שתף קטע נבחר

בג"ץ אישר לשדר תשדיר "המלגלג על ההמנון"

שופטי בית המשפט העליון כתבו כי במצב שבו האינטרנט והרשתות החברתיות תופסים חלק גדול במערכת הבחירות יש להתאים את המצב למציאות החדשה. לכן הם אישרו את התשדיר של בל"ד. גם תשדיר של עוצמה לישראל הותר לפרסום

העליון הפך החלטה של ועדת הבחירות המרכזית: בית המשפט העליון, בהרכב של חמישה שופטים בהם הנשיא השופט אשר גרוניס, ביטל הערב (יום ג') את החלטת חברם, שופט בית המשפט העליון ויו"ר ועדת הבחירות אליקים רובינשטיין, שקבע שלא לשדר את תשדיר הבחירות של רשימת בל"ד וכן לצנזר משפטים מתשדיר הבחירות של מפלגת עוצמה לישראל. מדובר בין היתר בתשדיר של בל"ד המלגלג על ההמנון.

 

עוד עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

הנשיא גרוניס, שישב בהרכב עם השופטים מרים נאור, עדנה ארבל, סלים ג'ובראן ואסתר חיות, כתב בהחלטה כי בשל שינויים בעולם התקשורת, הרדיו והטלוויזיה הם רק חלק ממערך התקשורת של הבוחר והנבחר, וכי אמצעי התקשורת האחרים - כמו האינטרנט והרשתות החברתיות - תופסים חלק גדול במערכת הבחירות. במצב דברים זה, כתב נשיא בית המשפט בהחלטה, "שבו ניתן להעביר מידע מן הרשימות לציבור - באופן ישיר או עקיף - באופנים שהחוק לא צפה אותם מראש, יש מקום לבחון את הצורך בהתאמת הדינים למציאות המשתנה".

 

 

גרוניס נימק את ההחלטה בכך שבשני המקרים "קשה לומר שמתקיימים המבחנים המחמירים המצדיקים את הגבלת חופש הביטוי של הרשימות", או שמידת הפגיעה ברגשות הציבור כתוצאה מצפייה בתשדירים אלה היא "מעבר לרמת הסיבולת הראויה". 

 

באשר לתשדיר בל"ד קבעו השופטים הצפייה בו "למי שסמלי המדינה יקרים ללבו, אינה קלה. יחד עם זאת, אין לומר כי הפגיעה הנגרמת ממנה היא כה קשה, עד כי היא מצדיקה הגבלתו של התשדיר".

 

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט אליקים רובינשטיין, החליט בשבוע שעבר לפסול חלק מתשדיר בחירות של מפלגת בל"ד, לאחר שנקבע כי התשדיר "משמיע באופן מעוות ומגחיך את התקווה, המנון מדינת ישראל". בתשדיר נראה "אביגדור ליברמן" המצויר שר את ההמנון במבטא ערבי. השופט רובינשטיין ציין כי "ביזיון סמלי המדינה, מדינה יהודית ודמוקרטית, אינו מקובל עליי כחלק מתעמולת בחירות של רשימה כלשהי". בבל"ד אמרו בתגובה כי "פסילה בתשדיר היא המשך של מסע ההשתקה וההפחדה נגד רשימת בל"ד וציבור בוחריה". 

 

הסיעות עתרו

במהלך דיון שהתקיים אתמול צפו השופטים בתשדירים: בתשדיר בל"ד, אשר לגביו קבע השופט רובינשטיין כי שינוי הלחן של המנון המדינה המוצג בו מעוות ומגחיך את ההמנון - וקבע שיש לפסלו. כמו כן הם צפו בתשדיר "עוצמה לישראל", שלגבי משפטים שבו קבע יו"ר ועדת הבחירות כי הם נושאים מסר שיש בו פן גזעני או אנטי ערבי. רובינשטיין הסביר כי הוא סובר שהמשפטים המציינים יישובים ערביים שבהם ישנם תושבים שאינם מקיימים את חובתם על פי החוק, עלולים לפגוע ברגשות האוכלוסייה הערבית.

 

הסיעות עתרו כל אחת נגד פסילת תשדירה, כמו כן האגודה לזכויות האזרח הגישה עתירה משלה שבה היא טענה כי זה הזמן של הסיעות להציג את תפיסת עולמן לציבור הרחב. העותרים טענו כי התשדירים שנפסלו לא חצו קווים אדומים. סיעת בל"ד טענה כי תשדירה אינו לועג להמנון אלא

 רק לחוקים גזעניים, והציגה תשדיר עבר ששינה את לחן ההמנון ללחן של מוזיקה אלקטרונית ולא נפסל. רשימת עוצמה לישראל טענה כי אין בדבריה משום גזענות, משום שלא נאמר כי מדובר בכל האזרחים הערבים אלא כי יש חלק מהם שאינו עומד בחובותיו בחוק.

 

יו"ר רשימת בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה, מסר בתגובה להחלטה: "החלטת בית המשפט מוכיחה שמדובר בסרטון סאטירי, שהוא לגיטימי במסגרת חופש הביטוי. הפסיקה היא עדות נוספת לכך שוועדת הבחירות המרכזית היא ועדה פוליטית, שמרבית מחבריה מונעים משיקולים פוליטיים ולא ענייניים, והגיע העת ליטול מהוועדה את סמכויותיה המשפטיות לגוף משפטני, כפי שמקובל בעולם. אנו מזמינים את הציבור הרחב לצפות בתשדיר ולהיווכח בצדקתנו בעניין האי-פסילה".

 

ממפלגת עוצמה ישראל נמסר: "מסתבר היום שזכותנו הייתה להציף את השאלה בדבר קיום החובות של חלקים במגזר הערבי ולדרוש קיום חובות תמורת הזכויות. בית המשפט העליון קבע היום שמותר לשאול שאלות גם לגבי הנאמנות וקיום החוקים של תושבי סכנין ומזרח ירושלים, ומי שמנע מאיתנו להעלות את התשדיר עשה לנו עוול".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט גרוניס
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים