שתף קטע נבחר

קרב צמוד באיטליה: הקומיקאי הפתיע את כולם

המדגמים בארץ המגף מצביעים על קרב צמוד בפרלמנט. קואליציית המרכז-שמאל בראשות הקומוניסט לשעבר ברסני קיבלה 34.5% בבית הנבחרים בעוד זו של ברלוסקוני 29%. ההפתעה הגדולה בבחירות: 20% לקומיקאי גרילו. הקואליציה של ברלוסקוני מובילה בסנאט. "הפרלמנט הבא יהיה בלתי משיל"

אין מנצח ברור בבחירות ב"ארץ המגף" ולא בטוח שבשווקים האירופים נושמים היום (יום ב') לרווחה: קואליציית המרכז-שמאל באיטליה בראשות פייר לואיג'י ברסני בן ה-61 קיבלה 34.5 אחוזים בבחירות לבית הנבחרים (הבית התחתון) ו-28.7 אחוזים בבחירות לסנאט (הבית העליון). מנגד, קואליציית המרכז-ימין בראשות ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני קיבלה 29 אחוזים בבית הנבחרים ו-31.9 אחוזים בסנאט. כך על פי מדגמי הטלוויזיה שפורסמו באיטליה והצביעו על קרב דרמטי בפרלמנט שעלול להוביל לממשלה לא יציבה ואף לבחירות חדשות. 

 

מפגינות חשפו עצמן מול ברלוסקוני: "מספיק!"

 

עוד חדשות בעולם :

צ'כיה: בשר סוס התגלה בקציצות שיועדו ל'איקאה'

התפטר הקרדינל שקרא לכמרים לקיים יחסי מין

סיגריה נייט: רוסיה אוסרת עישון במקומות ציבוריים

נשיאת ד' קוריאה הושבעה לצלילי "גנגנאם סטייל"

 

אנריקו לטה, סגנו של ברסני ב"מפלגה הדמוקרטית" מסר לרשת הטלוויזיה RAI כי "אם המצב הוא אכן כך, הפרלמנט הבא יהיה בלתי משיל. מיד יאושר חוק בחירות חדש ונשוב לבחירות". בכל מקרה, מי שמסתמן כהפתעת הבחירות הוא הקומיקאי המלהיב בפה גרילו, שתנועתו קיבלה כ-20 אחוזים בבית הנבחרים ו-24.9 אחוזים בסנאט. ראש הממשלה המכהן מריו מונטי וקואליציית המרכז שבראשותו אכזבו בבחירות וקיבלו 9.5 אחוזים בבית הנבחרים ו-8.4 אחוזים בסנאט.

 

ראשות הממשלה עדיין לא מובטחת לו. ברסני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראשות הממשלה עדיין לא מובטחת לו. ברסני(צילום: EPA)

 

משפחת ברסני: פייר לואיג'י, רעייתו דניאלה ובנותיהם אליסה ומרגריטה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משפחת ברסני: פייר לואיג'י, רעייתו דניאלה ובנותיהם אליסה ומרגריטה(צילום: רויטרס)

 

תמונת המצב בפרלמנט האיטלקי על פי רשת "סקיי איטליה":

בית הנבחרים: מרכז-שמאל של ברסני - 34.9 אחוזים, מרכז-ימין של ברלוסקוני - 29 אחוזים, תנועת "חמשת הכוכבים" של גרילו - 19.5 אחוזים ו"עם מונטי למען איטליה" של מונטי - 9.5 אחוזים.

הסנאט: מרכז-ימין של ברלוסקוני 31.9 אחוזים, מרכז-שמאל של ברסני - 28.7 אחוזים, תנועת "חמשת הכוכבים" של גרילו - 24.9 אחוזים ו"עם מונטי למען איטליה" - 8.4 אחוזים.

 

הבחירות באיטליה לא הלהיבו בלשון המעטה את אזרחי המדינה ושיעור ההצבעה ביום הראשון היה נמוך ועמד על 46.7 אחוזים. לשם השוואה, בבחירות שנערכו ב-2008 נרשם שיעור הצבעה של 49.2 אחוזים. נתוני ההצבעה מהיום עדיין לא נמסרו.

 

בחירה ארצית מול בחירה אזורית

חוקי הבחירות באיטליה מבטיחים רוב מוצק בבית התחתון למפלגה או לקואליציה שזוכות בנתח הקולות הגדול ביותר ברמה הארצית. אולם הליך הבחירה לסנאט, שמושביו נקבעים על בסיס הצבעה אזורית, מורכב יותר והרכב הסנאט החדש ייקבע ככל הנראה מהתוצאות שיתקבלו באזור לומברדי העשיר והתעשייתי בצפון ואזור האי סיציליה שבדרום. לפי שעה נראה כי ברלוסקוני מוביל בסיציליה ובקמפניה ונמצא בתיקו עם ברסני בלומברדי. 

