתקשה להיות ראש ממשלה ולהנהיג מדינה. "אני אישית לא מאמין בה", הוא אומר. "אני 18 שנים במפלגה ואף פעם היא לא ישבה איתי. ניסיתי והעברתי לה מסרים אבל לצערי שום דבר לא התקדם. היא מתעלמת מהמגזר הערבי".

 

חבר מפלגה מטירה אמר ל-ynet:" בכל בחירות אני מצביע, אבל הפעם החשק ירד לי. החלטתי לא להיות חלק במפלגה שיושבת בראשה מישהי שלא מבינה פוליטיקה. אני משוכנע שיחימוביץ' תהרוס את המפלגה. לאט לאט המפלגה תמצא את עצמה מפורקת לחלקים".

 

מגדל העמק בעד ה"צפוניים" ו"הביטחוניסט"

כ-150 איש - שליש ממספר המתפקדים באזור מגדל העמק והישובים סביבה - הצביעו עד שעות אחר הצהריים. מזכרי הסניף, יוסי פורטל, הביע סיפוק מההצבעה שהתנהלה ללא תקלות וציין בגיחוך כי בעבודה ניהלו "פיילוט" בעת הפריימריז של הליכוד בתחילת השבוע. לדבריו, מספר המתפקדים בעיר - שבעבר נשלטה על ידי העבודה - מגיע כיום לכ-250 בלבד, ומספר דומה יש בקיבוצים וביישובים הקהילתיים בסביבה.

 

 

הקלפי במגדל העמק. "הליכוד עשו לנו פיילוט" (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
הקלפי במגדל העמק. "הליכוד עשו לנו פיילוט"(צילום: חגי אהרון)

מגדל העמק, היום. "העיר השתנתה" (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
מגדל העמק, היום. "העיר השתנתה"(צילום: חגי אהרון)

 

"פעם היו לעבודה חמישה חברי מועצה וראש עיר במגדל העמק, אבל במהלך השנים העיר השתנתה", הוא מסביר. "יש פה היום הרבה חרדים שבאו בעקבות הרב גרוסמן ועולים חדשים שלא מזוהים עם העבודה. כך קרה שהיום יש רק חבר מועצה אחד מהעבודה. אני מקווה שעכשיו יש איזושהי התעוררות בעקבות המרץ והמוטיבציה שהכניסה יחימוביץ'".

 

מרבית הפעילים שהמתינו לבאים מחוץ לקלפיות היו מהיישובים הקהילתיים ומהקיבוצים שבאזור מגדל העמק ועימם גם חברי הקיבוץ העירוני של מחנות העולים שחיים בעיר כבר שנים. אחד מהם, גל רם, שידל את הבאים להצביע עבור אסתי קירמייר מירושלים: "התרשמתי ממנה בחוג בית והחלטתי לפעול למענה. יש כאן אנשים שמגיעים עם רשימות מהבית, יש גם כאלה שהכינו שיעורים והחליטו לבד למי הם רוצים להצביע. גם זה וגם זה לגיטימי. אבל יש גם כאלה שבאו עם ראש פתוח ומוכנים לשמוע ואולי לשקול אם להצביע עבור מועמד זה או אחר בזכות מה שאנחנו מסבירים להם".

 

באי הסניף העריכו שרבים בסניף יצביעו למועמדים הצפוניים וכן ל"ביטחוניסט" של המפלגה, עומר בר-לב. לעומת זאת העריכו כי הסמלים השמאליים ברשימה - יריב אופנהיימר ומירב מיכאלי – לא יקבלו קולות רבים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילנה קוריאל, אחיה ראב"ד, שחר חי וחסן שעלאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יחימוביץ'. ביקורת מבית
צילום: ירון ברנר
צילום: חגי אהרון
פריימריז בעבודה. אווירה של ברירת מחדל
צילום: חגי אהרון
מומלצים