שתף קטע נבחר

3 חיסולים ב-10 יריות. מאבק הכורדים גלש לפריז

הרצח החודש של 3 פעילות ה-PKK טלטל את הקהילה הכורדית בבירת צרפת ולרבים אין ספק שמדובר בפעולה של מקצוענים. "נראה כמו עבודה של ה-FBI או המוסד". כתבת ynet ביקרה במעוז הכורדי של פריז ושמעה מה חושבים על ישראל וארדואן

רחוב ד'אנג'יאן בפריז הוא רחוב קטן שממוקם ברובע העשירי ומכונה "הרחוב הכורדי של פריז". בנוסף למרכז התרבות הרשמי של הקהילה הכורדית השוכן ברחוב, נמצאות בו מסעדות, מספרות וחנויות ששייכות לבני הקהילה הכורדית בעיר הבירה הצרפתית.

 

עוד חדשות בעולם :

הבריטים יצביעו על התנתקות מהאיחוד האירופי?

הסודניות זנחו את החרב לטובת הדיו. איך זה קרה?

 

לפני כשבועיים נרצחו במכון הכורדי שלוש פעילות של המחתרת הכורדית (PKK) בירי מטווח קרוב. שלוש הנשים, אחת מהן היא סאקין קיסיז ממייסדי ה-PKK ב-1984, הובאו לקבורה בטורקיה במחוז דיארבקיר הדרום-מזרחי. ברחוב הכורדי בפריז עדיין תלויות על חלק מחלונות הראווה כרזות עם תמונות הנרצחות. בית הקפה הגדול ברחוב ד'אנג'יאן, שנמצא מול מרכז התרבות הכורדי, מכוסה בשטיחים. במקום יושבים בני קהילה צעירים רבים. הם מגיעים לכאן ללגום תה חם, לאכול פודינג אורז ולטעום מהמאכלים הכורדיים המסורתיים המוצגים לתפארת על מגשים גדולים בכניסה למקום.

 

שלוש הנרצחות: פידאן דואן (משמאל), סאקין קיסיז וליילה סוילמז (צילום: AP) (צילום: AP)
שלוש הנרצחות: פידאן דואן (משמאל), סאקין קיסיז וליילה סוילמז(צילום: AP)

 

האווירה בבית הקפה רגועה והנוכחים, רובם גברים, משוחחים ביניהם בלחש. כל מי שנכנס לבית הקפה עובר בין באי המקום ולוחץ את ידם. נראה שהם מכירים היטב זה את זה. יוג'ל, צעיר כבן שלושים שמתפרנס לדבריו כפועל בניין, מסביר בראיון ל-ynet כי הוא שב מטקס לזכרן של הנרצחות בפרבר שנמצא צפונית לפריז שבו מתגוררת קהילה כורדית גדולה.

 

"הקהילה הכורדית בהלם"

בחור צעיר נכנס לבית הקפה ומציע ליושבים בו עיתונים בטורקית שעל דפיהם מופיעות תמונות הנרצחות - קיסיז, פידאן דואן וליילה סוילמז - ותמונות של מנהגי המחתרת. "זה עיתון שכתוב בשפה הטורקית ומיועד לקהילה הכורדית באירופה, אך אסור למכירה בטורקיה", אומר יוג'ל. "רוב העיתון מוקדש לרצח?", הוא נשאל ומשיב: "כן, כמובן. הקהילה הכורדית בהלם. מדובר ברצח אכזרי ביותר בייחוד משום שפגעו בנשים".


תמונות הנרצחות תלויות בכל מקום ברחוב. המרכז הכורדי בפריז שבו אירע הרצח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תמונות הנרצחות תלויות בכל מקום ברחוב. המרכז הכורדי בפריז שבו אירע הרצח(צילום: EPA)

 

"על פי כל הסימנים מדובר כאן בעבודה מקצועית", מסביר יוג'ל מי לדעתו אחראי לרצח שלוש הפעילות הכורדיות בפריז. "עשר יריות נורו מאקדח עם משתיק קול. הרוצח או הרוצחים נכנסו למקום מבלי שהבחינו בהם. זאת הוכחה שמדובר ברצח של מקצוענים, נראה כמו עבודה של ה-FBI, סוכני המוסד או אפילו השירות החשאי הצרפתי". לדבריו, "יש גורמים, בעיקר האמריקנים, שלא רוצים שיהיה הסכם שלום בין המחתרת הכורדית לבין הטורקים. אלה גורמים שמעוניינים להשפיע ולשלוט במזרח התיכון. אני למשל חושב שראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הוא בכלל שפוט של האמריקנים והם מנצלים אותו כדי לשלוט על מה שמתרחש במזרח התיכון".

 

"אנחנו לצד הפלסטינים, אנחנו לצד החלשים"

בנקודה זאת מספרת כתבת ynet לצעיר הכורדי שהיא מישראל והוא מיד מתחיל לדבר על הפלסטינים. "אנחנו לצד הפלסטינים, אנחנו לצד החלשים. זה כמובן מובן מאליו משום שהכורדים נמצאים במצב דומה. את יודעת שכשיאסר ערפאת היה בלבנון, אנשי המחתרת הכורדית התאמנו במחנות של הפלסטינים, ושכשישראל נכנסה (במלחמת לבנון הראשונה) למחנות הפליטים, הכורדים נשארו להילחם לצדם - ואפילו טוב יותר מפלסטינים שברחו".