 

איטליה, הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו, היא מדינה חיונית ביותר ליציבות של האזור כולו. בסוף שנת 2011 נשקפה סכנה גדולה ביותר למטבע שלה, אז יצאו עלויות האשראי של ממשלתה מכלל שליטה. 

 

יש לי סיבות לחייך? ברלוסקוני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יש לי סיבות לחייך? ברלוסקוני(צילום: רויטרס)

 

השווקים בעולם צפו מקרוב אחר הקמפיין המר שניהלו המועמדים השונים באיטליה, שהתמקד בעיקר בסוגיות כלכליות, והביעו חשש מחזרה למשבר החוב שהעמיד את גוש האירו בפני אסון.

 

ברסני - דמות אפורה וחובב סיגרים

ברסני, בן 61, השתייך בעברו למפלגה הקומוניסטית. לאחר מכן הוא הצטרף לגוש המרכז-שמאל וכיהן כשר התעשייה בשנים 1999-1996. בכהונתו האחרונה של ברלוסקוני שימש ברסני ראש האופוזיציה. באיטליה רואים בו דמות אפורה מעט, בוודאי בהשוואה לברלוסקוני, אם כי הוא ידוע בחיבתו לסיגרים מתוצרת טוסקנה.

 

המועמד מטעם "המפלגה הדמוקרטית" מהמרכז-שמאל הבטיח גם כי כשייבחר ימשיך את הרפורמה המקיפה שהחל ראש הממשלה המכהן מריו מונטי, שנקרא לדגל כדי להציל את המדינה מקריסה כלכלית.

 

הפתעת הבחירות. הקומיקאי לשעבר גרילו משלהב את תומכיו בעצרת ברומא (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפתעת הבחירות. הקומיקאי לשעבר גרילו משלהב את תומכיו בעצרת ברומא(צילום: EPA)

 

אחרי שנה וחצי של ממשלה טכנוקרטית בראשות הכלכלן מונטי - שבמידה רבה חילץ את כלכלת איטליה מהבוץ העמוק שבו הותיר אותה ברלוסקוני, אבל מנגד ספג ביקורת ציבורית קשה בשל שורה של צעדי צנע - החליטו האיטלקים לבחור במנהיג חדש: ברסני, שנתפש כמי שיכול להקל על חייהם וגם להנהיג מדיניות כלכלית אחראית.

 

ברסני נתפש אמנם בציבור כאישיות רצינית וכאדם ראוי, אבל בניגוד לברלוסקוני, הוא לא ממש "עובר מסך". בשבועות האחרונים, בשעה שברלוסקוני ניהל בליץ טלוויזיוני עם שורה של ראיונות, עצרות מתוקשרות ובדיחות לא-מעונבות, דבק ברסני במסע הבחירות האפרפר שלו, שבמסגרתו הוא דילג בין במות ודוכני נאומים ברחבי איטליה, אבל לרוב הדיר את רגליו מאולפני הטלוויזיה שבהם הוא אינו חש בנוח.  

 

מונטי הטכנוקרט, שהתעודד מהשבחים שהרעיף עליו האיחוד האירופי בשל ייצוב כלכלת איטליה, החליט לרוץ בעצמו בבחירות, תוך שהוא נוגס בכוחן של מפלגות אחרות; תנועת המחאה פוליטית אנטי-ממסדית בשם "חמשת הכוכבים", בראשות הקומיקאי האהוב גרילו, ביססה את מעמדה בסקרים ככוח העולה של הפוליטיקה האיטלקית;

וברלוסקוני חדור האמונה כרת ברית עם תנועת "הליגה הצפונית" השמרנית, ובזכות הבטחות לשורה של הטבות כלכליות שיריביו מכנים "פופוליסטיות" (בראשן ביטול מס דירות שנוא ואפילו החזרת כספי מסים שכבר שולמו), הצליח להרחיב מאוד את מעגל התומכים שלו.

 

גרילו הבדרן הצליח להכות גלים בציבוריות האיטלקית מסוג שלא נראה בה מאז כניסתו של ברלוסקוני לפוליטיקה לפני 20 שנים. הוא הסתובב ברחבי המדינה ברכב מסחרי במסגרת קמפיין שנקרא "סיור הצונאמי", ומשך רבבות לעצרות שלו. גרילו פנה לרגשות הכעס והתסכול שאיטלקים רבים חשים כלפי השחיתות והבזבזנות של מנהיגיהם - דבר שככל הנראה הבטיח את הפיכתו לכוח הפוליטי השלישי בגודלו באיטליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הצבעת מחאה. גרילו
צילום: AP
דמות אפורה. ברסני
צילום: רויטרס
ההופעות הרבות בטלוויזיה סייעו לו? ברלוסקוני
צילום: EPA
מומלצים