שתף קטע נבחר

הקמ-בלאק: האם בלאקברי תצליח להתרומם?

מעמד החברה הקנדית הולך ומתערער בשוק המובייל. כדי לשוב ולהיות גורם משמעותי בשוק, היא צריכה שהוא יקבל בהתלהבות את המכשירים ומערכת ההפעלה שהיא השיקה אתמול

Blackberry - לשעבר RIM - השיקה אתמול (רביעי) את מערכת ההפעלה החדשה מתוצרתה - Blackberry 10 - יחד עם שני סמארטפונים מתקדמים חדשים, בתקווה לשדרג את מעמדה ההולך ומתערער בשוק המובייל. לא ברור האם בכך תצליח החברה הקנדית, שכבר לא מעט זמן מפלרטטת עם אופציית פשיטת הרגל, לתפוס שוב מקום של כבוד בתעשייה, אבל דבר אחד בטוח: היא לא מתכוונת לוותר בקלות.

  

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 

די לבחון את המפרט הטכני של שני המכשירים החדשים כדי להבחין במדיניות ה"גם וגם" של בלקברי החדשה. ה-Z10 הוא סמארטפון עם מפרט הדומה למדי למכשירים אחרים הקיימים בשוק, ולמעשה מדובר במכשיר שמיישר קו עם הסטנדרט הנפוץ כיום בתעשייה. הדימוי "פורץ דרך" או "חדשני" שמנסה החברה להצמיד בכוח למוצר שלה, לא ממש עובד, בהתחשב בכך שאת כמעט כל הדברים כבר ראינו אצל המתחרות, בין היתר מסך מגע "משודרג", מערכת זיהוי קולית (הלו, סירי) ושירות מפות שכבר בהשקה נראה קצת מיושן וחורק.

 

אם ה-Z10 הוא המכשיר שמנסה להיות אחד מהחבר'ה, ה-Q10 קצת יותר מבטיח, בעיקר למי שלא יכול בלי מקלדת ה-QWERTY הנוחה במיוחד. המקלדת מגיעה עם מחיר אחד משמעותי - מסך קטן ובו שטח מצומצם לשימושי מגע אמיתיים - אבל היא מאפשרת הקלדה שוטפת, אינטואיטיבית ונוחה מאוד. בניגוד למקלדות מגע הקיימות כיום בסמארטפונים, המקלדת הפיזית של בלקברי היא ללא ספק הדרך הנוחה ביותר (שהיא חלק דיפולטיבי ממכשיר ולא תוסף חיצוני כמו מקלדת בלוטות' או USB) לאנשים שכותבים הרבה בסלולרי שלהם ומשתמשים בו ככלי עבודה.

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 

וכאן נגיע לשאלת השאלות: האם משתמש ממוצע של בלקברי, שבוחר במכשיר הזה על פני מכשירים אחרים בגלל מקלדת ה-QWERTY שלו, רוצה בכלל מסך מגע מוקטן שלא יכול להתחרות במסכי המגע של מכשירים אחרים בשוק? ימים יגידו האם יש צורך אמיתי בפיצ'ר הזה, או שמא מדובר בהחלטה שגויה שרק מעלה את מחיר המכשיר לצרכן הסופי שמחפש כלי עבודה חזק ונוח על פני מכשיר משחקים, למשל. השילוב של מקלדת ומסך מגע עשוי להיראות אטרקטיבי, אבל בפועל הוא מעיד על פיצול אישיות ואי-הבנה של קהל היעד: הוא חייב את החברה להקטין את המקלדת ובו בזמן גם את המסך, כך שמתקבל מצב שבו שני המרכיבים אינם במיטבם. ייתכן מאוד שהחברה הייתה נתרמת יותר מוויתור על מסך המגע, לטובת מקלדת מקשים איכותית וגדולה, יחד עם תצוגה טובה יותר, משקל נמוך יותר, חיי סוללה ארוכים יותר וכמובן - תמחור אטרקטיבי.

 

משתמשי בלקברי נאמנים שחובבים משחקים וגדאג'טים (כמו כותב שורות אלה) כבר רכשו סמארטפונים, טאבלטים או אפילו iPod Touch זול יחסית ויעיל - כדי לפצות על הצורך במסך מגע שמאפשר מגוון רחב של שימושים. בהקשר הזה, ובקרב המגזר הנאמן של החברה, למסך מגע יש מעט מאוד שימוש, וה"חידוש" מבית בלקברי הוא בבחינת מעט מדי, מאוחר מדי, כי הוא מפספס את הטרנד שהכניס את הסמארטפון לרוב הבתים בעולם.

