שתף קטע נבחר

הר כרכום: מה הסיפור של ההר המיסטי בנגב?

בהר שמצוי במערב הר הנגב, נסקרו כ-1,300 אתרי פולחן שונים, 44 אלף ציורי סלע בני אלפי שנים ויש הטוענים כי הוא-הוא הר סיני האמיתי. טיול בהר המיתולוגי ש"פתוח" לציבור רק בסופי שבוע

הר כרכום נקרא בעבר בפי הבדואים תושבי האזור ג'בל עידיד (משמעות השם אינה ודאית. השורש בערבית עשוי להתייחס למילה עיד במובן חג, וכן למילה עדד במובן מרובה, רב).

 

ההר מצוי במערב הר הנגב המרכזי, בסמוך לגבול עם מצרים מעט דרומה להר שגיא והר חריף, ועל מנת להגיע אליו יש לנסוע כשלוש שעות וחצי דרומה ומערבה מ מצפה רמון, כאשר חלק הארי של הנסיעה הינו בדרכי עפר ברכב רב מינוע.

 

 

מרבית האתרים הראויים לביקור בהר הינם אתרים ארכאולוגיים מדבריים פשוטים למראה ומקבצים של ציורי סלע מן התקופה הפליאולית, הניאולית, הכלקוליתית ותקופת הברונזה.

 

לקבל את "טביעת העין המדברית"

בהר כרכום ובסביבתו הקרובה נסקרו כ-1,300 אתרים ארכיאולוגיים מתקופת הפליאולית ועד לתקופה המודרנית. מרבית הממצא מיוחס לתקופות הברונזה מן האלף השני לפני הספירה. ראוי לציין שבמדבר אתר ארכאולוגי הינו לעיתים גלעד קטן, שתי אבנים העומדות על צידן הצר, או חומת אבן נמוכה המשרטטת קו בסיס לאוהלי נוודים.

 

כאן לא נפגוש באתרי ענק מרשימים כגון כנסיות, מקדשים קלאסיים, מזבחות ענק עם מדרגות, חומות, וכן הלאה.

 

הארכיאולוגיה המדברית הינה צנועה, פשוטה וסמלית. רצוי להכירה מקרוב וראוי להתרגל אליה, ולקבל את "טביעת העין המדברית", על מנת להבין את הממצא במקום.

 

מרבית האתרים נסקרו סביב ההר, בעוד רוב ציורי הסלע נמצאים על ההר עצמו. במהלך הסקרים והחפירות במקום נמנו עד כה מעל ל-44 אלף ציורי סלע בני תקופות שונות. ריכוז נדיר בכמותו לשטח כה ספציפי ומצומצם.

 

הריכוזים המרשימים ביותר של ציורי סלע, מצויים לאורכו של ערוץ נחל כרכום על גבי ההר, וכן למרגלות מפל כרכום. גבי המים בנחל, ובעיקר מרעה לצאן, הם שאפשרו את שעות הפנאי הרבות של רועי הצאן בקרבת הערוץ, ואלה כפי הנראה אחראים לחלק ניכר מציורי הסלע.

 

כ-1,300 אתרים ארכיאולוגיים. הר כרכום (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
כ-1,300 אתרים ארכיאולוגיים. הר כרכום(צילום: רון פלד)

 

ההר כמוקד עלייה לרגל

הר כרכום הינו גוש הררי מוקף שברים הנישא מעל סביבתו, החושף סלעי משקע גיריים מתקופת האיאוקן, שנוצרו בקרקעיתו של ים התטיס הקדום שכיסה את הנגב לפני כ-40 מליון שנים.

 

על גבי במת ההר בעיקר בחלקו הצפוני, נראה משטח נרחב, המכוסה בשכבה כהה של אבני צור מבהיקות ואיכותיות במגוון גדלים. אבנים חשובות אלה היו חומר הגלם החשוב כל כך לנוודי המדבר הקדומים, ולכן היה ההר מוקד עלייה לרגל, לצורך איסוף הצור החיוני להכנת כלי עבודה וכלי בית בעת העתיקה. יש הטוענים גם כי הוא-הוא הר סיני האמיתי.