קבוצת אבלות בתוך מרכז התרבות הכורדי בפריז (צילום: MCT) (צילום: MCT)
קבוצת אבלות בתוך מרכז התרבות הכורדי בפריז(צילום: MCT)

 

"אבל את היהודים אני מאוד מעריך. הם מוכשרים ומנהיגים את העולם כי הם שולטים בכלכלה העולמית. דומיניק שטראוס-קאהן, לדוגמה, הוא כלכלן דגול. גם בטורקיה המשפחה העשירה ביותר היא ממוצא יהודי ואני חושב שבצבא הטורקי יש אפילו גנרל יהודי", אומר יוג'ל. אך לצד השבחים שהוא חילק, לצעיר הכורדי יש גם ביקורת כלפי ישראל. "אני כועס על הישראלים משום שהם מספקים נשק ופצצות לטורקים כמו מטוסים ללא טייס כדי לפגוע בנו. אף על פי שהעם הטורקי לא אוהב כרגע את הישראלים, דווקא הממשלה הטורקית דואגת לשמור לדעתי על יחסים טובים עם ישראל".

 

צעיר כורדי: "אני יודע מה עבר על היהודים בשואה"

"אני יודע מה עבר על היהודים במלחמת העולם השנייה ומה היטלר עשה", אומר הצעיר הכורדי. "אני מזכיר לך שהטורקים שיתפו פעולה עם הגרמנים. היום אני חושב שאתם מתנהגים לפלסטינים כמו שהגרמנים התייחסו ליהודים". לאחר דין ודברים עם יוג'ל על האי-דיוק, בלשון המעטה, בדבריו, הוא מסביר: "אנחנו נגד פיגועי התאבדות ונגד פגיעה באזרחים חפים מפשע. הפעולות שהפעילים שלנו עשו בטורקיה היו מיועדות בעיקר נגד חיילים ולובשי מדים".


 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 

כאשר הוא נשאל כיצד השפיע עליו באופן אישי רצח הפעילות בפריז, משיב יוג'ל: "הרצח חיזק את השנאה שלי כלפי הטורקים. הנשים שנרצחו הקריבו את החיים שלהן לטובת העם הכורדי, כמו כל לוחמי החופש שלנו. סאקין קיסיז, ממייסדות ה-PKK ישבה עשר שנים בכלא הטורקי, עברה עינויים ושם כרתו לה את השדיים. אנחנו נלחמים על הזכויות שלנו. בטורקיה רוצים שנהיה טורקים ונמחוק את התרבות שלנו, אבל לנו יש שפה ותרבות משלנו ואסור לנו להשתמש בה וללמוד אותה. אנחנו לא מוכנים להשלים ולוותר לטורקים. אבי אולי מוכן לוותר על העצמאות הכורדית, אבל אני לא רוצה לוותר ואני מוכן להילחם על כך שנים רבות. הכורדים גרו בטורקיה הרבה לפני שהטורקים הגיעו לאזור - והם בכלל היו נוודים. אנחנו היינו שם הרבה זמן לפניהם".

 

הכורדים בעיראק נגד אנשי ה-PKK

בתגובה לדבריו של הצעיר הכורדי מזכירה לו כתבת ynet כי בעבר עזרה ישראל לכורדים בעיראק ולמשפחת בראזני שהקימה את המפלגה הכורדית במדינה. "נכון. הכורדים בעיראק זוכים כרגע לאוטונומיה, אבל הכורדים העיראקים לא מעוניינים שאנשי PKK יגיעו לשטחם", מסביר יוג'ל. הראיון, שהתחיל בנושא רצח הפעילות בפריז, המשיך לישראל, הפלסטינים ועיראק והגיע גם למלחמת האזרחים המתחוללת בסוריה.


הפעילות הובאו לקבורה במחוז דיארבקיר בטורקיה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפעילות הובאו לקבורה במחוז דיארבקיר בטורקיה(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

    

"בתקופה האחרונה, הכורדים הסורים נלחמים לצד המורדים הסורים ומנסים לתחום אזור כורדי אוטונומי גם בסוריה. אך במקום שהכורדים העיראקים יעזרו להם, הם פשוט סגרו את מעברי הגבול ולא מאפשרים לכורדים הסורים לעבור לעיראק. לעומת זאת, בגבול הסורי שגובל עם טורקיה אנחנו מגישים עזרה למורדים הסורים ומאפשרים להם לעבור את הגבול. מהבחינה הזאת, אני מעריך מאוד את הסולידריות שקיימת אצל היהודים שיודעים לעזור זה לזה".

 

להערכתו של יוג'ל, בצרפת חיים כ-400 אלף בני הקהילה הכורדית ורובם הגדול מתרכז בצפון פריז ובאזור העיר בורדו. הוא מספר כי להפגנה שנערכה אחרי רצח שלוש הפעילות הגיעו אלפי כורדים מכל רחבי אירופה, שבה חיים לדבריו כשני מיליון כורדים.

 

יוג'ל מבקר לעתים נדירות בטורקיה. "יש לי אמנם דרכון טורקי, אך אני מניח שבטורקיה יעצרו אותי כפי שעשו לאחרונה ל-13 פעילים כורדים משום שאני כמעט בטוח שהטורקים צילמו אותי משתתף בהפגנות כאן בפריז".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלוויית הנרצחות בטורקיה
צילום: EPA
שפוט של האמריקנים? ארדואן
צילום: AFP
מומלצים