שתף קטע נבחר

גם קצב ויגאל עמיר יכולים: כך בוחרים בכלא

קלפי ניידת בהפרדה, בלי תעמולה ורק עד 8 בערב - בשב"ס נערכים לתת גם לפושעים לבחור, אבל בפעם הקודמת רק 21 אחוזים עשו זאת. ואיך זה עובד בבתי חולים?

גם למי שעובר על החוק ונעצר ביום הבחירות שמורה הזכות להצביע. בשירות בתי הסוהר משלימים את ההכנות ליום הבוחר, אז יוכלו כ-10,800 אסירים ועצורים אזרחי ישראל לממש את האפשרות לבחור את הנהגת המדינה. אבל מה יודעים בכלא על הדיון הציבורי שמתרחש מחוצה לו? אולי זו הסיבה שמעטים עשו זאת בפעם שעברה - רק 21 אחוזי הצבעה בבחירות 2009.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

  

בשב"ס מעריכים כי אחוז הבחירה הנמוך בקרב האסירים (לעומת 64.8 בקרב כלל האוכלוסייה) נובע פשוט מהניתוק ממה שקורה במדינה. "לא מעניין אותם מה קורה בתחום הפוליטי, אין להם מעורבות חברתית, להערכתנו גם אם הם היו בחוץ רובם לא היה הולך להצביע", אמר גורם בשירות. "אסור לשכוח שרוב האסירים הם מהשוליים, אוכלוסייה מחתך סוציו-אקונומי נמוך. הבחירות לא מעניינות אותם".

 

את הכתבה הזו, למשל, לאסירים אסור לקרוא. אין להם גישה לאינטרנט ולמלחמות התעמולה ברשתות החברתיות, גם אם היו רוצים. רק לאמצעי התקשורת המסורתיים - עיתונים, טלוויזיה ורדיו - חלקם כן נחשפים.

 

קלפי בכלא רמלה ב-2009 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלפי בכלא רמלה ב-2009(צילום: רויטרס)

 

בין כותלי הכלא אין תעמולת בחירות, אין שלטים ומודעות, ומן הסתם נציגי המפלגות לא מגיעים לערוך חוגי בית או הסברה. בלוחות המודעות באגפים השונים ייתלו מודעות של ועדת הבחירות המרכזית ובהן שמות המועמדים, המפלגות והאותיות שעל הפתקים.

 

בכל אחד מ-31 מתקני שב"ס תוצב בין קלפי אחת לארבע קלפיות. כל אחת תאויש על ידי חברי ועדת קלפי, אזרחים שמונו על ידי ועדת הבחירות המרכזית. שעות הפתיחה מצומצמות מעט ביחס לשעות פתיחת הקלפיות מחוץ לכלא: בין 8:00 בבוקר ל-20:00 בערב (לעומת 7:00 עד 22:00).

 

חלק מהקלפיות נייחות, ואילו קלפיות ניידות ינועו בין האגפים שמהם לאסירים אסור לצאת, כמו אגפי ההפרדה. שם האסירים יצאו מתאם, יצביעו מאחורי פרגוד ויחזרו.

 

האסירים מצביעים במעטפות כפולות, אחת עם הפתק והשנייה עם הפרטים האישיים - על מנת למנוע אפשרות להצבעה כפולה, גם במקום המגורים. לראשונה יוכלו האסירים להזדהות באמצעות כרטיס האסיר. עד כה נדרשו תעודת זיהות, רישיון נהיגה או דרכון, שלרוב מופקדים במשרדי הנהלת הכלא, אך החוק תוקן. בשב"ס מבטיחים שלא יהיה אסיר או עציר שירצה להצביע ולא יוכל.  

 

קלפי ניידת גם בבית חולים

ולמקום אחר לגמרי, שגם בו יוצבו קלפיות מיוחדות: בתי החולים. ברוב בתי החולים הגדולים יוצבו כמה קלפיות כדי להקל על החולים והצוות. הן יהיו פתוחות להצבעה עבור הצוות הרפואי שנמצא בתורנות ועבור המאושפזים, גם כן מ-8:00 בבוקר ועד 20:00 בערב, עם הפסקה של חצי שעה במשך היום.

 

חולים מאושפזים שירצו לבוא להצביע ייאלצו להציג אישור אשפוז וכן תעודת זהות, רישיון נהיגה או דרכון. חולים במחלקות הסיעודיות, כמו גם חולים שלא יוכלו לרדת אל הקלפיות מהמחלקות שבהן הם מאושפזים, ייאלצו להמתין לקלפי הנודדת. אליה הם ינועו בכיסא גלגלים, ויהיו גם כאלה שמיטתם תובל אל מגש הפתקים שמאחורי הפרגוד.

 

20 אלף שוטרים, סגר בשטחים

במקביל השלימה המשטרה את היערכותה ליום הבחירות. מעל ל-20 אלף שוטרים יתפרסו ברחבי הארץ ויפקחו על המתרחש בעשרת אלפים קלפיות. אלפי סדרנים ומאבטחים יסייעו להם.

 

ראש אגף מבצעים במשטרה, ניצב ניסים מור, אמר כי המשטרה ביקשה ממשרד הביטחון להטיל ביום הבחירות סגר על השטחים, בדומה למערכות הבחירות בעבר.

 

לדבריו של מור, עד כה נרשמו 40 תלונות הקשורות לעבירות על חוקי הבחירות, שרובן עסקו באיומים והטרדות באינטרנט. "מדובר במספר נמוך יחסית, בשל המעבר של התעמולה לרשת", הוא ציין.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו עומרי אפרים ובועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה קצב. פעם בחרו בו
צילום: אליעד לוי
מומלצים