 

האבנים החשובות היוו להר מעמד קדוש. מתחם פולני בהר כרום (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
האבנים החשובות היוו להר מעמד קדוש. מתחם פולני בהר כרום(צילום: רון פלד)

 

תצפית מפסגתו מגלה משטח רחב ידיים, שממנו נמתחות שלוחות ארוכות צפונה, מערבה, ודרומה. אורכה של הבמה (הפלטה) אשר בראש ההר מהשלוחה הצפונית, ועד לקצה שלוחת כרכום, שבדרומו הינו כתשעה ק"מ. רוחבו של ההר בנקודות הרחבות ביותר הינו שני ק"מ וחצי.

 

שטח במת ההר, המהווה את אזור הטיול העיקרי הינו כ- 12 קמ"ר. גובהו של הכרכום כ-800 מטרים מעל פני הים, כאשר מעל הבמה בולטות שתי פסגות קטנות, שהגבוהה בהן מתנשאת ל- 842 מטר מעל פני הים.

 

אחד מ-44 אלף ציורי הסלע בהר כרכום (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
אחד מ-44 אלף ציורי הסלע בהר כרכום(צילום: רון פלד)

 

נחל כרכום: נופל מערבה במפל מרשים

את המשטח המרכזי הנרחב הנ"ל מנקז נחל אחד, נחל כרכום, שלו ערוצים משניים רבים על פני ההר. תחילתו של הערוץ במצוק המזרחי הפונה אל הר חרוז (מעל לאפיקו של נחל פארן הגדול בנחלי הנגב). הערוץ המרכזי זורם מערבה, תוך שהוא אוסף אליו מספר ערוצי משנה, ונופל מערבה במפל מרשים, שגובהו כ-60 מטרים.

 

יתר הערוצים המשניים שעל גבי ההר נשפכים אל נחל כרכום בהמשך זרימתו, למרגלות ההר. הנחל מבצע עיקוף גדול מאד של הר כרכום ממערב צפונה, ומשם זורם מזרחה ונשפך אל נחל פארן לא לפני שיצר ערוץ מרשים וגדול, שאורכו כ-40 ק"מ.

 

ריכוז נדיר לשטח כה מצומצם. אחד הציורים בהר כרכום (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
ריכוז נדיר לשטח כה מצומצם. אחד הציורים בהר כרכום(צילום: רון פלד)

 

הכרכום שוכן בשמורת טבע מוגנת, שבה יש ללכת בשבילים המסומנים בלבד! את האזור מאכלסים מינים רבים של צמחים ובעלי חיים האופייניים למרחבי הנגב הגבוה. בסיור במקום תוכלו לפגוש את: האלה אטלנטית, השיטה סלילנית, רותם, יפרוק המדבר, זוגן השיח, אכיליאה ריחנית, שמשון הנגב, כוכב ריחני, פרעושית גלונית, שלח הערבות, מנתור המדבר, מקור החסידה השעיר.

 

לצידם ניכרים בשטח שרידים שמותירים בעלי החיים הרבים: דורבן מצוי, ארנבת מצויה, קוצן מצוי, קוצן זהוב, קיפוד מדבר, זאב, שועל מצוי, שפן סלע, פרא, צבי הנגב, יעל נובי, חרדון מדבר, סלעית, עורב חום עורף.

 

מעט גשם באזור גורם לקצת צבע גם מדבר. פריחה בהר כרכום (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
מעט גשם באזור גורם לקצת צבע גם מדבר. פריחה בהר כרכום(צילום: רון פלד)

 

טיול בהר

הר כרכום מצוי בשמורת טבע רחבת ידיים, בין שמורת הנחלים הגדולים, ושמורת הר הנגב. המקום כולו מצוי בשטח אש של צה"ל, המחייב כניסה רק בהתאם לכללים המקובלים.

  • הטיול בשטח מותר אך ורק על גבי שבילים מסומנים
  • כיום מסיבות בטחוניות סגור ציר הכניסה ממערב, ולכן ניתן לבוא רק ממזרח מכיוון כביש מספר 40 ודרך נחל ציחור.
  • טלפון סלולרי: יש קליטה טובה על גבי ההר למעלה, אך רוב האזור סובל מחוסר כיסוי וחוסר תקשורת!

 

שחר שילה חוקר ומורה דרך ומומחה לתיירות מדברית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רון פלד
אחד מעשרות אלפי הציורים בהר כרכום
צילום: רון פלד
מומלצים