שתף קטע נבחר

מחקר: מספר הפיגועים בעולם גדל פי 4 מאז 11/9

מכון מחקר אמריקני-אוסטרלי מיפה 158 מדינות ויצר "אינדקס טרור גלובלי" שמשקלל את מספר הפיגועים והנפגעים. בראש הרשימה ניצבת עיראק, ישראל במקום 20. החדשות הטובות? מספר ההרוגים בירידה

מספר פיגועי הטרור המתרחשים מדי שנה גדל ביותר מפי ארבעה במהלך העשור מאז פיגועי 11 בספטמבר . כך על פי מחקר שפורסם היום (יום ג') על ידי מכון מחקר אמריקני-אוסטרלי, שבחן את השפעת הטרור על 158 מדינות וסיכם את ממצאיו ב"אינדקס הטרור הגלובלי". המדינות שסבלו בעיקר מטרור הן עיראק, פקיסטן ואפגניסטן. החדשות הטובות – מאז 2007 מניין ההרוגים בפעולות טרור בירידה.

 

זירת פיגוע בעיראק. בראש הרשימה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
זירת פיגוע בעיראק. בראש הרשימה(צילום: EPA)

מהמחקר עולה כי מספר מקרי המוות כתוצאה מטרור היה הגבוה ביותר ב-2007 – השנה שבה הגיע לשיא הסכסוך בעיראק. אולם מאז מספר ההרוגים יורד. ב-2011 נהרגו במתקפות 7,473 בני אדם, ירידה של 25 אחוזים מאז 2007. המספר כולל גם מחבלים שנהרגו בפיגועים שהוציאו לפועל, בהם גם מחבלים מתאבדים.

 

המחקר מעלה את האפשרות ש"המלחמה בטרור" שהכריזה ארה"ב לאחר פיגועי 11 בספטמבר, ושכוללת מבצעים צבאיים מתמשכים של המערב נגד ארגוני טרור, ובראשם אל-קאעידה, למעשה הרעה את מצב העניינים. זאת, בעוד שלדבריהם לא ניתן להוכיח אם המערכה הפכה את ארה"ב למקום בטוח יותר.

 

סרטון הסברה של מחברי המחקר

 

במקום הראשון ברשימת המדינות נפגעות הטרור ניצבת עיראק, ואחריה פקיסטן, אפגניסטן, הודו ותימן. בחמישיה השנייה: סומליה, ניגריה, תאילנד, רוסיה והפיליפינים. ישראל במקום ה-20, וציונה 5.15 מתוך 10. לפניה ברשימה מדינות כמו טורקיה, קניה ואיראן. הרשימה הורכבה תוך שקלול מספר הפיגועים, מספר הרוגים והפצועים והנזק לרכוש. את "האינדקס" מפרסם "המכון לכלכלה ושלום", מוסד מחקרי שפועל בארה"ב ובאוסטרליה. הנתונים נלקחו ממאגר מידע שנמצא באוניברסיטת מרילנד, ובו משתמשים חוקרי ביטחון רבים.

 

"לאחר 11 בספטמבר, פעילות הטרור שבה לרמות שלפני שנת 2000, עד לאחר הפלישה לעיראק, ומאז הרמה עלתה באופן דרמטי", מסביר סטיב קיללה, מייסד ויו"ר המכון לכלכלה ולשלום. "כשליש ממקרי המוות בפעולות טרור בעשור האחרון אירעו בעיראק".

 

על פי המחקר, מספר מתקפות הטרור בעולם ב-2002 היה 982, ובהן נהרגו 3,823 בני אדם. ב-2001 אירעו 4,564 פעולות טרור, שבהן נהרגו 7,473 בני אדם.

 

"טרור" - לא על ידי מדינה

החוקרים השתמשו בהגדרת המושג "טרור" של אוניברסיטת מרילנד: "איום בשימוש או שימוש בפועל בכוח ואלימות לא חוקית על ידי גורם שאיננו מדינתי כדי להשיג מטרה פוליטית, כלכלית, דתית או חברתית באמצעות פחד, כפיה או איום". המחקר לא כלל לפיכך הרוגים בפעולות של ממשלות, כמו התקפות אוויריות למשל.

 

החוקרים אמרו כי המתודולוגיה שלהם אפשרה להם לא לכלול פעולות שניתן להגדיר כמרידות, פשעי שנאה או שאין עליהן די מידע.

 

זירת פיגוע התאבדות בקאבול, אפגניסטן. מקום שלישי (צילום: AP) (צילום: AP)
זירת פיגוע התאבדות בקאבול, אפגניסטן. מקום שלישי(צילום: AP)

זירת הפיגוע בת"א במבצע "עמוד ענן". מקום 20 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
זירת הפיגוע בת"א במבצע "עמוד ענן". מקום 20(צילום: EPA)

 

הזינוק במספר המתקפות הן באפגניסטן והן בפקיסטן אירע רק לאחר מלחמת עיראק, בערך באותו הזמן שגברו המבצעים הצבאיים של ארה"ב, נאט"ו וממשלת פקיסטן במדינות האלה. קיללה טען שהממצאים מראים שמעצמות זרות צריכות לשקול היטב אם להתערב מבחינה צבאית, אפילו במדינות כמו סוריה.

 

לדבריו, אלא אם כן הסכסוך יכול להיות מוכרע במהירות, מספר פעולות הטרור בעקבות התערבות עלול לעלות. בהתאם להגדרות המחקר, שבמסגרתן "טרור" לא מופעל על ידי כוח מדינתי, הוא לא התייחס לשלטון האימה שהשליטו משטרים כמו זה של הטליבאן או של סדאם חוסיין, לפני הפלישות הצבאיות.

 

במחקר מצוין כי ההידרדרות המשמעותית ביותר ב-2011 התרחשה בסוריה ובתימן. בתימן היה זינוק חד בפעילות הקשורה לאל-קאעידה בשנים האחרונות, ובסוריה הלכה ההתקוממות נגד אסד ולבשה צורה של פיגועי התאבדות ופיגועים אחרים.

 

מתוך 158 המדינות שנחקרו, רק ב-31 לא אירעה אף מתקפת טרור מאז 2001. אפילו כאשר משקללים את פיגוע 11 בספטמבר בניו יורק ובוושינגטון, צפון אמריקה נותרת האזור שעליו השפיע הטרור במידה הפחותה ביותר.

 

החוקרים טוענים כי לתושבי מערב אירופה סיכוי גבוה פי 19 להיהרג במתקפת טרור מאשר לצפון אמריקנים. חוץ מארה"ב, השיפור הניכר ביותר נרשם באלג'יריה ובקולומביה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הפגיעה במגדלי התאומים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הפגיעה בפנטגון
צילום: איי פי
מומלצים