שתף קטע נבחר

"דיראני אוחז בנשק ושואף לכסף ביד השנייה"

הרכב מורחב של העליון דן בבקשת המדינה שלא לאפשר לפעיל הטרור הלבנוני מוסטפה דיראני להמשיך בתביעת הנזיקין נגד ישראל. השופט אליקים רובינשטיין הביע תמיהה בעקבות דרישת דיראני: "ידוע שהוא לא יושב על המרפסת ומעשן נרגילה"

"השאלה העקרונית בעיניי היא אם אותו אדם אוחז ביד אחת בנשק והיד השנייה שואפת לקופה הציבורית - מצדיק שיתקיים הליך כזה", כך תהה היום (ג') שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין במהלך דיון בבקשת המדינה למנוע מפעיל הטרור הלבנוני מוסטפה דיראני לתבוע את ישראל על נזקים שלטענתו נגרמו לו. דיראני ביקש להמשיך בהליך אף ששב לעסוק בטרור.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

קלינטון: הבחירות בישראל פותחות דלת לשלום

הבלוק החרדי תיאם עמדות: "קווים אדומים זהים"

 

ביולי האחרון קבע בית המשפט העליון בהרכב של שלושה שופטים כי דיראני, שהחזיק בעבר בנווט השבוי רון ארד, יוכל להמשיך בתביעת הנזיקין על סך שישה מיליון שקלים שהגיש בשנת 2000 - ארבע שנים לפני ששוחרר מהכלא הישראלי. בתביעת הנזיקין שהוגשה אז לבית המשפט המחוזי בתל-אביב טען דיראני כי במהלך חקירתו בישראל בוצעו בו

מעשי אונס ומעשי סדום.

 

המדינה הגישה בקשה לדיון נוסף נוכח ההחלטה שקיבל ההרכב המצומצם של בית המשפט העליון ולפיה יש להמשיך לדון בתביעה של דיראני. בשל כך התנהל היום דיון בנושא בהרכב מורחב של שבעה שופטים. כמה משופטי ההרכב המורחב תקפו בחריפות את דיראני והתקשו להבין כיצד אדם שחבר בארגון טרור שמבקש להשמיד את ישראל, תובע מאותה מדינה פיצויים.

 

המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד אורית סאן, טענה בדיון כי יש למחוק את התביעה של דיראני בשל היותו אזרח מדינת אויב וחבר בארגון טרור. בנוסף, עו"ד סאן ציינה כי דיראני תבע את המדינה רק שש שנים לאחר שלטענתו עונה ובשל כך ההליך לא הסתיים עד שהוא הוחזר ללבנון בשנת 2004. עו"ד סאן גם אמרה כי לא נמצא בסיס לטענותיו של דיראני ושהוא רק אוים - דבר שהביא להדחתו של מי שכונה "קפטן ג'ורג'".

 

"אם הוא היה יושב על המרפסת" 

השופט סלים ג'ובראן, שנמנה עם ההרכב המצומצם שדחה ביולי האחרון את בקשת המדינה, תהה היום אם בירור התביעה "גורם נזק למדינה או מעיד על עוצמתה". עו"ד סאן השיבה כי "מדובר על תביעת פיצויים בלבד. ההליך הפלילי נבדק כבר ולא מצאנו מדינה בעולם שמאפשרת תביעה כזו, כולל מדינות הומניות. אם הוא היה יושב על המרפסת ולא חוזר לטרור לא בהכרח שהיינו מערערים".

 

עו"ד סאן הוסיפה כי מדובר באויב "שלא רק רוצה להשמיד את בית המשפט, אלא את המדינה על כל רשויותיה ויחד עם זאת מבקש לנצל את הרשויות לתביעה שלו ומבקש שנחשוף בפניו את כל הליכי החקירה".

 

בא כוחו של דיראני בישראל, עו"ד צבי ריש, אמר מנגד כי "לא דיראני צריך לעמוד מול עינינו אלא דמותה של המדינה שלא רוצה לדעת מה קרה בחקירה". עו"ד ריש טען כי בעבר התרחשו הליכים דומים, ומכיוון שההליך כבר החל יש חובה לסיימו.

 

"דיראני חזר והצטרף לחיזבאללה"

השופט אליקים רובינשטיין שהביע כאמור תמיהה בעקבות הבקשה של דיראני להמשיך את הדיון בתביעת הנזיקין שהגיש אמר כי "השאלה אם צריך שיתקיים הליך כזה או שיש דרכים אחרות לברר את הסוגיה מה היה בחקירה. על פי השכל הישר אני לא מעלה מדינה בעולם שתאפשר לאדם שמנהל

מלחמה נגדה לנהל בשטחה תביעה אזרחית. כמו שאמרה הפרקליטה, ידוע לנו שהוא לא יושב על המרפסת ומעשן נרגילה".

 

גם השופט חנן מלצר תקף את עמדת בא כוחו של דיראני. לדבריו, "יש עובדות, דיראני חזר והצטרף לחיזבאללה למרות התחייבותו שלא לעסוק בטרור". מלצר הוסיף כי דיראני הצהיר בעבר שהכסף לא מעניין אותו, ותהה לסימבוליקה שעומדת מאחורי סכום התביעה - שישה מיליון. על כך השיב עו"ד ריש כי "כפי שדיראני הצהיר בעבר, הסכום נובע מרצון למנוע מעשים דומים לאלה שעשו הנאצים ביהודים".

 

הליך התביעה של דיראני בבית המשפט המחוזי בתל אביב החל כאמור בשנת 2000 והעדות שלו ניתנה ב-2004, יומיים לפני ששוחרר ללבנון. ההרכב המורחב של בית המשפט העליון ימסור בקרוב את החלטתו בנושא.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רוצה להמשיך בתביעה. דיראני
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
תמיהה בקול רם. השופט רובינשטיין
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים