שתף קטע נבחר

עובדים ועניים. איך יוצאים מזה?

את התופעה המבישה של עובדים עניים אפשר לפתור בהגבלת העסקה לפי שעות, שפוגעת בזכויות העובדים ובשכרם

למרות הנתונים על צמיחה וצמצום האבטלה, שיעור המשפחות העניות בקרב המשפחות המוגדרות כעניות בדו"ח הביטוח הלאומי לשנת 2011 מגיע ל-65%. עבודה אמורה להביא רווחה, ואם התוצאה היא עוני - אז יש כאן עיוותים מבניים בתחום העסקת עובדים הדורשים זיהוי ותיקון.

 

כוח העבודה בישראל מונה למעלה משלושה מיליון עובדים. חציים משתכרים עד 5,250 שקלים. כ-30%, שהם מיליון עובדים, משתכרים עד שכר מינימום. שכר המינימום הרשמי נכון להיום הוא 4,300 שקלים לחודש. שכר המינימום בפועל לרוב משתכרי שכר מינימום הוא 3,900 שקלים. הסיבה להבדלים בשכר המינימום היא התשלום לעובדים לפי שעה, גם כשהם עובדים משרות קבועות וממושכות. בשנת 2006 דיווח ראש המחלקה לתכנון כוח אדם במשרד התמ"ת, בני פפרמן, כי שיעור המשתכרים לפי שעות הוא 46%. מאז השיעור עלה.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

העבודה בשמאל - סוף לנשף המסכות / שאול רוזנפלד

לפיד, פוליטיקאי קטן שלי / אבי שושן
אי-שוויון משווע
ילדים עניים, בנקים עשירים  / דן אלון
ביום שבו התברר שחיים כאן 860,000 ילדים מתחת לקו העוני דיווחו כל הבנקים על רווחי שיא. מי אחראי לטרור הכלכלי?
לכתבה המלאה

 

עובדים לפי שעות לא מקבלים שכר עבור ימים שנמנע מהם לעבוד, או שבהם העבודה חלקית, כמו ערבי חג, ימי חול המועד וגשרים שכפה המעביד. בתקופות החגים יורד שכרם בכ-30%, גם אם היו זמינים לעבודה בכל החודש. לעומתם, העובדים בשכר חודשי יקבלו שכר מלא. יש שיורידו מימי החופשה שלהם, אך השכר שיקבלו יהיה זהה לחודשים האחרים. בממוצע חודשי שנתי, השכר למשתכרים לפי שעה נמוך בכ-7% מהמשתכרים שכר גלובלי.

 

העובדים המועסקים בחברות קבלן כמו ניקיון ושמירה עלולים להפסיד במשך השנה ימים נוספים. כשהקבלן מפסיד מכרז הם מושבתים מעבודה ללא שכר למשך שבוע-שבועיים. הקבלן יכול להשעות אותם למספר ימים כצעד ענישה. "שב בבית עד שאקרא לך", זהו משפט המוכר לעובדים. חלקם מגלים שהמטרה הייתה לגרום להם להתפטר ללא פיצויים, שהרי הם אינם יכולים לשבת בבת ללא הכנסה לאורך זמן. האפשרות להשעות עובדים ולגרום להם להפסד הכנסה בלתי צפוי, נובעת מפרצות בחוקי העבודה אותן למדו מעסיקים לנצל, ולא רק הקבלנים. העיוותים בתשלומי הזכויות הסוציאליות גם הם גורם מכריע בעוניים של העובדים.

 

הזכויות הסוציאליות הן חלק מהתמורה לעבודה המשולמת לעובדים בעיתות בהן נמנע מהם לעבוד אם מרצונם, כמו חופשה שנתית, או שלא מרצונם, ימי מחלה, פיטורים ופרישה לפנסיה. השכר הקובע לתשלום הזכויות הסוציאליות, כפי שהוגדר ועוגן בחוק, מאפשר למעסיקים לפטור עצמם מתשלום מלא עבור הזכויות הסוציאליות בהגדרה של רכיבים פיקטיביים כמו, בונוסים, עמלות ותוספות שונות ומשתנות. בעוד שכולן מהוות חלק מהתמורה לעבודה שהיא שכר לכל דבר ועניין. כך גם השעות הנוספות שאינן נכללות בתשלום הזכויות הסוציאליות. חשוב לציין שהעובדים לעומת המעסיקים משלמים מסים מכל התמורה לעבודה.

 

התיקונים המיידיים הנדרשים למיגור התופעה המבישה של עובדים עניים - ברורים ופשוטים: הגבלת תשלום לפי שעות רק לעובדים בזמנים משתנים ובתשלום מוגדל ותשלום זכויות סוציאליות מכל התמורה לעבודה בין אם היא חד פעמית או חודשית.

 

חנה זהר, אחראית תחום עובדים ישראלים ופלסטינים, עמותת קו לעובד

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
עוני ישראלי. ארכיון
צילום: רוני שיצר
מומלצים