שתף קטע נבחר

ארה"ב מגנה שוב: הבנייה מנוגדת למדיניות שלנו

אחרי שבישראל אותתו כי הבנייה בהתנחלויות תימשך, למרות זימון 5 שגרירים לשיחות הבהרה, ארה"ב מגנה שנית: "הבהרנו שבנייה ב-E1 מנוגדת לעמדתנו". הסערה הבאה: בעוד שבוע דיון בבניית 1,600 דירות בשכונת רמת שלמה בירושלים

ארצות הברית גינתה הערב (יום ב') שוב את החלטת ישראל לבנות 3,000 יחידות דיור חדשות מעבר לקו הירוק, כולל בשטח E1 הרגיש. "ארה"ב מתנגדת לכל פעולה חד-צדדית", נמסר בהודעה האמריקנית, "כולל הבנייה בהתנחלויות בגדה המערבית והבנייה במזרח ירושלים, מפני שמעשים כאלה מסבכים את המאמצים לחדש את המשא ומתן הישיר וטומנים בחובם סכנה שתוצאות המשא ומתן ייקבעו עוד לפני שהחל".

 

בהודעה מחלקת המדינה האמריקנית נאמר עוד כי הדברים כוללים גם את הבנייה באזור E1: "אזור זה הוא רגיש במיוחד, ובנייה שם תפגע באופן מיוחד במאמצים להגיע לפתרון של שתי מדינות. הבהרנו לממשלת ישראל שצעד כזה מנוגד למדיניות ארה"ב. ארה"ב והקהילה הבינלאומית מצפות מכל הצדדים למלא תפקיד בונה במאמצים להשיג שלום".


מזכירת המדינה קלינטון. "לא לצעדים חד-צדדיים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מזכירת המדינה קלינטון. "לא לצעדים חד-צדדיים"(צילום: רויטרס)

 

וושינגטון קראה בהודעת מחלקת המדינה לכל הצדדים להפסיק לנקוט צעדים חד-צדדיים, ולנקוט צעדים ממשיים כדי לחזור למשא ומתן ישיר "כך שניתן יהיה לדון בכל הנושאים, והמטרה של שתי מדינות המתקיימות זו לצד זו בשלום ובביטחון תוכל להיות מושגת".

 

בתוך כך, בשבוע הבא תדון הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים בתוכנית לבניית 1,600 דירות נוספות בשכונת רמת שלמה בעיר. מדובר בתוכנית שהוקפאה לאחר ביקורו של סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, בישראל. יצוין כי מאז תוכניות הבנייה באזורים רגישים דרשו את אישורה של לשכת ראש הממשלה. גורם בהליכי התכנון אמר ל-ynet שהצעת התוכנית בעת הזו הצריכה את אישורה של לשכת נתניהו.

 

שטח רגיש במיוחד. E1 ()
שטח רגיש במיוחד. E1

 

ההודעה האמריקנית באה בסופו של יום שבו יצאה אירופה למתקפה מדינית גדולה על ישראל בעקבות הודעת הממשלה ביום שישי על הרחבת הבנייה בהתנחלויות. בהודעה ההיא בישרה ישראל כי החליטה לבנות עוד 3,000 יחידות דיור מעבר לקו הירוק ולקדם הליכי תכנון בשטח שבין ירושלים למעלה אדומים (E1), דבר הצפוי למנוע רצף טריטוריאלי במדינה פלסטינית עתידית. הצעד הישראלי בא כענישה לפלסטינים, על כך שהפרו את הסכמי העבר, פנו לאו"ם בבקשה שיכיר בהם כמדינה משקיפה - וזכו להכרה הזו.

 

במהלך היום זומנו שגרירי ישראל בצרפת, בריטניה, ספרד, דנמרק ושבדיה לשיחות הבהרה, שבהן הביעו בפניהם אותן מדינות את מחאתן על הצעד הישראלי. ב"סקיי ניוז" אף פורסם כי בריטניה שוקלת להחזיר את שגרירה מתל-אביב להתייעצויות, אולם לא כך היה בסופו של דבר.

 

שטח E1 הסמוך לירושלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שטח E1 הסמוך לירושלים(צילום: AFP)

 

משרד החוץ הבריטי הודיע היום על רקע ההחלטה: "אנו מגנים את החלטת ממשלת ישראל לבנות 3,000 יחידות דיור חדשות ולהפשיר בנייה בשטח E1. זה מאיים על קיומו של פתרון של שתי מדינות. קראנו לממשלת ישראל לבטל את ההחלטה הזאת. כל החלטה על צעדים שיתקבלו על ידי בריטניה תלויה בתוצאת השיחות שלנו עם ממשלת ישראל ועם

השותפים הבינלאומיים כולל ארצות הברית והאיחוד האירופי".

 

גורם בלשכת ראש הממשלה אמר הערב בעקבות גל הביקורת העולמי: "ישראל תמשיך לעמוד על האינטרסים החיוניים שלה גם מול לחצים בינלאומיים ולא יהיה שינוי בהחלטה שהתקבלה. ההליכה החד צדדית של הפלסטינים לאו"ם היא הפרה בוטה ויסודית של ההסכמים שהקהילה הבינלאומית ערבה להם. לא צריך להתפלא שישראל לא ישבה בחיבוק ידיים מול הצעדים הפלסטיניים החד-צדדיים. לגבי צעדים נוספים מדינת ישראל תפעל לפי התנהגות הפלסטינים. אם הם ימשיכו בצעדים החד צדדיים - ישראל תפעל בהתאם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא ארה"ב אובמה. הממשל: "הבהרנו לישראל - מתנגדים למעשיה"
צילום: AP
מומלצים