שתף קטע נבחר

טרנד ירוק: עיצוב מבגדים ממוחזרים

תלמידים בשנקר התמודדו עם אתגר עיצובי יצירתי במיוחד - שימוש בעודפי ייצוא של בגדים ליצירת פריטי לבוש חדשים. המשימה ניתנה בהשראת התגברות המגמה הירוקה באופנה העולמית כשיותר ויותר מעצבים ורשתות משתמשים בחומרים ידידותיים לסביבה ובמיחזור בגדים ופריטי לבוש

המגמה הירוקה שוטפת את עולם האופנה בשנים האחרונות: רשתות אופנה מתגאות בייצור ידידותי לסביבה, מעצבים עושים שימוש חוזר בחומרים ובבדים ישנים ואפילו בתכנית הריאליטי "פרוייקט מסלול" נדרשים המתמודדים מדי עונה ליצור פריטי לבוש מחומרים מתכלים.

 

בעקבות דו"ח גרינפיס: זארה תנקה בגדיה מרעלים

H&M חברתית: תשלם לכם על בגדים משומשים

הופכים בגדים לסמרטוטים למען הנזקקים והטבע

 

הסיבה: עולם האופנה נרתם למאבק לאיכות הסביבה ודרך חולצות, שמלות, מכנסיים ואפילו תיקים ונעליים שעשויים מחומרים ממוחזרים מאותת לכו-לנו שאופנה ירוקה מעולם לא הייתה שיקית יותר.

 

באופן טבעי, מגיעה תורה של האקדמיה. תלמידי התואר השני לעיצוב אופנה בבית הספר הגבוה להנדסה ועיצוב שנקר, לקחו חלק בקורס "עיצוב כמנוע להשפעה חברתית". מטרת הקורס הייתה לפתח חשיבה עיצובית בינתחומית בהקשר של חברה וסביבה ולכן נאלצו הסטודנטים להתמודד עם אתגר עיצובי יצירתי במיוחד: שימוש בעודפי יצור של רשת רנואר (בגדים ונעליים) המקומית ומהם ליצור פריטי לבוש.

 

עיצוב ירוק במסגרת סדנת "ערימה אחת יותר מדי" בשנקר (צילום: תמי דהן) (צילום: תמי דהן)
עיצוב ירוק במסגרת סדנת "ערימה אחת יותר מדי" בשנקר(צילום: תמי דהן)

 

"העודפים כללו גם בגדים סוג א' שנותרו במחסנים וזה בא להעיר או להאיר תופעה שקיימת", מסבירה איילת כרמון, ששימשה כאחת המרצים בקורס. "אנחנו רגילים לחשוב על שאריות מעודפים רק לתעשייה, ומסתבר שלחברות וליבואנים יש שאריות שנובעות מכך שאי אפשר לייבא סחורה שהתוקף שלה יהיה בעוד 3 חודשים מהיום. כאשר מייצרים בחו"ל, מראש מזמינים יותר ולכן נשאר עודף. גם המערכת מעודדת את החברות להזמין יותר, למשל בהנחת כמויות גדולות".

 

 

תיקים עשויים מברזנטים של משאיות; פרייטג לרשת סטורי ()
תיקים עשויים מברזנטים של משאיות; פרייטג לרשת סטורי

 

מיני קולקציה בשימוש שאריות בדים ב-H&M (צילום: הנס מוריץ) (צילום: הנס מוריץ)
מיני קולקציה בשימוש שאריות בדים ב-H&M(צילום: הנס מוריץ)

 

לשאלתנו מה האתגר בשימוש בעודפי יצור, שכן מדובר בפריטים שנותרו במחסני הרשת משיבה כרמון כי "ברגע שסטודנטים התחילו לעצב דברים, הם רצו עוד מהפריט עליו עבדו אבל פשוט לא היה. לכן הם נאלצו לבחור משהו אחר להמשיך איתו, כך שמבחינה עיצובית היתה להם מסגרת מתוכה ועל פי אלוציה הם יכלו לעבוד. הגישה של המרצים הייתה שלא בוחרים. כל מה שנותנים להם לוקחים ועושים בזה שימוש. מדובר בבעייה של החברה הצרכנית של היום וזו דרך יצירתית להתמודד איתה".

 

"לכל בגד יש את הסיפור שלו"; נעמי מערבי לבית בנמל (צילום: סולל פקיאל) (צילום: סולל פקיאל)
"לכל בגד יש את הסיפור שלו"; נעמי מערבי לבית בנמל(צילום: סולל פקיאל)

 

ירוק זה הכי, אחותי!

כאמור המגמה הירוקה או ה-Re-Design זוכה לעדנה בעולם האופנה וכראיה לכך רשת H&M מוציאה החודש לפועל יוזמה גלובלית לאיסוף בגדים בכל העולם. לקוחות יוכלו למסור בגדים ישנים ומשומשים בחנויות בכל 48 השווקים בהם פועלת ענקית האופנה השוודית ותמורתם לקבל שובר כספי לכישת בגדים חדשים. מדובר בפריטים ישנים של כל מותג ובכל מצב וכל שקית מלאה בבגדים תזכה את הצרכן בשובר של 20 שקלים.