 

מערכת ההפעלה: היתרונות נשמרים, החסרונות גם 

בעיה נוספת - וקשה - שבלקברי לא השכילה לפתור בסיבוב הזה בתעשייה, נוגעת למערכת ההפעלה מתוצרתה, BB10. מערכת ההפעלה החדשה מצטרפת לאנדרואיד, iOS ו-Windows Phone 8, והיא תחייב את יצרני האפליקציות והמשחקים להתאמות יקרות ולפעמים גם מיותרות או לכל הפחות לא יעילות-כלכלית. המשמעות היא שחנות האפליקציות של בלקברי תישאר כמו שהיא כיום - קטנה וזניחה, עם מספר מצומצם למדי של אפליקציות איכותיות ומעודכנות.

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 

בנוסף יש לזכור שבגלל שמדובר בשוק קטן לא רק שמגוון האפליקציות קטן והאיכות ירודה, אלא שגם מחירי האפליקציות הקיימות גבוה לרוב יותר מאשר בחנויות של אנדרואיד ו-iOS, משום שהמפתחים מבקשים להחזיר לעצמם את ההשקעה בשוק הרדום המתנהל בעצלתיים בחנותה של בלקברי. עובדה זו לא צפויה להשתנות בעקבות כניסת המכשירים החדשים, אלא בדיוק להיפך: האפליקציות היחסית יציבות שקיימות היום יצטרכו לעבור התאמות (שוב) לנישה מאוד מצומצמת וספק-רווחית. עבור רוב יצרני התוכנה, ובפרט הקטנים והבינוניים, זה סיכון גדול ולא כדאי במיוחד, ומעניין יהיה לראות כיצד בלקברי תנסה לפתות אותם ליצור עבורה תכנים איכותיים למסכים בגדלים לא סטנדרטיים ועבור מערכת הפעלה נישתית הפונה מראש לקהל מצומצם.

 

למכשירי הבלקברי הנפוצים כיום בשוק יש מספר יתרונות משמעותיים על פני מכשירים אחרים, ההופכים אותם לפופולריים מאוד בקרב הקהילה העסקית והמקצועית. ראשית, רמת האבטחה שלהם גבוהה יחסית, בין היתר בגלל שהם לא פופולריים במיוחד ולכן פחות מזמינים פריצות ושאר צרות ובזכות השרתים הפרטיים שמאפשרים הגנה על פרטיות השיחות וההודעות. שנית, חיי הסוללה שלהם ארוכים באופן ניכר ממכשירים אחרים, בגלל שאין להם פיצ'רים שצורכים חשמל בכמות גדולה, ולכן גם זמן הטעינה מתקצר. לבסוף, הם עמידים יותר לחבטות, נפילות ושאר צרות מהסוג הזה, ובאופן כללי נוחים מאוד לשימוש לאחר תקופת הסתגלות קצרה.

 

לא ברור האם המכשירים החדשים, המתאפיינים במסך גדול וזולל אנרגיה, למשל, יאפשרו לחברה לשמור על היתרון היחסי שלה בנישה הזו, אבל בכל הקשור לאבטחה ולפרטיות היתרון היחסי נשמר ולכן צפויים המכשירים לקרוץ לקהילה העסקית והמקצועית הזקוקה למידת הגנה גדולה יותר מקהל המשתמשים הרגיל.

 


 

השורה התחתונה 

RIM אמנם שינתה את שמה לבלקברי כדי ליצור איחוד בין המותגים השונים, ובנוסף השיקה מכשירים שלפחות על פניו נראים מעניינים. אבל בחינת עומק של המהלך מגלה שהחברה התקשתה לקבל החלטות חותכות. חלק ניכר מהחידושים קיימים כבר בשוק כדבר שבשגרה, ומה שנראה חדש למנהלי החברה, עשוי להיראות לקהל היעד מיושן ושגרתי למדי.

 

יתר על כן, קשה לומר בבירור מי קהל היעד של בלקברי, והאם ההשקה של שני מכשירים חדשים ומערכת ההפעלה המשודרגת אכן פותחת עבור החברה קהלי יעד חדשים, או שמא היא תאלץ להסתפק במכירת מכשירים לקהל הנאמן שלה, שמרכיב מספר נישות מצומצם וספציפי מאוד.

 

אין ספק שהחברה מזהה פוטנציאל גדול ובוחרת לפעול באופן ממוקד בקהל העסקי והמקצועי, אבל אזנשאלת השאלה - אם הבלקברי הקודם עובד לא רע בכלל וממשיך לשרת את בעליו נאמנה כבר שנים ארוכות - למה להם לשדרג? ובהקשר של קהלים חדשים אפשר להעריך כמעט בוודאות שבשוק כל כך רווי ותחרותי, קשה לראות כיצד תצליח בלקברי לערער על מעמדן של ענקיות החומרה והתוכנה, עם מוצרים כל כך שבלוניים וחסרי מעוף. לפחות על פניו נראה שאין בהשקה אתמול חדשנות אמיתית, אלא רק ניסיון לעשות צעד למקום שבו עומדות המתחרות הגדולות שלה.

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בק אין בלאק? בלאקברי מנסה שוב
מומלצים