 

הבגדים שיאספו יימסרו ל- I:Collect, חברה שוויצרית שמתמחה במיון ובמיחזור בגדים ומשמשת כשותפתה של H&M לפרויקט. "כחלק בלתי נפרד אנחנו מקבלים אחריות ויוזמים אחריות ממש כמו הסטודנטים בשנקר", מוסיפה זיו קווין, מנהלת מחלקת התקשורת של H&M בישראל. "כבר בפברואר 2011 מיד אחרי שיתוף הפעולה עם לאנווין (בית אופנה צרפתי, א"ב), יצרנו קולקציה שלמה שנקראה Waste.

 

"בעצם לקחו שאריות בדים שנשארו מהעבודה על הקולקציה ויצרו עשרה פריטים לרבות גופיה, טוניקה, תיקים ועוד. בנוסף לכך, המטרה שלנו היא שכמה פחות בדים, סיבים, בגדים יגיעו לפח. אני חושבת שפרוייקטים כאלה ואחרים תמיד מושכים את שאר התעשייה לעשות דברים דומים".

 

בנוסף לכך, בימים אלה נחת על אדמות ארץ הקודש מותג התיקים השוויצרי Freitag (שנמכר ברשת סטורי) שמבוסס על שימוש בחומרים ממוחזרים לרבות ברזנטים של משאיות, צמיגי אופניים וחגורות בטיחות.

 

האחים דניאל ומרקוס פרייטג שהקימו את המותג, יוצרים תיקים ואקססוריז בשימוש מחומרים ממוחזרים מהבבית ומהרחוב והתוצאה המתקבלת היא יצירה חדשה בסטנדרטים עיצוביים גבוהים אך עדיין נוחה ופונקציונלית. כראיה לכך, המוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק (Moma) ומוזיאון העיצוב בציריך הוסיפו את דגמי התיקים לקולקציה המוצגת.

 

מיחזור כחול-לבן

גם בנוף העיצוב המקומי אפשר לזהות ניצנים למגמה, כשהבולטת מביניהם היא המעצבת נעמי מערבי שמזה עשור יוצרת בגדים ואביזרים לבית מחומרים ובדים ישנים. עיצוביה כוללים פריטי לבוש מפוסלים בהשראת הדיאלוג בין אופנה לאמנות וכולם עשויים מחימרי הגלם לרבות בגדים ממוחזרים וגם בדים וחומרים נוספים.

 

בקולקציה של נעמי מערבי, שנמכרת בימים אלה בקום איל פו-בית בנמל ובסטודיו שלה, אפשר לזהות את היצירתיות במכנסי גבר שיכולים לשמש כז'קט נשי, מעיל עור שעשוי כולו טלאים, טוניקות ועוד. למעשה, הפריט הראשון שעיצבה היה שמלה עבור בתה, אותה יצרה מזוג מכנסי ג'ינס ישנים שהיו שייכים לבעלה.

 

"זה הכל בזכות אבא שלי", היא נזכרת. "הוא אף פעם לא זרק דברים ולימד אותי שלכל חפץ או מוצר יש נשמה, זהות וסיפור משלו. הרצפה בחדר שלי בילדות היתה עשויה מחבלים והשולחן מחלקים של גלגלי אופניים. זאת היתה השפה שלמדתי ובעצם כל פריט שאני יוצרת הוא נקודת ההתחלה לפריט הבא. אני אוהבת את העובדה שעיצוב מחדש נראה 'מלוכלך' יותר אך למעשה נקי בהרבה מאחר שלא קיים בו בניצול ילדים לעבודה ופגיעה בסביבה. אתה עושה זאת על ידי שימוש בחומרים ובמוצרים קיימים".

 

מה הקושי בעיצוב מחדש?

"זאת שפה מלאה במילים והאפשרויות פתוחות לפניך וכמובן שיש גם הרבה הומור בעניין אך חשוב לומר: זה לא קל לעצב מחדש אבל מאתגר אותי בכל פעם מחדש למצוא פתרונות. מדובר במשהו שהפך לחלק מהזהות שלי והוא מניע ומרגש אותי בכל פעם מחדש".

 

 

 (צילום: תמי דהן) (צילום: תמי דהן)
(צילום: תמי דהן)

 

האחד והיחיד

הקורס "עיצוב כמנוע להשפעה חברתית", זכה למימון של "קשרי אקדמיה קהילה" והרעיון היה להשתמש בפריטים הממוחזרים ולהתאים אותם לקהל יעד שיזדקק להם.

 

לצורך העניין הסטודנטים היו צריכים למצוא עמותה שמייצגת את הפלח בחברה הזקוק לאותם בגדים ולבחור אחת משלוש דרכים לפעולה: העמותות עצמן ייצרו את הפריטים על פי הנחיות הסטודנט, רשת אופנה או חברה ייצרו את הפריטים ויעבדו ישירות מול העמותה (כמו שחברות מייצרות אריזות לחלוקת מזון מחומרים ממוחזרים) או ליצור פריט ייחודי, וואן פיס בעגה המקצועית שיוצג במכירה או בתצוגה המונית וכך יתרום להעלאת המודעות.

 

"בסופו של דבר רוב הסטודנטים בחרו באפשרות האחרונה", מסכמת כרמון. "בסך הכל מדובר בשישה פרוייקטים שהוגשו בסוף חודש ינואר. ייתכן מאוד שאחד מהפרוייקטים ייושמו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים